Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Dumnezeu ne oferă mereu frumusețea iubirii sale

Interviu cu pr. Daniel Iacobuț, Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente

- Care este rolul Oficiului pentru Pastorația Liturgică și Sacramente?

Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente are menirea de a-l ajuta pe episcop în exercitarea misiunii sale de moderator, păzitor și promotor al vieții liturgice diecezane. Acesta ar fi scopul său general. Pentru a-l atinge, oficiul vrea să contribuie, de fapt, la formarea liturgică a poporului lui Dumnezeu prin promovarea cunoașterii și aplicării normelor liturgice, prin formarea preoților și a laicilor care îndeplinesc slujiri liturgice deosebite. Toate aceste acțiuni doresc să încurajeze formarea unei autentice spiritualități liturgice, pentru ca toți să se poată bucura de roadele celebrărilor noastre.

- Ce este formarea liturgică?

Formarea liturgică cuprinde efortul Bisericii și al fiecărui credincios de a participa activ și conștient la celebrarea sfintelor sacramente și la celelalte acțiuni liturgice. Conținutul formării liturgice privește descoperirea și aprofundarea a patru întrebări: ce anume celebrăm? (întâlnirea Bisericii cu Cristos cel Înviat și harul său mântuitor); de ce avem nevoie să celebrăm? (motivațiile și fundamentul celebrărilor Bisericii); cum celebrăm? (cunoașterea simbolurilor, a riturilor și a rugăciunilor întâlnite la celebrări); cine celebrează? (descoperirea și înțelegerea misiunii întregii comunități în celebrare, dar și a diferiților săi membri: preot, ministranți, lectori, animatori ai muzicii liturgice, feciori de biserică etc.). Această formare are loc în primul rând chiar prin celebrarea demnă și rodnică a sfintelor taine. Apoi ea se mai realizează și prin întâlniri propriu-zise de formare, așa cum am propus anul acesta pentru lectori și animatorii cântului sacru.

- În ce constă formarea la nivel zonal (lectori, organiști, dirijori de cor, dascăli)?

În primul rând trebuie spus că aceasta a fost inițiată la invitația episcopilor noștri, care au sesizat necesitatea aprofundării spiritului slujirii liturgice și în rândul laicilor. De fapt și magisteriul Bisericii Universale a subliniat de mai multe ori această necesitate: papa Ioan Paul al II-lea spunea că "cea mai urgentă misiune este formarea biblică și liturgică a poporului lui Dumnezeu". Ziua de formare la nivelul diferitelor decanate din dieceză dorește să-i ajute pe lectori și animatorii cântării liturgice să devină conștienți de importanța slujirii lor și să o realizeze în spiritul liturgiei Bisericii. De aceea, împreună cu pr. Eduard Patrașcu de la Oficiul pentru Pastorația Biblică, cu pr. Ciprian Antălucă de la Oficiul pentru Muzica Sacră și cu pr. Eduard Soare de la Seminarul din Iași am organizat un program care cuprinde conferințe cu caracter teoretic, dar și ateliere practice, precum și momente de discuții și împărtășire.

- Care sunt impresiile de la primele întâlniri?

Am fost impresionați de răspunsul pozitiv primit de la participanți: mulți spuneau că s-au îmbogățit și uman și spiritual, că au primit mai mult curaj în slujirea pe care o exercită în cadrul liturgiei, că înțeleg mai bine care sunt așteptările Bisericii și ale păstorilor. Unii dintre participanți au mărturisit că își doresc să mai participe la astfel de întâlniri și că ar fi benefice și la nivel parohial. Am fost impresionați și de numărul mare de participanți, care în multe locuri a fost peste așteptările noastre. Și cred că acest aspect ar putea fi înțeles drept un semnal pentru Biserică: este timpul să investim din ce în ce mai mult în formarea umană și spirituală a credincioșilor noștri, o formare personalizată și adaptată fiecărei categorii de credincioși.

- Ce-și propune Oficiul în timpul următor?

Înainte de toate să încheiem bine acest proiect de formare la nivel decanal. Întâlnind persoanele, ne dăm seama de exigențele lor concrete în materie de formare liturgică și, în funcție de acestea, vom veni cu propuneri pentru viitor. Printre acestea ar putea fi editarea unor materiale care să ajute pentru o celebrare mai demnă și mai frumoasă: un ghid liturgic al lectorului, al ministrantului, al animatorului muzicii liturgice.

- Când este o Liturghie frumoasă?

Frumusețea Liturghiei ține înainte de toate de cel pe care îl celebrăm și pe care îl întâlnim: mântuitorul Isus Cristos, care ne oferă iubirea Duhului Sfânt și ne îndreaptă astfel spre Tatăl. Dumnezeu ne oferă mereu frumusețea iubirii sale. De aceea, orice Liturghie este frumoasă. Doar că această frumusețe tainică are nevoie să fie manifestată prin armonia, autenticitatea, solemnitatea și noblețea tuturor elementelor dintr-o celebrare: preotul care slujește și membrii comunității, rugăciunile, cântările și riturile din care e compusă celebrarea, spațiul liturgic în care se celebrează etc.

- Ce credeți: participarea la Liturghie (la sacramente în general) e în creștere sau în scădere? Care ar fi motivele?

Întrucât nu slujesc într-o parohie, nu am o experiență directă care să îmi permită să mă pronunț. Și nici la nivelul Bisericii noastre locale nu știu să se fi făcut sondaje sau cercetări cu privire la participarea la sfânta Liturghie și sacramente. Din mărturiile unor preoți din pastorație, aceasta este în scădere. Motivele cred că sunt multiple și de diferite tipuri: de ordin cultural, demografic, economic, social, religios etc. Personal, văd această scădere ca o provocare și o posibilitate pentru a construi comunități creștine cărora să nu le fie frică de statutul de minoritate și care să redescopere printr-o trăire cât mai autentică a credinței chemarea la a deveni misionari.

- Ce i-ați spune unei persoane care zice: "Nu am timp să merg la Liturghie"? De ce ar trebui creștinii să participe la Liturghie?

Aș căuta să construiesc un dialog în cadrul căruia să poată împărtăși care sunt valorile sale, care sunt realitățile ce îi hrănesc inima și mintea. Aș căuta apoi să-i dau ocazia să spună care ar fi motivațiile neparticipării la Liturghie. Și apoi i-aș spune care sunt motivațiile mele de a participa la această întâlnire cu Dumnezeu și cu Biserica. Iar astfel aș ajunge la motivațiile pentru care orice creștin ar trebui să participe: pentru a se întări din ce în ce mai mult în identitatea sa lăuntrică de fiu/fiică a lui Dumnezeu, pentru a se hrăni din cuvântul Domnului și sfânta Împărtășanie și pentru a se întâlni în rugăciune cu ceilalți membri ai comunității.

- Care este relația dintre Euharistie și viață?

Biserica ne spune că Euharistia este izvorul și culmea vieții creștine. Dar înainte de toate Euharistia este viața lui Dumnezeu, a lui Isus Cristos care ni se oferă necontenit drept hrană. Este viața sa dumnezeiască ce intră în viața noastră de fiecare zi și ne susține în pelerinajul nostru pământesc. Liturghia și Împărtășania sunt izvorul vieții noastre de credință, speranță și iubire: acolo primim energia și bucuria de a trăi viața ca fii ai lui Dumnezeu și frați între noi. În același timp, Euharistia este și culme: tot ceea ce noi trăim poate fi dăruit lui Dumnezeu împreună cu jertfa lui Cristos și astfel pregustăm deja scopul, culmea spre care ne îndreptăm, viața cu și în Dumnezeu.

- Cu ce gând ați scris și publicat cartea "Nobila frumusețe a artei de a celebra și a spațiului liturgic"? Cui i se adresează? De ce acest titlu?

Cartea reprezintă rodul a două conferințe adresate preoților în cadrul unor zile de formare, precum și a unui seminar despre spațiul liturgic, pregătit împreună cu studenții de la Institutul Teologic din Iași. Intenția a fost aceea de a pune la dispoziția unui public cât mai larg unele principii legate de "arta de a celebra" și de frumusețea spațiului liturgic. Este vorba despre principiile și normele stabilite de Conciliul Vatican II și de spiritualitatea liturgică ce se poate forma plecând de la acestea. Titlul "Nobila frumusețe" se inspiră din textul conciliului și vrea să surprindă caracteristica esențială a frumuseții în spațiul liturgic: este nobila simplitate a venirii lui Dumnezeu între noi prin semnele și simbolurile liturgice.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat