Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Lui Dumnezeu nu îi este indiferentă suferința

Interviu cu o soră de caritate

- Vă rog să vă faceți o scurtă prezentare.

Numele meu este Tereza Ghiurcă, sunt soră de caritate în congregația cunoscută cu numele de "Maria Bambina". Provin dintr-o familie modestă din Faraoani, în care am primit o educație creștină catolică. În sfera activităților educative de la parohie l-am auzit cândva pe părintele paroh vorbind despre sfintele Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa, fondatoarele Congregației "Maria Bambina". Povestea vieții și a angajamentului lor în favoarea tinerilor abandonați, a familiilor neajutorate și a suferinzilor părăsiți de toți m-a fascinat atât de mult, încât mi-am dorit din toată inima să devin soră de caritate. De atunci au trecut 23 de ani și nu regret nicio clipă alegerea pe care am făcut-o. Urmând carisma congregației, m-am format ca asistent medical. În această calitate am lucrat la Spitalul de Urgență "Floreasca" din București, în secția de terapie intensivă, la clinica din Milano a congregației noastre, iar de 5 ani lucrez la Institutul Regional de Oncologie din Iași, în secția de terapie intensivă.

- Cum e ca o măicuță să lucreze într-un spital ca soră medicală?

Nimic mai firesc, dat fiind faptul că primele spitale au fost create de către călugări și călugărițe. Îngrijirea bolnavilor este o adevărată vocație rezervată nu doar călugărilor și călugărițelor, ci, potrivit parabolei din Mt 25,39-40, tuturor creștinilor. În schimb, călugării și călugărițele cu vocație în acest domeniu își dedică, de regulă, întreaga viață, toate energiile ființei lor îngrijirii celor ce suferă. Un exemplu grăitor ne vine, în acest sens, de la compatriotul nostru, fericitul Ieremia Valahul, care și-a dedicat toți cei 40 de ani de viață călugărească îngrijirii mai ales a bolnavilor. El a murit la vârsta de 69 de ani din cauza unei pneumonii pe care a contractat-o în timp ce mergea să îngrijească un bolnav. Eu mi-am început activitatea în anul 2001 în cadrul secției de terapie intensivă a Spitalului "Floreasca" din București. Nu mi-a fost deloc ușor. Colegii erau mirați și mă priveau cu o oarecare rezervă. Era o noutate pentru ei să aibă o colegă măicuță, și pe deasupra și catolică. Apoi, încet-încet, m-au "adoptat" și m-au integrat, astfel încât, foarte curând, am alcătuit o echipă bine sudată și foarte profesionistă. În anii aceia de început, în care munceam foarte mult, am trăit satisfacții fantastice alături de medicii, de asistenții și de infirmierele de acolo. Lucram în secția de primire a persoanelor care suferiseră accidente de orice fel, îndeosebi accidente de circulație. Vedeam în fiecare zi răni deschise, sângerânde, și auzeam încontinuu gemete de durere. Cea mai mare satisfacție era atunci când reușeam să le aducem alinare în suferință și să facem tot ce ne stă în putință ca ei să-și recupereze funcțiile vitale. În calitate de călugăriță, în astfel de situații simțeam că pot să le ofer un zâmbet de speranță, să-i fac să simtă că Dumnezeu îi iubește prin mine și că nu îi părăsește. Mai mult, eu mă simțeam pe deplin o soră de caritate. De atunci și până astăzi nu m-a părăsit niciodată această certitudine. Vocația mea este să port iubirea lui Dumnezeu la paturile bolnavilor. Nu vă puteți imagina ce satisfacție trăiesc în fiecare zi la spital. Bolnavii mă așteaptă ca, după ce le fac tratamentele prescrise, să le zâmbesc, să le prind mâna în mâinile mele, să mă rog cu ei, să le vorbesc despre bunătatea milostivă a lui Dumnezeu, să le vorbesc despre suferințele lui Isus de pe cruce.

- Care sunt impresiile cele mai pregnante pe care le purtați în munca desfășurată?

Certitudinea că misiunea mea este un mijloc de a le oferi bolnavilor, pe lângă o îngrijire medicală competentă, ceva din esențialul de care are nevoie orice om, mai ales în astfel de clipe: gingășia, mângâierea, dragostea lui Dumnezeu. Uneori mă întreb cine este mai răsplătit în astfel de momente: bolnavul, care primește de la mine astfel de mângâieri, sau eu, care văd acei ochi plini de recunoștință, adesea umeziți de șiroaie de lacrimi de bucurie. În plus, nu rareori se întâmplă ca în astfel de momente să gust eu bucuria și satisfacția de a-i vedea pe cei suferinzi întorcându-se la Dumnezeu, cerând să se spovedească, să se împărtășească, sau să văd că oameni care nu s-au rugat poate niciodată încep să se roage. Pentru mine acestea sunt adevărate minuni ale harului milostiv al lui Dumnezeu.

- Cum răspundeți la întrebarea care se află în multe inimi: de ce boala, de ce suferința?

Înainte de toate, această întrebare se află în inima mea, mă provoacă de fiecare dată când intru în salonul de terapie intensivă... Când reușesc să îmi dau mie însămi un răspuns, atunci pot cu tărie și credință să spun și celui bolnav, persoanei suferinde, că boala, suferința sunt parte dintr-un mister de neînțeles cu mintea noastră îngustă, dar că, în lumina credinței, credem că face parte din acest drum al vieții pe care îl parcurgem. Dacă vom căuta să le trăim, știind că suntem ținuți de mâna omului care a binecuvântat și a dat un sens bolii, suferinței, atunci, da, boala, suferința capătă sens.

- Care ar fi gândurile pe care ați dori să le subliniați din mesajul pe care l-a adresat papa Francisc cu ocazia Zilei Bolnavului?

Iată fiul tău... Iată mama ta... Aceste cuvinte ale Domnului luminează profund misterul crucii. Ea nu reprezintă o tragedie fără speranță, ci locul în care Isus își arată gloria sa... Mariei, mama duioșiei, vrem să-i încredințăm pe toți bolnavii în trup și în suflet, pentru ca să-i susțină în speranță. Ei îi cerem și să ne ajute să fim primitori față de frații bolnavi.

- Cum se poate trăi mai bine Ziua Bolnavului?

Cred că Ziua Bolnavului ar trebui să pună mai bine în evidență faptul că omul bolnav rămâne la fel de om; își păstrează aceeași demnitate; că i se datorează atenția și îngrijirea care să reflecte această valoare. Mai mult, să se elimine ideea că un bolnav ar fi un "obiect care s-a defectat" și care nu mai are aceeași valoare ca înainte.

- Ce anume ați recomanda celor care se întâlnesc pentru prima dată cu boala, cu patul unui spital?

Eu le-aș sugera să-și asume boala ca făcând parte din parcursul firesc al vieții. Boala nu este neapărat pedeapsa lui Dumnezeu. Trupurile noastre se uzează, iar funcțiile noastre somatice se dereglează în mod natural. E drept că adesea noi contribuim, prin abuzuri, la accelerarea acestor dereglări. În al doilea rând, eu le-aș mai spune că, uneori, boala ne atenționează că suntem totuși ființe fragile, muritoare, dependente, și nicidecum atotputernici și veșnici. În al treilea rând, le-aș spune celor care ajung pe patul de spital să integreze cât mai mult credința. Mai precis, să se convingă de adevărul că lui Dumnezeu nu îi este indiferentă suferința noastră; că sacramentul Ungerii Bolnavilor (al Maslului) exprimă tocmai acest lucru: Dumnezeu nu ne scutește de suferință, ci se solidarizează cu noi; Fiul său a venit în lume tocmai "ca să ia asupra sa păcatele și suferințele noastre". Apoi, că boala este mult mai ușor de suportat când avem sufletele curățite de păcat prin taina Spovezii și când îl primim pe Isus în sfânta Împărtășanie. În felul acesta, patul de spital nu este loc de supliciu, ci sursă de binecuvântare.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat