Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Dacă nu merg eu..., cine va merge?

Am ajuns în zilele frumoase ale timpului pascal și ale primăverii, iar în această perioadă la Centrul Misionar Diecezan se adună darul credincioșilor din timpul Postului Mare, așezat în "Cutia Speranței". Privind generozitatea oamenilor și bunăvoința preoților, m-am întrebat: "Ce-i determină pe oameni să-și deschidă inima atât de mult?" Mi-am spus că, probabil, este chemarea sădită de Dumnezeu în fiecare dintre noi, de a avea grijă unii de alții și de a ne susține, fiecare în modul său și cu posibilitățile sale, fiecare înțelegându-și misiunea și responsabilitatea sa. Gândindu-mă la aceasta, mi-am amintit o întâmplare relatată de un misionar spaniol, pe nume padre Francisc. Povestea lui amintea de ultima seară petrecută în familie: "A sosit ultima seară, acea teribilă seară de rămas bun în care te gândești că pleci în misiune, dar nu știi dacă o să-i mai regăsești pe cei dragi când te întorci acasă. Eu, fratele meu și sora mea ne găseam la masă, eu în fața lor, iar tata în capul mesei. Tata avea în acel moment 72 de ani, ochii și urechile îi fuseseră puternic afectate, de aceea era aproape orb și surd; la acestea se mai adăuga și tristețea puternică a faptului că mama deja îl părăsise, mergând înaintea lui la Domnul.

Fratele meu, Antonio, după ce și-a căutat cuvintele, i-a spus tatei: «Tată, Francisc și cu mine vom pleca mâine. El va pleca misionar în Africa, iar eu voi pleca la muncă în America... Tu ce spui? Vrei să rămânem aici în Spania lângă tine?»

Tata ne-a privit cu ochii lui aproape închiși, a încercat să ne fixeze, apoi a răspuns: «De ce mă ispitiți?! Știți bine că vă iubesc mult și că sunteți totul pentru mine, pentru bătrânețea și slăbiciunea mea, însă voi trebuie să plecați, cu binecuvântarea mea, acolo unde Dumnezeu vă cheamă. Am să mă rog pentru voi. Francisc, tu să fii un instrument al Domnului acolo unde mergi, iar tu, Antonio, să muncești și să-ți ajuți familia, căci de aceea pleci!» În acele cuvinte am simțit ecoul mamei, care, atunci când a aflat că vreau să merg în misiune, mi-a spus: «Dacă Dumnezeu te cheamă, pur și simplu du-te. Dumnezeu va rămâne alături de noi în locul tău».

În acea seară tata ne-a binecuvântat. În ochi avea lacrimi, dar nu voia ca noi să observăm, așa că ne-a invitat la somn, motivând că în ziua următoare trebuia să ne trezim devreme. I-am spus: «Tată, nu te lăsăm pentru că nu ținem la tine. Antonio pleacă pentru că dorește să-și ajute familia și pe noi toți, iar eu plec pentru că Dumnezeu m-a chemat să-i dau o mână de ajutor... Și dacă nu merg eu, care mă simt chemat, atunci cine va merge? Tu ne înțelegi, mereu ne-ai înțeles. Te sărut și te îmbrățișez». Îi mulțumesc tatei și familiei că m-au înțeles!"

"Dacă nu merg eu..., cine va merge?" Seara aceea, relatată atât de frumos, m-a mișcat și m-a pus pe gânduri, căci în acest tablou ne identificăm toți: persoane consacrate sau laici, misionari sau susținători ai lor, oameni de aproape sau de departe; nimeni nu merge în misiune singur, chiar dacă se rupe de cei dragi. Noi, cei rămași acasă, încercăm să avem grijă de familiile noastre, dar și să-i susținem, după posibilități, cu cele necesare și mai ales cu rugăciunea. Pentru aceasta, vă mulțumim!"

Pr. Florin Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat