Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Inimă (ne)cioplită?

Râde inima în tine, îți crește inima atunci când cineva îți spune: "Ai o inimă de aur". Însă ți se rupe inima când ți se spune: "Ești un om cu inimă neagră! Ai o inimă de piatră". Am avut zile când ne-am simțit inima albastră, zile în care umblam cu inima friptă/frântă și căutam cu ardoare un om cu inima bună în fața căruia să ne răcorim inima. Uneori ne-am luat inima în dinți și am vorbit despre ceea ce purtăm în "ascunzișurile inimii", în acel loc sacru pe care numai Domnul îl cunoștea (cf. Ps 44,22)!

Fiecărui om i s-a încredințat o inimă de care să se îngrijească și pe care trebuie să o modeleze. Ba mai mult, unora li s-au încredințat și inimile celor de lângă ei. Cum este inima ta și cum ai grijă de ea? Cum o șlefuiești, cum o modelezi? Ai o inimă cioplită sau necioplită? Ce înseamnă pentru tine să ai inimă? Cât de importantă este pentru tine inima celuilalt?

Să luăm inima în serios! Să ne îngrijim de ea! Chiar dacă ne-am obișnuit să ne recunoaștem între noi după înfățișare, Dumnezeu ne cunoaște după inimă. El - cel venit să-i vindece pe cei cu inima zdrobită (cf. Lc 4,19) - privește direct inima, nu chipul, nu hainele, nici măcar cuvintele sau faptele, știind că multe sunt făcute de "ochii lumii" (cf. 1Sam 16,7).

Atunci când, privindu-ne inima împovărată, ne rugăm: "Creează în mine o inimă curată, Dumnezeule, și un duh statornic înnoiește înăuntrul meu" (Ps 51,12), Cristos ne răspunde: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă! Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre!" (Mt 11,28-29).

Dacă ne pasă cu adevărat de inima noastră trebuie să învățăm de la Isus. Numai prin el putem să dăm inimii noastre cea mai frumoasă formă, să ne "cioplim" inima de piatră și să o transformăm într-o inimă blândă și smerită, într-o inimă de carne, mereu atentă la aspirațiile inimilor din jur (cf. Ez 36,26).

În luna Inimii Preasfinte, modelează-ți inima! Fă din ea o operă de artă în care să locuiască Isus Cristos și vei cunoaște iubirea sa infinită și valoarea fiecărei inimi (cf. Ef 3,17-19).

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat