Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici, fiu fidel al Mariei

"Lângă crucea lui Isus stătea mama lui..." (In 19,25). După ce am văzut în numărul trecut locul ocupat de cruce în viața fericitului Anton Durcovici, să vedem acum locul ocupat de Maria în viața sa, întrucât nu poate fi separat misterul crucii lui Isus de mama sa. După mărturiile multora dintre cei care l-au cunoscut, alături de cultul euharistic, devoțiunea mariană a stat la baza trăirii sale de creștin, de preot și de episcop.

Chiar în prima sa scrisoare circulară, din 14 aprilie 1948, fericitul episcop își încredința "începutul, propășirea și sfârșitul păstoririi" Reginei cerului și a pământului, după care îi îndemna pe preoți "să închine luna mai în chip deosebit preasfintei Fecioare Maria, așa cum de mult obișnuiește să facă poporul nostru credincios". Într-o intervenție a sa, la scurt timp după consacrarea episcopală, a spus: "Cu același sentiment de umilită resemnare doresc să încep și eu apostolatul în mijlocul turmei ce mi-a fost încredințată: pentru că ai voit să privești la umilința mea, iată slujitorul tău, Doamne, să faci cu mine după cuvântul tău!"

La 5 august 1948 a urmat un alt gest de încredere filială față de Maria, și anume o altă scrisoare circulară despre celebrarea de la 22 august a Inimii Neprihănite a Mariei, celebrare pe care o dorea plină de zel față de iubirea maternă a Fecioarei. Mai mult, conștient de pericolele ce se profilau la orizont, cu scopul de a întări convingerea că fiecare credincios trebuie să se încredințeze ocrotirii Preacuratei, cerea, la 20 august același an, ca în lunile septembrie și octombrie să se intensifice rugăciunile către Maica Domnului prin recitarea zilnică a Rozariului. La două zile de la această scrisoare, la 22 august, a consacrat întreaga Dieceză de Iași la Inima Neprihănită a Mariei, pentru ca ea să domnească pururi peste Biserica locală, al cărei păstor era.

Iubirea și fidelitatea de care a dat dovadă întreaga sa viață, episcopul martir a încercat să le insufle și poporului creștin, pe care a mers să-l viziteze personal, fără a se limita doar la scrisorile circulare. Astfel, la Fărcășeni, la 15 august 1948, predicând despre Adormirea Maicii Domnului, "îndemnurile date priveau iubirea către sfânta Fecioară Maria și încrederea în ajutorul ei". La Fundu-Răcăciuni, predicând despre sfântul Rozariu, a arătat puterea și frumusețea acestei rugăciuni din conținutul ei și ajutoarele obținute de creștini prin mijlocirea Mariei, cum ar fi victoria armatei creștine la Lepanto în anul 1571, îndemnându-i pe credincioși "să rostească cu evlavie cât mai des această rugăciune, fie în biserică, fie acasă". La 7 noiembrie 1948, la Iași, așezând la intrarea în biserică icoana Inimii Neprihănite a Mariei, fericitul Anton Durcovici a vorbit "despre bunăstarea nespusă a inimii sfintei Fecioare, cum apare din chipul ei și cum de altminteri o cunoaștem din mijlocirea ei de mamă îngrijorată de la nunta din Cana Galileii".

La distanță de 70 de ani de la consacrarea Diecezei de Iași la inima neprihănită a Mariei, azi fericitul Anton Durcovici ne îndeamnă să ne consacrăm fiecare în parte acestei inimi preaiubitoare, pentru a obține și noi eliberarea de tot ceea ce ne ține încă departe de inima Mântuitorului și de inima Mariei.

Pr. Petru Ciobanu

* * *

Manifestare cultural-religioasă

Cu ocazia a 130 de ani de la nașterea fericitului Anton Durcovici, la Iași, în aula sinodală "Fericitul Anton Durcovici", va avea loc joi, 17 mai, ora 16.30, o manifestare cultural-religioasă. Din program: Cuvinte de salut: PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă; pr. Pavel Balint (invitat special) - mesaj din partea comunității Bad Deutsch-Altenburg; prezentarea cărții Fericitul Anton Durcovici - mărturisitor al credinței și prizonier a iubirii; film documentar: De la leagăn până la mormânt; sfânta Liturghie aniversară (ora 18.30).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat