Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Soții, darul lui Dumnezeu unul pentru celălalt

Interviu cu pr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei

- Sunteți director al Oficiului pentru Pastorația Familiei. Care este rolul acestui oficiu?

Oficiul pentru Pastorația Familiei face parte din Curia Diecezană a Episcopiei de Iași și are ca scop, simplu de tot, vestirea evangheliei căsătoriei, familiei și a vieții. Este "mâna lungă" a Bisericii prin care familiile sunt îmbrățișate, prețuite și asigurate că sunt o prioritate a grijii pastorale a episcopului și a preoților.

- Numiți câteva dintre activitățile cele mai importante pe care le-ați coordonat până acum.

Este vorba de două simpozioane, unul cu tema "Familia la școala credinței" (2013), iar celălalt, "Familia, semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume și pentru Biserică (2016). La nivel de parohii se organizează Săptămâna familiei sau Zilele familiei, la nivel de decanate se fac cursuri pentru logodnici, iar la nivel diecezan, Întâlnirea Diecezană a Familiilor, aflată anul acesta la cea de-a șasea ediție. Va avea loc la Nisiporești. O atenție specială se acordă familiei rănite, persoanelor văduve, tinerilor soți care au participat la cursul pentru logodnici în anul anterior, dar și familiilor în general, pentru care se organizează diverse întâlniri la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian.

- Care credeți că este principalul pericol care lovește astăzi familia?

Cred că pericolul cel mai mare vine chiar din interior, de la cei doi soți, de la lipsa lor de cunoaștere reciprocă, ceea ce generează suspiciune, neîncredere, utilitarism, folosire reciprocă, criză și, în cele din urmă, eșec. În mare parte problema s-ar rezolva printr-o bună, matură și temeinică pregătire pentru căsătorie, atât din punct de vedere religios, cât și uman.

- Ce se mai știe despre referendumul cu privire la familia naturală? Ne puteți explica în ce constă modificarea articolului din Constituție?

Este vorba despre inițiativa Coaliției pentru Familie care a adunat deja mai bine de 3 milioane de semnături pentru a modifica prin referendum articolul 48, alineatul 1 din Constituția României, care spune că: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți"... Se dorește schimbarea termenului "soți" cu "bărbat și femeie", astfel încât definiția finală să fie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie"... După ce au fost colectate semnăturile, speța a trecut pe la Curtea Constituțională a României, pe la Camera Deputaților, pentru ca acum "să zacă" undeva într-un sertar la Senat. Nu se știe oficial de ce s-a blocat acolo, dar se suspectează anumite prevederi ale Uniunii Europene, ultima fiind cea prin care s-a impus României acceptarea liberei circulații pe teritoriul ei a cuplurilor căsătorite de același sex.

- Cum credeți că s-ar putea întări în cel mai bun mod familia și căsătoria? Cum ar putea fi susținută familia?

Ceea ce dă sens căsătoriei și apoi familiei este conștientizarea faptului că ceea ce sunt chemați să facă cei doi soți, bărbatul și femeia, este vocație. Întâlnirea lor, proiectul pe care și-l doresc împreună nu este rodul întâmplării, ci face parte dintr-un plan. Prin căsătorie, Dumnezeu îi oferă pe cei doi unul altuia și îi invită ca prin iubire, respect reciproc, deschidere spre viață, fidelitate, să meargă împreună pe drumul mântuirii.

- Ce-și propune Oficiul pentru Pastorația Familiei în timpul următor?

Vom continua să susținem familia, să-i facem și mai mult cunoscută evanghelia căsătoriei, a familiei și a vieții. O vom face ca și până acum prin predici, conferințe, cursuri, dar și prin consiliere directă. Vom continua ca și până acum să parcurgem kilometri întregi pentru a ajunge la necazurile ei și pentru a le spune soților că doar de ei depinde să le fie bine.

- Există părinți de nota 10? Ce ar însemna părinți de nota 10?

Nu, nu există părinți de nota 10, ci doar părinți, părinți care la bază sunt oameni, un bărbat și o femeie, oameni cu limite, cu speranțe, dar și cu dorința de bine.

- Există o teamă a tinerilor de a se angaja în căsătorie și de aceea amână căsătoria foarte mult. Ce este de făcut?

E adevărat că vorbim de o "teamă" a tinerilor de a se angaja în căsătorie, dar trebuie să ne întrebăm și de unde vine această teamă. Motivele care o provoacă ar putea fi și nesiguranța zilei de mâine, instabilitatea socială și politică, lipsa locurilor de muncă bine plătite, respectul față de demnitatea persoanei în țara proprie, dar, mai mult decât atât, această teamă vine de undeva din familiile de origine. Când un tânăr vede cum tatăl este violent cu mama, când o tânără vede cum mama nu este respectată de către tată, în subconștientul lor se formează o teamă urmată de o întrebare nepusă, dar prezentă: "De asta să mă căsătoresc? Eu vreau să mă căsătoresc ca să fiu fericit, fericită, nu ca să sufăr"...

- Ce ați avea de comunicat unei familii care este în criză: care trece prin dificultăți (certuri, neînțelegeri) sau care se află în pragul despărțirii?

Să știți că avem foarte multe astfel de familii. Pentru oficiul dedicat familiei, acest tip de "pastorație", sprijinirea acestor familii, este o prioritate. În primul rând, le spun că doar de ei, ca soți, depinde să readucă armonia și iubirea în familie. Fiecare greșește, dar fiecare trebuie să-și asume greșeala făcută. Doar a acuza pe celălalt, fără a arăta și spre persoana proprie, este semn de imaturitate umană. Iar locul unde soții greșesc cel mai mult și care duce la mari și dese conflicte între ei este chiar ceea ce ar trebui să le facă viața o "sărbătoare": este vorba despre actul conjugal pe care, mai ales bărbații, de multe ori îl înțeleg ca pe un "când, cum și cât vrem", ceea ce conduce la lipsa de respect față de femeie. Iar de aici, o sumedenie de probleme pe care le vedem și le știm cu toții.

- Care este rețeta pentru o familie fericită?

Soții să se considere în fiecare moment ca dar, ca darul lui Dumnezeu, ca unicul dar al lui Dumnezeu!

- Ce așteptări aveți cu privire la Întâlnirea Familiilor de la Nisiporești?

Să readucem în prim-plan virtutea curăției. Am ținut cont și de faptul că urmează să fie beatificată Veronica Antal, tânăra martiră a curăției. De aceea și tema de anul acesta este: "Familia și splendoarea curăției". Vrem să arătăm că virtutea curăției nu este doar pentru persoanele consacrate, preoți și episcopi, ci și pentru soți, pentru că ea aduce și menține armonia în familie.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat