Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Bianca (e-mail). "În doar câteva cuvinte doresc să-mi exprim aprecierea și mulțumirea pentru tinerii și organizatorii din localitatea Săbăoani, care și-au dat toată osteneala pentru ca Ziua Tineretului să fie cât mai frumoasă. Mie personal mi-a plăcut foarte mult în ciuda soarelui dogoritor care și-a arătat strălucirea din plin. Felicitări tuturor!"

Vă mulțumim! Sperăm ca mesajul dv. să fie citit de toți cei care au contribuit la organizarea sărbătorii, iar tema zilei să rămână în inimile tinerilor și să fie pusă în practică.

* Ana B. (jud. Bacău). "Pentru că suntem în luna mai, ceva din interior mă îndeamnă să vă scriu despre evenimentul care s-a petrecut acum patru ani la Iași, mai exact la 17 mai, când a avut loc beatificarea ep. Anton Durcovici. A fost o mare onoare și bucurie pentru mine să particip la o așa mare sărbătoare. Nu cred că o să-mi iasă vreodată din inimă și din minte! Acum mă rog la bunul Dumnezeu să mă ajute ca în luna septembrie să ajung la Nisiporești, județul Neamț, la beatificarea tinerei Veronica Antal, care a preferat să primească zeci de lovituri de cuțit, decât să-l supere pe Isus, mirele sufletului ei. Nu știu cum o să fie și cum o să ajung în acea localitate. Sper să se publice în revistă programul și să fie la fel de frumos și emoționant, așa cum a fost la Iași. Acum patru ani, când s-a terminat sfânta Liturghie, peste tot se auzeau cuvintele: «Ce frumos a fost și cât de înălțător, mă bucur că am venit!» și toată lumea era bucuroasă... Când am ajuns în autocar o doamnă mi-a spus: «Așa ceva se întâmplă foarte rar, cine știe dacă o să mai avem o așa ocazie»; și eu am fost de acord cu ea. Acum îmi spun că la Dumnezeu e altfel, el are alte planuri și nu-mi rămâne decât să-i mulțumesc și să mă rog ca să mijlocească multe haruri pentru meritele martirilor săi. Pot să vă spun că eu mă rog și cer ajutor de la Dumnezeu prin mijlocirea ep. Anton Durcovici și nu mint când spun că am obținut multe haruri prin mijlocirea lui".

Ne bucurăm că purtați în gândurile și inima dv. evenimentul înălțător de acum patru ani de la beatificarea ep. Anton Durcovici. De asemenea, vă mulțumim pentru că ne-ați împărtășit experiența frumoasă din viața dv. Sperăm ca tot mai mulți să ne scrie că s-au rugat și se roagă pentru a primi haruri prin mijlocirea ep. Anton Durcovici. Cu privire la programul beatificării tinerei Veronica Antal, cu siguranță o să fie publicat și în revistă, dar mai curând o să fie anunțat în Biserica din care faceți parte de părintele paroh sau de părintele vicar.

* Dan C. (Reșița). "Vă scriu această scrisoare în speranța vizitei mele la Iași. Aud și văd cu tristețe necazurile celor din jurul meu, mulți dintre ei nu au ce pune pe masă, pâinea cea de toate zilele, alții nu au acoperiș, tot mai mulți săraci sunt în țara noastră. Îmi pun această întrebare: de ce sunt atâția săraci? Dacă unii dintre cei care au mai mult ar da din averea lor celor care au nevoie atât de mult, din dragoste pentru semenii lor care suferă din greu, s-ar schimba un pic situația. Mă gândesc la bătrânii singuri care nu au pe nimeni în jur, câtă suferință trebuie să aibă, la tinerii care încă nu l-au cunoscut pe Dumnezeu. De fiecare dată când merg pe stradă și văd săraci simt o durere în suflet, lăcrimez de fiecare dată când văd toate aceste suferințe din jurul meu. Am putea face împreună un fond de caritate pentru săraci? M-am gândit în felul următor: episcopia are un cont bancar deschis la o bancă, lunar aș depune 50 de lei pentru câteva pâini, anual ar fi 600 de lei; împărțit la 2,5 lei o pâine = 240 de pâini, adică 240 de persoane ar putea mânca pâinea cea de toate zilele".

Felicitări pentru preocupările pe care le aveți, mai ales pentru cei năpăstuiți, săraci sau singuri. Este de apreciat gândul dv. și de aceea l-am redat și în revistă. În Dieceza de Iași, ca și în celelalte dieceze, există inițiative în sensul celor scrise de dv. În Iași, de exemplu, surorile de la Mănăstirea Providenței din Șos. Bârnova se ocupă de o grădiniță, surorile de la Mănăstirea Divinei Providențe din Str. Plopii fără soț se ocupă de un cămin de bătrâni, iar călugării "Frații Școlilor Creștine" din Str. Aeroportului oferă educație copiilor orfani, la fel ca surorile "Congregatio Jesu" de pe Str. Sărăriei. Frații de la Mănăstirea "Don Orione", Șos. Rediu, printre altele, se ocupă și cu recuperarea alcoolicilor. La Bacău, surorile Maicii Tereza de Calcutta (Surorile Carității) se îngrijesc de mai mulți copii bolnavi. La Barați (jud. Bacău), surorile asumpționiste au o casă de copii, la fel ca și surorile de la Butea (jud. Iași), care mai au și un cămin de bătrâni. Câteva instituții oferă prânzul celor care nu au posibilități. De asemenea, Centrul Diecezan Caritas Iași are dezvoltate inițiative pentru copii orfani, pentru săraci, pentru bolnavi și pentru bătrâni. Sunt instituții specializate în astfel de probleme. Despre toate acestea, cu adresele lor, puteți găsi informații aici: www.ercis.ro/ dieceza/asociatii.asp sau pe site-urile instituțiilor amintite. Dacă dorința dv. de a vă implica rămâne, vă recomandăm să vă asociați uneia dintre aceste inițiative sau alteia care există în dieceza dv.

* Carmen Opreanu (e-mail). "Am scris câteva versuri pentru un imn dedicat sfintei Rita, ca semn de recunoștință din partea familiei mele pentru această sfântă. Vă rog să acordați puțin timp și să ascultați melodia și să citiți versurile și, dacă vă place și dacă puteți, vă rog să distribuiți acest imn persoanelor care pot învăța pe alții să-l cânte. Din câte știu eu, nu mai este alt cântec dedicat sfintei Rita. Mulțumesc foarte mult!"

Am primit imnul și vă mulțumim. Felicitări pentru imn și pentru preocupările pe care le aveți, legate de credință! Vă recomandăm să trimiteți imnul Oficiului pentru Muzica Sacră, mai precis responsabilului acestui oficiu, pr. Ciprian Antălucă (Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași, e-mail: ciprianantaluca@yahoo.it), care îl va evalua și vă va comunica rezultatul.

* Matei Balint (Nisiporești). Am primit scrisoarea dv. din care am înțeles că sunteți un om al rugăciunii și aveți o dorință arzătoare ca toți oamenii să se convertească și să-l iubească pe Dumnezeu. Vă mulțumim și vă felicităm că aveți un respect deosebit pentru cei care au murit ca martiri, amintindu-i pe cei din localitatea dv.: Veronica Antal, cea care a voit mai degrabă să moară decât să păcătuiască; pr. Gheorghe M. Dumitraș, OFMConv., care a murit la vârsta de numai 42 de ani după ce a stat după gratii timp de 15 ani în închisorile comuniste. Dar așa cum se întâmplă în orice luptă, există un învins și un învingător, în cazul celor doi "martiri" deja se vede biruința. O să fie o mare onoare pentru comunitatea Nisiporești când în ziua de 22 septembrie o să fie ridicată la cinstea altarelor slujitoarea Domnului Veronica Antal. Rugați-vă în continuare, așa cum mulți o facem, ca sărbătoarea să fie o laudă adusă lui Dumnezeu care este "binecuvântat în sfinții săi".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat