Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

(continuare din numărul trecut)

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

Norodul credea că Ioscimon îl omorâse pe frate-său și dădea năvală înainte, văitându-se; nimeni nu știa ce avea să urmeze în învălmășeala ce se produsese. Atunci răsună deodată un strigăt puternic:

- Regele! Faceți loc, vine regele!

Toată lumea privea înapoi; larma se stinse, norodul îmbulzit se feri în lături și, plecându-se la pământ, făcu loc regelui să treacă mergând călare până la colina pe care stătea crucea și unde se petrecuse scena de mai sus. Îndată după regele Sivan, veneau călare Sikatora și cancelarul Yosihao; ceilalți curteni îi urmau.

Misionarul întâlnise suita regească într-un sat aflat cam la trei ore depărtare, unde poposise. Datorită lui Sikatora, care îl anunță pe rege de venirea lui, fu primit de Sivan. Se aruncă la picioarele lui și-i aminti de făgăduința dată lui Francisc Xaveriu, prin care se obligase să ocrotească pe creștinii din regatul său. Apoi îi povesti în cuvinte mișcătoare despre credința ce și-a păstrat-o pajul față de Dumnezeul său și despre cruzimea cu care a fost tratat. Sivan ascultă supărat istorisirea misionarului, iar Sikatora era copleșit de uimire.

- Ce-i trebuia băiatului să ațâțe mânia reginei prin încăpățânarea sa! - exclamă regele. Dar așa sunteți voi, creștinii, fără diplomație... Totuși, vom face tot ce vom putea. Sikatora, pune îndată să se pregătească toți caii. Înainte de apusul soarelui vom fi în Usuki și vom scăpa pe băiat din mâna lui Ioscimon.

Când au fost aduși caii, el i-a spus lui Sikatora:

- De ce-ți strălucește fața așa de solemn? Se pare că admiri pe acest paj.

Iar prințul îi răspunse:

- Desigur că admir curajul bărbătesc pe care-l poate insufla această religie unui băiat slab, aș spune, unui copil. Îl cunosc pe acest paj, din întâmplare, și-l credeam domol și moale, o ființă ce nu poate îndura o vorbă aspră, și n-aș fi crezut niciodată că va fi în stare să sufere o biciuire așa de crudă și să nu dea înapoi nici măcar în fața crucii. Fii convins, stăpâne, că nu încăpățânarea, ci simțul datoriei îl călăuzește pe pajul din Funai.

Regele Sivan nu răspunse nimic. Se urcară pe cai și făcură în galop drumul la Usuki. Sikatondono rămăsese în urmă; auzind că e vorba de un sclav, nu avea de ce să se grăbească. Atunci când călăreții se iviră de după dealul castelului, zăriră mulțimea și peste capetele lor crucea și grupul ce se formase în jurul ei. Era în momentul când prințul Sebastian ajunsese convoiul din urmă și fusese batjocorit de fratele său. Toate privirile erau ațintite la cei doi prinți. Regele și suita lui au putut vedea în felul acesta, fără să fie observați, scena povestită mai sus. Abia când Ioscimon aruncase lancea și poporul începuse să dea năvală înainte, socotind că bețivul omorâse pe fratele său, suita regelui începu să strige: "Regele! Faceți loc, regele e aici!" și deschise un drum pe unde regele Sivan și suita lui merseră călare spre colină.

Ajungând la poalele dâmbului, Sivan se coborî de pe cal și aruncă hățurile unui soldat. Ioscimon se cutremură când recunoscu fața tatălui său; căci, cu toate că era beat, observă mânia ce licărea în ochii lui. El încercă să-i iasă înainte, însă un semn făcut cu mâna îl țintui locului. După aceea, regele vorbi cu glas tare, încât să-l audă poporul:

- Am auzit cuvintele pe care le-ai spus adineaori, când ai amenințat cu moartea pe cruce pe supușii mei creștini, ba chiar și pe fratele tău, îndată ce vei ajunge rege de Bungo. Cu toate că le-ai spus la beție, ele îmi arată că ești rău la inimă. Mulțumesc zeilor, cu această ocazie mi-au descoperit ceea ce bănuiam de mult; ești nevrednic de coroană! Te dezmoștenesc în chip solemn, căci nu vreau ca poporul meu iubit să fie prada unui bețiv și a unui criminal setos de sânge. Restul pedepsei pe care o meriți o voi hotărî mai târziu. Comandantul gărzii, până la noi ordine, Ioscimon e prizonierul tău!

Regele se adresă apoi către al doilea fiu al său și-i spuse:

- Purtarea nobilă de care ai dat acum dovadă mi-a umplut inima de bucurie și mândrie. Ai fi vrednic să porți coroana pe cap, și cred că ai aduce fericirea asupra poporului meu. Însă, în ziua când ai trecut la religia străină, ai renunțat solemn la coroană, și nici n-ar fi înțelept să pun un creștin în fruntea unui popor care, în cea mai mare parte, jertfește zeilor Japoniei. Dar, dacă ai voi să te întorci la slujirea zeilor noștri naționali, chiar azi ți-aș da-o.

- Nu mai spune, tată - îl întrerupse prințul Sebastian -, tu însuți nu m-ai putea stima, dacă pentru o coroană vremelnică m-aș lepăda de convingerea mea.

- Atunci nu-mi rămâne altceva decât să-mi caut un moștenitor printre rudele mele - continuă regele. Și cred că l-am găsit. Nobilul Sikatora, nepotul soției mele, să fie de azi înainte fiul meu adoptiv și moștenitorul coroanei mele.

Ropote de aplauze îi vestiră regelui cât de plăcută era această alegere și nobililor, și poporului. Sikatora nu știa ce să facă: îl avea înaintea sa pe prințul Sebastian, care tocmai respinsese coroana vremelnică ce i se oferise, pentru a nu pierde pe cea veșnică; îl avea pe paj, care cu bucurie voise să-și verse sângele pentru a avea viața nepieritoare, și un glas tainic îi spunea că o religie care îndeamnă la asemenea jertfe e dumnezeiască, urmeaz-o!

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat