Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Duminica vocației
Mai mulți seminariști teologi de la Institutul Teologic din Iași au vizitat unele comunități parohiale din dieceză, duminică, 22 aprilie, împărtășind credincioșilor istoria lor vocațională și bucuria de a se forma pentru ca într-o zi să acționeze în numele lui Cristos, bunul păstor. Însoțiți de mai mulți preoți profesori și formatori de la Seminar, printre care Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului, pr. Eduard Soare, vicerector, seminariștii i-au întâlnit în special pe copiii și tinerii din parohiile: Mărgineni, Tărâța, Frumoasa, Nicolae Bălcescu, Valea Seacă, Bacău "Sfânta Cruce", Pustiana, Sagna și Răchiteni.

Cerc pedagogic
Parohia Solonețu Nou, în parteneriat cu Școala Gimnazială "Henryk Sienkiewicz", a găzduit, sâmbătă, 28 aprilie, cercul pedagogic și acordarea "missio canonica" pentru profesorii de religie din zona Iași, pentru anul școlar 2018-2019, întâlnire coordonată de pr. Petru Tamaș. La casa "Dom Polski", elevii au prezentat costume tradiționale și au pregătit un moment artistic cu cântece și dansuri poloneze.

Fratele Kilian la Iași
În aula "Fericitul Anton Durcovici" de la subsolul catedralei din Iași a avut loc duminică, 6 mai, un moment de rugăciune Taizé împreună cu fratele Kilian din comunitatea Taizé, în prezența episcopului Petru Gherghel. Au luat parte multe persoane, în special tineri. Fratele Kilian s-a aflat în perioada 6-8 mai într-o vizită la Iași, în dorința de a purta mesajul comunității sale și de a întâlni persoanele atașate de spiritualitatea propusă de frații de la Taizé. Momentul de rugăciune a fost urmat de un dialog cu fratele Kilian.

Pelerinaj al studenților
Însoțiți de PS Petru Gherghel și de pr. Fabian Doboș, 50 de studenți au plecat din Iași, vineri, 27 aprilie, într-un pelerinaj la Sighetu Marmației, dorind să calce pe urmele fericitului episcop martir Anton Durcovici. Printre obiectivele vizitate au fost catedrala catolică din Baia, mănăstirea Bârsana, iar la Sighetu Marmației: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (ghid fiind Andrea Dobeș, istoric, cercetător și custode al memorialului), Cimitirul Săracilor și cimitirul orașului. Pe drumul de întoarcere pelerinii au vizitat duminică, 29 aprilie, casa Institutului Cavanis din Pașcani, în incinta căreia, în ziua precedentă, a fost sfințită o capelă de către PS Aurel Percă.

Concursuri interjudețene
Peste 130 de elevi romano-catolici, din șase județe de pe teritoriul diecezei, au fost înscriși la cele trei concursuri organizate de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, sâmbătă, 12 mai, la Iași, la Colegiul Tehnic "Ion Holban": concursul interdisciplinar de eseuri și creație literar-religioasă, etapa interjudețeană, pentru clasele IX-XII, intitulat "Episcop martir Anton Durcovici", olimpiada de religie, etapa interjudețeană pentru clasele V-VI și concursul internațional de desene "Să trecem pragul speranței", etapa interjudețeană.

Bilanț
Inițiat în septembrie 2009, Grupul Samuel din Roman a funcționat și în anul 2017-2018, ca de fiecare dată, la mănăstirea clariselor. Dintre cei 29 de tineri înscriși în grup în anul 2017, 21 au fost în componența grupului de anul acesta. Prezența pr. Florin Pistiean și a pr. Antonio Elcio Aleixo a fost hotărâtoare. Tinerii au apreciat surprizele fiecărei întâlniri, momentele de adorație și de spovadă, întâlnirea cu însoțitorul personal, momentele de "lectio divina", discuțiile deschise cu animatorii pe temele programei propuse de cardinalul Carlo Maria Martini în cartea "Evanghelia pentru libertatea ta".

Profesiuni
- În biserica din Arini, au depus voturile solemne unsprezece candidate, în cadrul terțiarelor franciscane, la Liturghia prezidată de pr. Anton Acatrinei, OFMConv., asistent spiritual OFS, sâmbătă, 28 aprilie. Au fost prezente sora Ana Jitaru, ministrul Fraternității Regionale Moldova-Muntenia, și frați și surori franciscani seculari, aparținând fraternităților din Luizi-Călugăra, Nicolae Bălcescu, Valea-Mare și Faraoani.
- Trei surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au spus încă o dată "da"-ul lor lui Cristos prin profesiunea simplă a sfaturilor evanghelice în cadrul Liturghiei prezidate de PS Petru Gherghel, duminică, 15 aprilie, la ora 11.00, în biserica "Trupul și Sângele Domnului" din Gherăești. Surorile Veronica Dogaru (Galbeni) și Angela Ilieș (Luizi-Călugăra) au reînnoit voturile pentru un an, iar Bianca Rotaru (Nicorești) a reînnoit voturile pentru trei ani. Pentru acest moment surorile s-au pregătit prin zile de formare ținute de pr. Lucian Horlescu, OFMConv., și exerciții spirituale ținute de pr. Marius Vătămănelu, OFMConv., în Casa "Sfânta Familie" din Gherăești, în perioada 8-15 aprilie.

Relicvele Veronicăi Antal
În prezența PS Petru Gherghel, a pr. Damian Pătrașcu, postulatorul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, a pr. Teofil Petrișor, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, a comisiei numite cu această ocazie și a altor frați și credincioși, în cursul zilei de 23 aprilie, după ce au fost parcurse toate etapele canonice cerute de legislația în vigoare a Congregației pentru Cauzele Sfinților, cei prezenți au purces la exhumarea, recunoașterea, extragerea de relicve și mutarea moaștelor slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal din cimitir în noua criptă pregătită în biserica parohială din Nisiporești.

Pentru persoane consacrate
Pr. Marius Vătămănelu, OFMConv. va fi relatorul unei noi serii de exerciții spirituale pentru persoane consacrate, în perioada 10-16 iunie, la Traian. Pentru detalii și înscrieri, persoana de contact este pr. Adrian Fărăoanu (tel. 0766/323384; e-mail: gaudiumetspestraian@gmail.com).

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna mai, se numără: întâlnirea cu un grup de familii la Ciurea-Iași (1 mai); pregătirea comunității din Nisiporești în vederea Întâlnirii Diecezane a Familiilor și întâlnirea cu un grup de familii la Surorile "Compania Maicii Domnului", din aceeași comunitate (6 mai); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Poiana Negri (13 mai); exerciții spirituale cu laicii la Traian (12-13 mai); cursuri pentru logodnici la Traian (12 mai), Bacău (19 mai) și Iași (26 mai).

Pe scurt
-
6 aprilie: Promovare biblică la Bârlad și Tecuci, predicator fiind părintele misionar Gheorghe Iordache, SVD
- 22 aprilie: Jubileul de 55 de ani de preoție al pr. Anton Dancă, marcat prin Liturghia prezidată în capela Parohiei Bârnova
- 23 aprilie: Sfințirea atelierului de manufactură al Familiei Kolping din Oituz, Liturghia fiind prezidată de pr. Istvan Gödri, praeses Kolping România
- 27 aprilie: Concertul caritabil "Împreună dăruim zâmbete copiilor!" organizat de Caritas în catedrala din Iași, invitată fiind Corala "Universitas" a Universității "Al.I. Cuza" Iași
- 11-13 mai: Zilele Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași, cu tema "Curaj, ridică-te, te cheamă!" (Mc 10,49), cu participarea a 25 de tineri
- 12 mai: Conferință națională a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România, la Câmpulung Muscel, cu cinci reprezentanți din Dieceza de Iași
- 13 mai: Hramul comunității "Fericitul Ieremia" din Tomești, prezidat de PS Petru Gherghel
- 16 mai: Hramul seminarului "Don Orione" din Iași, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel, printre preoții concelebranți fiind și pr. Tarcisio Vieira, superior general al Congregației "Mica Operă a Divinei Providențe", și pr. Aurelio Fusi, superior provincial
- 19 mai: Ultima întâlnire de pregătire pentru animatorii la "Vara Împreună", la Iosefinii lui Murialdo din Roman
- 20 mai: A 27-a ediție a evenimentului "Sărbătoarea popoarelor", desfășurată în Piața "Sfântul Ioan din Lateran", la Roma, printre participanți fiind și membri ai comunității catolicilor români
- 24 mai: Simpozionul național "Congregațiile catolice din Episcopia Romano-Catolică de Iași: punte culturală între Răsăritul și Apusul Europei", organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași
- 26 mai: Întâlnirea Diecezană a Adulților din Acțiunea Catolică, la Traian (NT), cu tema "Sfinții de lângă noi"
- 3 iunie: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii din Stufu, cu hramul "Sfântul Arhanghel Mihail"
- 16-22 iunie: Exerciții spirituale ținute de pr. Eduard-Emilian Păduraru, la Luncani, pentru studenții diaconi din anul VI de la ITRC Iași, ca pregătire pentru hirotonirile din 24 iunie (Iași) și 29 iunie (București).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat