Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Iubirea care îngrijește iubirea

Cine nu a fost oare măcar o singură dată martor al spălării picioarelor în Joia Sfântă? În ceea ce mă privește, cel puțin atunci când eram ministrant, dar și tânăr implicat la cor sau pe lângă biserică, de multe ori părintele m-a ales printre cei cărora le-a spălat picioarele într-o așa zi sfântă. În fond, primul care a făcut acest gest a fost chiar Isus în seara Cinei celei de Taină, când, așa cum știm, pe lângă Euharistie și Preoție, ne-a lăsat și porunca iubirii.

Și chiar dacă este un obicei sau, mai bine zis, un ritual din cadrul ceremoniilor din Joia Mare, din motive de sănătate și de vârstă, de mai mulți ani părintele nu-l mai practică în comunitatea de care aparțin. În schimb, nu o dată ne-a invitat pe noi, pe soți, să-l facem acasă: "Aveți curajul să vă spălați unii altora picioarele: soțul soției și soția soțului; de ce nu, părinții copiilor, copiii părinților. Este un gest prin care nu doar că ne arătăm respectul față de celălalt, ci este și modalitatea prin care ne pregătim pentru ceea ce la un moment dat nu putem anticipa. Vorbesc aici mai ales de o boală, de momentul în care unul dintre dv. ajunge la neputință, când cel rămas sănătos va trebui să aibă grijă de cel bolnav, când cel mai în vârstă va trebui ajutat de cel mai tânăr. O astfel de practică ne-ar ajuta mult, chiar dacă este un act de umilință profundă".

Trebuie să mărturisesc fără ezitare că sorbeam fiecare cuvânt al părintelui. Îmi plăcea ceea ce spunea, mă regăseam în tot și trăiam oarecum în biserică un gest pe care deja îl făceam de mult: spălarea nu doar a picioarelor, ci a întregului trup bolnav al soției.

Soția mea este de mult la pat, e paralizată și practic îi este imposibil să se miște. Totul a început progresiv, așa că am avut timp să mă pregătesc și să învăț, la rândul meu, treptat ceea ce am de făcut. În fond, așa am jurat în ziua căsătoriei noastre: și la bine, și la greu, până la moarte. Pentru ea venise greul, într-un oarecare fel și pentru mine, dar nu mă plâng, pentru că eu măcar pot să mă mișc, pot să ies afară, pot să merg la biserică, la magazin, să-mi vizitez prietenii, pot să fac multe lucruri. Ea nu mai poate să facă nimic, decât prin mine. Eu sunt picioarele și mâinile ei, pașii de odinioară de pe ulița satului, urechile care ascultă în biserică tot ceea ce ne spune cuvântul Domnului, sunt lingura și cana ei de apă, dar sunt și grija ei. Eu o spăl, eu o întorc de pe o parte pe alta, îi povestesc ce mai e prin sat, ce mai spune unul, ce mai spune altul, iar ea, pentru că atât mai poate, îmi zâmbește cu drag.

Acel "ne pregătim pentru ceea ce la un moment dat nu putem anticipa", prin care părintele a motivat gestul pe care ne îndemna să-l facem unii altora spălându-ne picioarele, pentru mine a fost ca o confirmare. Eu îl făceam deja de mult, iar acum părintele îmi confirma că ceea ce fac e bine. De fapt, dacă nu o făceam eu, care eram soțul ei, cine era să o facă? Oare nu cumva și pentru asta ne pusese Dumnezeu alături? Dacă eu am avut șansa de a fi sănătos, să pot merge, să pot ajuta, de ce să nu o fac mai întâi pentru cea pe care Dumnezeu mi-a oferit-o să o însoțesc întreaga viață?

Așa cum am mai spus, acel "și la bine, și la greu", pe care soții și-l promit în ziua căsătoriei, eu așa l-am înțeles; și anume că trebuie să fiu mâini pentru cel care nu le mai are, să fiu picioare pentru cel ce nu mai poate merge, să fiu apă și săpun pentru cel care nu se mai poate spăla, să fiu sprijin pentru cel care nu se mai poate mișca; într-un cuvânt, pentru soția mea bolnavă, să fiu iubirea prin care să îngrijesc iubirea... (Ioan)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat