Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Bolile plămânilor. Tuberculoza pulmonară

Tuberculoza este o boală contagioasă, o infecție cauzată de Mycobacterium tuberculosis, bacterie care mai poartă denumirea de "bacilul Koch" (după numele bacteriologului german care l-a identificat, în anul 1882: Robert Koch).

Boala este o problemă majoră de sănătate publică. În fiecare an, în lume, aproximativ 9 milioane de persoane se infectează, iar 2 milioane mor din cauza tuberculozei.

Transmiterea se produce pe calea aerului: în momentul în care tușește, strănută, vorbește sau cântă, persoana cu tuberculoză pulmonară poate elibera din plămâni în aer picături de secreții încărcate cu bacterii. Dacă în apropiere se află alte persoane, ele vor inhala aceste picături, bacteriile încorporându-se într-o primă etapă în stratul de mucus de la nivelul căilor respiratorii superioare. În continuare există două posibilități: să fie eliminate prin reflexul de tuse, strănut etc., sau să coboare spre plămâni, în alveole, producând tuberculoza pulmonară. De la nivelul plămânilor bacteria poate migra oriunde pe calea sângelui, însă în cele mai multe cazuri va migra spre oase, rinichi sau creier, infecția căpătând denumirea de tuberculoză extrapulmonară. Există riscul ca bacteriile să rămână timp de câteva ore în aer în încăperea în care persoana infectată le-a eliminat, producând infectarea unei noi persoane mai târziu. Transmiterea este intensificată în spații supraaglomerate, existând un risc mai mare la persoanele care trăiesc în sărăcie sau la persoane instituționalizate. Este important de știut că nu toate persoanele infectate vor face boala: după infectare, boala poate rămâne inactivă - deci necontagioasă și fără a ridica probleme de sănătate - la persoanele care au un sistem imun bine dezvoltat. Când imunitatea scade, riscul de infectare crește: scăderea imunității poate apărea din cauza unor boli (ex.: infecția cu HIV, diabetul zaharat), a unor medicamente (ex.: corticosteroizi), a stresului, malnutriției sau a fumatului.

Manifestările bolii inițial sunt nespecifice, astfel că nu ridică suspiciunea infecției, drept urmare nu vor fi luate măsurile corespunzătoare. Afectarea plămânilor va conduce la apariția dificultăților de respirație (dispnee). Erodarea pereților vaselor de sânge va duce la tuse cu sânge (hemoptizie). Lipsa poftei de mâncare, alterarea metabolismului și răspunsurile inflamatorii și imune vor duce la alimentație mai redusă, cu pierderea masei musculare și a țesutului gras (emaciere), iar scăderea masei musculare va accentua senzația de oboseală. La început, tusea va fi uscată, apoi va deveni productivă. Mai apar transpirații nocturne, febră, durere pectorală (prin afectarea și a pleurei pulmonare, nu doar a plămânilor).

Deoarece manifestările nu sunt specifice, tuberculoza pulmonară poate fi suspicionată / diagnosticată cu ocazia efectuării unei radiografii pulmonare solicitată pentru o tuse persistentă (mai mult de 3 săptămâni). Cea mai comună metodă de confirmare a diagnosticului este prin identificarea bacteriilor într-o probă de spută (lichid de secreție din căile respiratorii inferioare, care trebuie diferențiată de salivă și mucusul din căile nazale).

Prevenirea este esențială, ca în orice boală, dealtfel. Prevenția se referă în acest caz la identificarea și tratarea bolnavilor - pentru a împiedica transmiterea - și la prevenirea activării bolii la cei care au inhalat bacteria - întărirea sistemului imunitar printr-un regim de viață echilibrat, cu o alimentație bogată în vitamine, renunțarea la consumul de alcool abuziv și fumat.

Pentru a încheia într-o notă pozitivă, este important de știut că tuberculoza se poate vindeca dacă se urmează cu strictețe tratamentul antibiotic recomandat de medicul specialist. De asemenea, după începerea tratamentului tusea se reduce, astfel că, după câteva săptămâni, persoana infectată nu mai este contagioasă.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat