Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici - Prieten al sfinților

Fericitul Anton Durcovici a fost nu doar cufundat în misterul crucii lui Isus, nu doar un fiu fidel al Mariei, ci și un prieten devotat al sfinților, așa cum reiese și din declarațiile sale date în fața Securității.

Astfel, la Oțeleni, la o dată incertă, între 13 și 16 iunie 1948, a vorbit despre sfânta Ana, patroana Bisericii, pe care a dat-o drept model de părinte care le oferă copiilor "o educație creștinească prin pilde și învățătură". Același exemplu l-a oferit și la Slănic-Moldova, unde, pe lângă sfânta Ana, a indicat-o ca model al mamelor creștine și pe "sfânta Blanca, mama sfântului Ludovic". La 17 iunie același an, fiind la Buruienești, fericitul Anton Durcovici s-a arătat a fi prieten și al sfântului Iosif, oferindu-l drept "model al muncitorului creștin, harnic și conștiincios, care îmbină laolaltă rugăciunea și munca fără preget". În acest context, i-a îndemnat pe credincioși "să urmeze pilda sfântului lor protector ceresc". Tot sfântul Iosif s-a aflat în centrul predicii sale de la Nicolae Bălcescu, în luna septembrie, îndemnându-i pe enoriași "să aibă încredere în puternica mijlocire a acestui sfânt și să urmeze pildele vieții sale: rugăciunea evlavioasă și munca harnică".

La Rotunda, la 19 iunie, a predicat despre sfântul Francisc din Assisi, "îndemnând pe credincioși să urmeze pilda acestui sfânt, prin iubire sinceră de Cristos și de oameni, cu care suntem toți frați prin Cristos". Viața acestui sfânt a fost și tema predicii de la Izvoare (Bacău) din ziua de 4 octombrie 1948, arătând "cum el, pe lângă bisericile materiale ridicate de dânsul, a clădit și biserici spirituale, lăcașuri plăcute Treimii Preasfinte, în sufletul său și al fraților săi". În ziua următoare, aflat la Răchiteni, s-a arătat prieten al sfântului Anton de Padova, "pildă și ajutor în necazurile vieții, îndemnând pe credincioși la muncă fără descurajare". Tot despre acest sfânt a predicat și la 29 septembrie la Faraoani, "arătându-l drept pildă de imitat în virtuțile lui, mai ales smerenia și dragostea față de cei săraci", dar și la Craiova, la 13 iunie 1949, dându-l drept "model de viață creștină în ce privește faptele bune".

Vorbind la Valea Seacă despre răbdarea creștină, a dat-o drept model pe sfânta Liduina, "țintuită patului de suferință timp de 35 de ani cu o răbdare îngerească". La 14 octombrie 1948, la Târgu Trotuș, prietenul despre care a vorbit a fost sfântul Calixt, arătând "că ceea ce l-a întărit să îndure martiriul pentru Cristos a fost dragostea sa înflăcărată pentru Dumnezeu, care l-a făcut să renunțe mai bine la orice, chiar la viață, decât să se despartă de Cristos Dumnezeu". La Onești, la 15 octombrie 1948, a predicat despre sfinții Petru și Paul, spunând "că acești doi apostoli se aseamănă prin aceea că amândoi, de la păcat, s-au întors cu toată inima la Dumnezeu, dovedind așa puterea harului dumnezeiesc", îndemnându-i pe credincioși "să rămână statornici pe calea cea bună". Tot despre cei doi apostoli a predicat și la Focșani, la 23 octombrie, "arătând în acești doi sfinți puterea credinței și a dragostei de Cristos, care i-a făcut să părăsească toate pentru a vesti neamurilor pe Mântuitorul divin și să moară pentru acela care a murit pentru ei". Și la Pitești, la 18 iunie 1949, a vorbit despre apostolii Petru și Paul, "arătând îndeosebi milostivirea nemărginită a lui Dumnezeu, când a chemat și călăuzit pe cei doi apostoli din stare de păcat la înălțată sfințenie".

Prieten al sfinților cât a fost pe pământ, iar acum concetățean în ceruri cu ei, fericitul Anton Durcovici ne îndeamnă să-i urmăm exemplul și să ne facem și noi prieteni dintre sfinții care se bucură deja în împărăția cerească de roadele învierii lui Cristos.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat