Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cineva te cheamă. Sărbătoarea credinței

Dragă tânără, dragă tânăr,

Ți-am vorbit până acum despre chemarea la viață și despre chemarea la iubire. Este momentul să vorbim despre chemarea la credință. Despre credință, Catehismul Bisericii Catolice spune astfel: "Credința este, în primul rând, o adeziune personală a omului față de Dumnezeu; ea este, în același timp și în mod inseparabil, asentimentul liber față de tot adevărul pe care l-a revelat Dumnezeu". Tocmai pentru că este o adeziune liberă față de Dumnezeu, o dorință de a trăi o legătură profundă cu el, credința nu poate să nu fie trăită cu bucurie. "Să se bucure inimile celor care-l caută pe Domnul", spune Psalmul 105. Dumnezeu te cheamă la această legătură de prietenie, care înseamnă a cunoaște și a avea încredere. Această legătură izvorăște din Botezul pe care l-ai primit. Acesta îți amintește că Dumnezeu te cheamă să îți trăiești mereu credința. Hrănește credința ta și dubiile vor muri de foame!

La puține zile după alegerea sa (13 martie 2013), papa Francisc a celebrat Duminica Floriilor și Prima Zi Mondială a Tineretului ca papă (24 martie 2013). La predica de la sfânta Liturghie, Sfântul Părinte s-a adresat astfel tinerilor: "Voi aveți o parte importantă în sărbătoarea credinței! Voi ne aduceți bucuria credinței și ne spuneți că trebuie să trăim credința cu o inimă tânără, mereu: o inimă tânără, chiar la 70, 80 de ani! Inimă tânără! Cu Cristos, inima nu îmbătrânește niciodată!" Spre sfârșitul aceleiași predici, papa a încredințat un fel de mandat tinerilor din lumea întreagă: "Tinerii trebuie să spună lumii: este bine a-l urma pe Isus; este bine a merge cu Isus; este bun mesajul lui Isus; este bine a ieși din noi înșine, la periferiile lumii și ale existenței pentru a-l duce pe Isus!"

Știu că este greu să îți trăiești credința într-o lume în care aceasta pare inutilă, este pusă din ce în ce mai mult la zid, sunt promovate idei și comportamente care distrug în primul rând viața tinerilor. Tocmai de aceea tu ai misiunea de a afirma, cu propriile alegeri, că Isus nu răpește nimic, ci dăruiește totul, că valorile pe care el le-a trăit și pe care le propune ucenicilor săi sunt salvarea omului, că o viață care nu se bazează doar pe propriul interes, ci pe dăruirea față de aproapele aduce mulțumirea, împăcarea, fericirea. Este o logică total diferită de aceea pe care tu o înfrunți în fiecare zi, o logică ce umple viața ta cu ceea ce este consistent și adevărat, și nu cu amăgiri. Fericitul Pier Giorgio Frassati spunea: "Să trăiești fără credință, fără acest patrimoniu de apărare și rezistență, fără să lupți puternic pentru adevăr nu înseamnă a trăi, ci a vegeta". Nu te mulțumi să "vegetezi", ci caută să îți trăiești viața la intensitatea maximă a credinței, să îl cunoști mai mult pe Dumnezeu, să îl iubești mai mult, să îl vestești mai mult!

Iată și câteva "exerciții" de credință care te pot ajuta să o trăiești cu fidelitate: trăiește-ți credința cu entuziasm, fermitate și bucurie! Vorbește cu ceilalți despre credință; atâtea persoane au nevoie să se "agațe" de ceva stabil și caută cu disperare un sens! Arată, prin felul tău de a fi, că un prieten al lui Cristos nu este un "extraterestru", ci o persoană cu picioarele pe pământ și inima la Dumnezeu! Fă cât mai des exercițiul de a nu te pune pe tine pe primul loc, ci binele aproapelui! Repetă-ți cât mai des: eu am o parte importantă în sărbătoarea credinței!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat