Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

"Sfinții de lângă noi"
Cea de-a X-a întâlnire diecezană a adulților din Acțiunea Catolică a fost sâmbătă, 26 mai, în Parohia Traian (NT). Au participat 250 de persoane din 23 de parohii din toată dieceza, împreună cu preoții asistenți spirituali, consiliul diecezan și invitații. Tema a fost: "Sfinții de lângă noi". Pentru a evidenția Centenarul Marii Uniri, sărbătoarea a îmbrăcat strai popular și a avut parfum de tradiție. PS Petru Gherghel a fost prezent la unele momente.

Corpus Domini
Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 3 iunie, printr-o Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrală, concelebrând PS Aurel Percă, Monseniorul Ionuț-Paul Strejac și alți 28 de preoți, în prezența a 15 diaconi, seminariști ai Institutului Teologic din Iași, persoane consacrate, copii, tineri, credincioși, de față fiind și Mihai Chirica, primar al municipiului Iași. La sfârșitul sfintei Liturghii s-a făcut o procesiune euharistică în interiorul catedralei, din cauza condițiilor meteo neprielnice.

Jubileu
Surorile din Congregația "Maestre Pie Venerini" au celebrat jubileul de 25 de ani de prezență în România, prin Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, în biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău, sâmbătă, 9 iunie. Înainte de Liturghie, la Grădinița "Roza Venerini", copiii și tinerii au prezentat un program cultural.

Lucrări binecuvântate
Au fost sfințite la 9 iunie casa parohială și lucrările realizate la biserica "Preasfânta Treime" din Bârzulești, precum și lucrările de renovare a bisericii din Lărguța, cu celebrarea primului hram în cinstea Inimii Neprihănite a Mariei, ambele Liturghii fiind prezidate de PS Aurel Percă.

"Huși - repere monografice"
Lucrarea Huși - repere monografice, apărută recent la Editura "Presa Bună", scrisă de pr. Ieronim Budulai, a fost lansată marți, 13 iunie, la Huși "Sfântul Anton", la finalul sfintei Liturghii de hram, la care au participat 14 preoți, la altar fiind prezenți doi foști parohi: Ieronim Budulai și Cristinel Fodor, la care s-a adăugat pr. Benone Butacu, fost paroh al bisericii Huși-Corni. Autorul a subliniat că a dorit să scrie lucrarea ca un omagiu adus credincioșilor din Huși, cărora le-a fost paroh 15 ani (1981-1996) și, de asemenea, pentru a nu se pierde informații importante cu privire la istoria credincioșilor de pe acele meleaguri. Cartea are 78 de pagini, format 14x21 cm.

Vizită
PS Piero Coccia, arhiepiscop de Pesaro și mitropolit al regiunii Marche din Italia, a fost în vizită în Dieceza de Iași, în perioada 18-21 iunie. În întâlnirea sa cu PS Petru Gherghel și-a exprimat recunoștința pentru legătura deja existentă între cele două Biserici locale. Arhiepiscopul italian a afirmat în același timp speranța de a primi noi colaboratori preoți în dieceza sa, pe lângă preoții Alois Fechet și Petre-Antica Dominic Felician, care activează deja în această regiune a Italiei. În cursul acestor zile, a vizitat diferite instituții ale Diecezei de Iași, i-a salutat pe diaconi și a participat la diferite celebrări.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna iunie se numără: curs pentru logodnici la Suceava (2 iunie), Moinești (9 iunie), Piatra Neamț (17 iunie), Galbeni ( 23 iunie) și Onești (30 iunie); pregătirea comunității din Nisiporești în vederea Întâlnirii Diecezane a Familiilor și întâlnirea cu un grup de familii la Surorile "Compania Maicii Domnului", din aceeași comunitate (17 iunie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Arini (3 iunie), Suceava (10 iunie) și Bârnova (24 iunie).

A plecat dintre noi
Doi episcopi și 22 de preoți au participat la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași, joi, 21 iunie, pentru regretata prof. dr. Mariana-Georgeta Purțuc, decedată la 19 iunie, la vârsta de 65 de ani. A fost implicată în viața Bisericii prin mai multe proiecte: înființarea școlii postliceale cu specializarea didactică - teologie romano-catolică în cadrul Școlii Normale "Vasile Lupu" (1996); organizarea învățământului religios în școlile publice; realizarea primelor programe de religie romano-catolică și a primelor manuale de religie în anii '90; înființarea profilului de teologie romano-catolică în cadrul Școlii Normale "Vasile Lupu" din Iași (1999); înființarea Facultății de Teologie Romano-Catolică în cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași (2002); Fundația "Pro Educatione" (2010). A fost susținătoare a operelor misionare, implicată în activitățile Asociației "Inimă de Mamă" și ale Centrului Misionar Diecezan.

Exerciții spirituale
- Comunitatea carmelită de la Luncani propune pentru persoanele consacrate două serii de exerciții spirituale: 23-29 iulie, predicator pr. Giovanni Grosso, în limba italiană, cu tema "«Gaudete et exultate». Exortația apostolică prin ochii vieții consacrate", și 21-27 august, predicator pr. Sebastian Benchea, în limba română, cu tema: "Vocația: răspuns după un dialog cu el. Chemarea este proiectul lui Dumnezeu". Pentru înscriere și informații: tel. 0234/206085 sau e-mail: gustifol@hotmail.com. O altă serie a fost programată deja în perioada 25 iunie - 1 iulie, predicatori fiind pr. Mihai Augustin Folner și Melinda Ferenczy, în limba română, cu tema "Ce spune azi Duhul Bisericii, miresei sale".

- "Să reînnoim darul lui Dumnezeu care este în noi pentru a fi asemenea lui Cristos". Acest îndemn al lui Paul va fi și tema exercițiilor spirituale din perioada 9-14 iulie, conduse de pr. Gheorghe Iordache, SVD, la casa misionarilor verbiți din Cordun, Neamț. Pentru detalii și pentru înscriere (până la 5 iulie): tel. 0743/737015 - pr. Gheorghe Iordache sau 0745/116386 - pr. Claudiu Eva sau e-mail: manastire.ciril.metodiu.2008@gmail.com.

Întâlnire vocațională
Tinerele cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani care doresc să descopere carisma Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" sunt invitate să petreacă un timp cu surorile, în perioada 21-23 iulie, la Casa "Sfânta Familie" din Gherăești, pentru a descoperi bucuria slujirii în viața consacrată. Înscrierile se fac până la 15 iulie, la sr. Ana Celmare (tel. 0741/551900).

Pe scurt
- 19 mai: Zi de reculegere intercongregațională, cu tema "Rolul Duhului Sfânt în viața Bisericii și în viața noastră consacrată", la Viișoara, meditațiile fiind ținute de pr. Adrian Mihălcuț
- 20 mai: A noua ediție a Sărbătorii popoarelor, la Roma, printre participanți fiind și membri ai comunității catolicilor români
- 28 mai: Comemorarea eroilor originari din Butea și binecuvântarea monumentului dedicat acestora, după Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, în a doua zi de hram, în prezența mai multor reprezentanți ai autorităților locale, județene și din Parlamentul României
- 31 mai: Procesiune de Joia Verde, la Gherăești, Liturghia fiind prezidată de ÎPS Ioan Robu, avându-i alături pe PS Petru Gherghel și pe PS Aurel Percă
- 9 iunie: Zi de reculegere pentru 60 de profesori de religie, cu tema "Identitatea profesorului de religie în perspectivă biblică", organizate de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală la Traian, îndrumător fiind pr. Iosif Antili
- 13 iunie: Participarea reprezentanților comunității catolicilor români din Padova la procesiunea anuală în cinstea sfântului Anton, alături de peste 50.000 de pelerini
- 13-17 iunie: Editura "Sapientia" la Târgul Gaudeamus din Timișoara
- 22 iulie: Sfințirea bisericii din Sprânceana.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat