Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Jubilee parohiale

Traian (NT)

Parohia "Ss. Apostoli Petru și Paul" din Traian (NT) a sărbătorit la 7 aprilie jubileul celor 50 de ani de existență (fiind înființată la 7 aprilie 1968). Au participat la sărbătoare PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, dar și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, originar din satul Traian.

La ora 10.00, comunitatea, în frunte cu pr. paroh Eduard Patrașcu, s-a adunat pentru a-i primi cu pâine și sare pe oaspeți, arătându-le că prezența lor este importantă. În întâmpinarea episcopilor au venit și oficialitățile locale din Săbăoani, preoții care au dorit să participe la sărbătoare și localnicii din Traian. Episcopii au fost invitați să ajute la plantarea a doi platani în curtea bisericii, care vor deveni puncte de reper în sat.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, cei prezenți bucurându-se de revedere. Întreaga celebrare a avut rolul de a ne aminti că noi, cei din Traian, nu suntem uitați, că avem rolul și importanța noastră, citând metafora PS Petru Gherghel: "Toate drumurile importante din dieceză, Iași-Bacău-Onești, trec prin Traian".

La predică, arhiepiscopul Ioan Robu a depănat amintiri. Ne-a spus nouă, celor care nici nu eram născuți pe atunci, că a pus și el umărul la construirea casei parohiale, că Traianul e viu în amintirea lui, dar ne-a și îndemnat să ducem mai departe credința adevărată.

Ne-am amintit cine au fost părinții parohi în decursul celor 50 de ani: pr. Eugen Blăjuț, pr. Anton Farțade, pr. Petru Solomon, înălțând o rugăciune pentru ei, pentru tot ce au făcut pentru noi. Pr. Ieronim Enășoaie a fost singurul dintre foștii parohi care a ajuns să ne fie alături la acest jubileu.

Liturghia a fost animată prin implicarea corului parohiei, a tinerilor și copiilor. Sărbătoarea a fost marcată și de costumele populare purtate la Liturghie, din fiecare colț ivindu-se câte o pată de culoare și de tradiție.

S-a prezentat la finalul Liturghiei și monografia satului, "Traian, istorie, spiritualitate și bună conviețuire", întocmită în decursul a câțiva ani de muncă și cercetare a izvoarelor, a originilor, lucrare dedicată ÎPS Ioan Robu.

Ziua a continuat în atmosferă de sărbătoare, cu agapă frățească, muzică și voie bună.

Bianca Dorcu

* * *

Satu Nou (BC)

Comunitatea catolică din Satu Nou (BC) a sărbătorit, la 8 aprilie, împlinirea a 50 de ani de la înființarea Parohiei "Sfântul Mihail" (7 aprilie 1968). Au participat PS Aurel Percă și preoți care au activat în această comunitate: Iosif Martin, Silvestru Bejan, Ioan Anton, Vincențiu Burlacu - fiul satului - și Costel Țăranu, actualul paroh.

În cuvântul introductiv, pr. Costel a evidențiat dezvoltarea comunității atât ca număr, cât și din punct de vedere spiritual, datorită în primul rând lui Dumnezeu, dar și slujirii preoților pe care el i-a rânduit aici ca păstori, în acești 50 de ani născându-se în Satu Nou și vocații la viața consacrată, existând surori care activează în școli, spitale sau în diferite comunități, un frate capucin, un preot, doi seminariști și credincioși buni care au construit actuala biserică. A fost evidențiată și bogata activitate a surorilor franciscane în comunitate.

PS Aurel i-a îndemnat pe credincioși la predică să fie tari în credință, mai ales atunci când aceasta e pusă la grea încercare. De asemenea, i-a felicitat pe credincioși pentru darul frumos pe care aceștia l-au făcut lui Dumnezeu construind o frumoasă biserică, ce urmează a fi sfințită anul acesta la 21 octombrie.

Pr. Costel Țăranu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat