Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Credință, sărbătoare și culoare

Sfânta Fecioară Maria a strâns în jurul ei, sâmbătă, 5 mai, peste 3.000 de tineri, preoți și persoane consacrate care au participat la Ziua Tineretului de la Săbăoani. Sărbătoarea a stat sub tema Zilei Mondiale a Tineretului de anul acesta: "Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu!" (Lc 1,30). La întâlnire au participat tineri care au venit din peste 100 de parohii din Dieceza de Iași.

Ziua a început cu un moment de energizare, când voluntarii din Săbăoani i-au invitat pe toți cei care au sosit la sărbătoare să-și "încarce bateriile" împreună cu ei, în ciuda soarelui deja dogoritor. Deschiderea oficială a zilei a fost marcată de o rugăciune și de interpretarea imnului întâlnirii.

Cateheza din acest an a fost susținută de pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv., de la Institutul Teologic Franciscan din Roman. În contextul extraordinar al beatificării Veronicăi Antal, părintele a vorbit tinerilor prezenți despre viața ei și despre sfințenia trăită în simplitatea lucrurilor de fiecare zi. El i-a încurajat insistent pe tineri să nu le fie teamă să fie sfinți, pentru că sfințenia este pentru toți. Asemenea exemplului tinerei Veronica, să nu le fie teamă de frumusețea interioară și să îndrăznească tot mai mult să ducă o viață curată.

În centrul întâlnirii a stat sfânta Liturghie, cu prezența nelipsită a păstorilor Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. În satul său natal, PS Aurel a împărtășit tinerilor participanți cuvântul de învățătură. El a făcut referință la cuvintele papei pentru ZMT 2018, dar și ale celorlalți papi. Episcopul a subliniat curajul prezentului și speranța viitorului care nu trebuie să lipsească din viața tânărului, mai ales când are exemple atât de grăitoare ca ale celor două tinere care l-au ales pe Dumnezeu fără nicio ezitare: sfânta Fecioară Maria și Veronica Antal. Privind la ele, PS Aurel i-a încurajat pe tineri să nu le fie teamă atunci când Dumnezeu vrea să le încredințeze o misiune, pentru că tinerii au multe alegeri de făcut și tot ceea ce le rămâne este să îndrăznească să privească viața în ochi. "Să ne ancorăm puternic în cuvântul lui Dumnezeu pentru a ști cine suntem, ce alegeri să facem în viață; să curățăm acea fereastră a inimii pentru a vedea ce vrea Dumnezeu de la noi".

La finalul celebrării, parohul comunității "Sfântul Mihail", pr. Irinel-Iosif Iosub, a adus alese mulțumiri tuturor celor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a evenimentului.

După ce au gustat din plin din sărmăluțele gospodinelor, participanții s-au adunat la Festivalul Tinerilor. Ca în fiecare an, artiștii din Dieceza de Iași au făcut un spectacol de neuitat. S-a dansat, s-a cântat despre România, despre Dumnezeu și despre umanitate și s-au dat și luat lecții de gramatică prin arta teatrală.

Noutatea de anul acesta de la Ziua Tineretului de la Săbăoani a fost inițiativa #WeColorFaith, care a dat culoare atât credinței, cât și fețelor și hainelor tinerilor participanți prin norul de pudră colorată care s-a înălțat la finalul Festivalului Tinerilor - "culori ale iubirii", așa cum le-a numit PS Petru.

Rugăciunea de încheiere a fost rostită sub binecuvântarea episcopilor noștri, care și-au exprimat deja dorința de a-i reîntâlni pe tinerii prezenți la Săbăoani și anul viitor, în cadrul întâlnirilor decanale.

Raluca Cocuț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat