Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Scutari

Albania, încreștinată în perioada apostolică, a cunoscut un cult al Maicii Domnului chiar din primele secole creștine, fiind descoperite biserici rupestre dedicate ei. Nici invaziile slavilor și nici persecuțiile iconoclaste nu au reușit să scoată din inimile albanezilor evlavia mariană. O dovadă grăitoare este și sanctuarul Scutari, situat în nord-estul țării, în districtul Shkodër, la poalele unei coline. Așadar, Maria era cinstită cu mare evlavie de tot poporul, care alerga la ea în momentele mai grele ale istoriei și orna altarele și icoanele ei cu diferite ex-voto-uri și podoabe.

Într-o asemenea biserică mariană, în care se amintea și de eroul național Gjergj Kastrioti, (cunoscut și sub numele de Skanderbeg), din apropierea cetății Scutari, era cinstită o icoană a Maicii Domnului cu pruncul în brațe, icoană pictată în stilul școlilor italiene. În secolul al XV-lea turcii musulmani au invadat Albania, impunând și distrugerea credinței creștine, însă Skanderbeg s-a încredințat ocrotirii Maicii Domnului de la Scutari și așa a reușit să-i înfrunte pe turci timp de 25 de ani. A și fost supranumit "Atletul lui Cristos". La 25 aprilie 1468 însă icoana a dispărut de la Scutari, pentru ca apoi să fie văzută pe un perete exterior al unei biserici din apropierea Romei, la Genazzano (sanctuar ce va fi prezentat în numărul următor). Unele tradiții spun că icoana ar fi dispărut înaintea unei invazii a turcilor, pentru a nu fi profanată. De asemenea, icoana ar fi urmat drumul spre Genazzano, locul înspre care s-au îndreptat doi călători albanezi. Totuși sanctuarul a continuat să fie la inima albanezilor de-a lungul secolelor, deși a cunoscut mereu perioade de distrugere și apoi de reconstruire.

A fost refăcut în anul 1917, iar la 11 februarie 1943 episcopul Nikollë Prennushi, văzând pericolul comunismului la porțile Albaniei, a consacrat națiunea inimii neprihănite a Mariei. În anul 1948, Maica Bunului Sfat a fost proclamată patroana Albaniei. După 1948, sanctuarul a fost distrus totalmente, până la nivelul solului. Se spune că în timpul comunismului era interzis chiar a da copiilor numele de Maria sau Ana. Apogeul persecuțiilor a fost în 1967, când întregul cler a fost torturat sau ucis.

Chiar dacă creștinii albanezi au îndurat torturi și persecuții grele, chiar dacă în perioada comunistă bisericile au fost profanate și distruse, chiar dacă educația impusă era una ateistă și inumană pentru minoritatea creștină catolică și ortodoxă, totuși nu s-a reușit sufocarea încrederii și rugăciunii către Maica Domnului. În toate aceste perioade grele, Maica Bunului Sfat de la Scutari a fost ca o pavăză, ca o apărătoare și eliberatoare a poporului. Toate familiile creștine aveau în casă o icoană a Maicii Domnului de la Scutari. După anul 1990 a început reconstruirea multor biserici, bineînțeles și a sanctuarului de la Scutari.

După ce a fost în pelerinaj la Genazzano, sfântul papă Ioan Paul al II-lea a făcut o vizită pastorală în Albania la 25 aprilie 1993 și a binecuvântat piatra fundamentală a sanctuarului "Maica Bunului Sfat" de la Scutari. Noul sanctuar a fost construit pe locul celui vechi, distrus în anul 1967. De asemenea, papa a oferit o copie a imaginii de la Genazzano, ca simbol al întoarcerii Mariei, protectoarea Bisericii albaneze. De la balconul arhiepiscopiei din Piazza Skanderbeg, papa a încredințat Mariei Albania și întreg poporul, cu aceste cuvinte: "Fecioară a Bunului Sfat, spre tine se înalță ruga acestui popor, care din timpuri străvechi te iubește și te cinstește. În tine astăzi Albania își pune speranțele și grijile, dorințele și problemele, multele lacrimi vărsate de dorul unui viitor mai bun. Maica Bunului Sfat, deschide mințile și inimile, asigură Albania și întreaga omenire de darul bunei înțelegeri și al păcii".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat