Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Familia și splendoarea curăției

Cea de-a Șasea Întâlnire Diecezană a Familiilor va avea loc sâmbătă, 4 august, în Parohia Nisiporești. Tema aleasă pentru anul acesta este "Familia și splendoarea curăției". În sine, întâlnirea este și o "repetiție" înaintea marelui eveniment al beatificării Veronicăi Antal, o tânără fecioară din Nisiporești, martiră a curăției.

Evenimentul din 4 august reunește familii din dieceză într-un imn de mulțumire adus Creatorului pentru marele dar al familiei. Tema aleasă are în vedere o repropunere a virtuții curăției ca "motor" al fericirii din familie.

Dumnezeu l-a voit pe om ca bărbat și femeie: "Și l-a creat Dumnezeu pe om după chipul său. După chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat" (Gen 1,27). Încă de la începutul creației îl descoperim pe om ca fiind creat în cele două forme, bărbat și femeie, fiecare cu specificul său, iar de atunci acest dat antropologic caracterizează și va caracteriza acțiunile omului, tot ceea ce este și face. Pentru că este bărbat și femeie, este chemat să întemeieze o familie, pentru că are o familie, soțul și soția sunt motivați să trăiască, să muncească, să procreeze, să-și dorească în mod reciproc fericirea. Atunci când omul se îndepărtează de acest ideal intervine instrumentalizarea reciprocă, lipsa de respect și, în consecință, eșecul.

Curăția sau, așa cum o cunoaștem, virtutea curăției nu este doar pentru clerici și persoanele consacrate, ci pentru om în general, pentru omul care respectă și se respectă, iar soții sunt prin excelență chemați să se respecte.

La Nisiporești - în ciuda multor devieri pe care le întâlnim astăzi în jurul nostru cu privire la familie, căsătorie, act conjugal, viață, copii -, prin tema propusă, vrem să subliniem încă o dată că familia, soții, sunt chemați și la curăție.

Programul zilei se va deschide cu un cuvânt de bun venit din partea PS Petru Gherghel. Va urma Oana Goția, profesor la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Științe despre Căsătorie și Familie, din cadrul Universității Pontificale din Lateran, Italia, care va prezenta cateheza zilei.

La ora 11.00 va avea loc sfânta Liturghie la care vor fi prezenți episcopii și preoții care însoțesc familiile. În cadrul acestui moment vor fi sărbătoriți și soții care anul acesta împlinesc 25, respectiv 50 de ani de căsătorie.

Programul de după-amiază va continua cu o agapă frățească oferită de către comunitatea din Nisiporești, urmată de un recital religios și popular interpretat de Anuța Săgneanca, acompaniată de Fanfara de la Zece Prăjini.

Cu această ocazie, Oficiul pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași vrea să arate că "Merită!": merită să crezi în Căsătorie și în viața de familie, merită să consideri sexualitatea un dar care îi apropie pe oameni între ei, merită să consideri actul conjugal ca fiind sărbătoarea familiei și nu "groparul" ei, merită ca relațiile dintre tinerii îndrăgostiți să aibă la bază și curăția trupească și, de ce nu, merită și astăzi să-l urmezi pe Isus Cristos pe calea preoției sau a vieții consacrate, trăind virtutea curăției în gradul cel mai înalt.

Împreună cu preoții din Parohia Nisiporești, alături de colaboratorii de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, vă așteptăm cu drag la Nisiporești!

În aceeași lună, la Dublin, în Irlanda, în perioada 21-26 august, se va desfășura o nouă Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema: "Bucuria iubirii", la care participă mai multe familii din România, inclusiv din Dieceza de Iași.

Pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat