Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Centenarul Unirii

Simpozionul național "Catolicii din Moldova și Centenarul Unirii de la 1918" s-a desfășurat în perioada 21-23 martie la Institutul Teologic din Iași. Conferințele, lansările de carte, prezentarea de film au evidențiat personalitățile Bisericii Catolice din acel timp, contribuția Bisericii Catolice din Moldova la realizarea Marii Uniri, efectele pozitive ale acestui act istoric pentru evoluția ulterioară a Bisericii Catolice. S-au făcut rugăciuni pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial.

La această manifestare au fost prezenți PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, profesorii și studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică Iași, ai Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, precum și profesorii și studenții care studiază în centrul universitar Iași, cercetători și istorici.

Comunicările de la simpozion au fost susținute de istorici și specialiști din Iași (Mihai Dorin, pr. Fabian Doboș, Dănuț Doboș, pr. Cornel Cadar, Anton Coșa, pr. Ștefan Lupu, pr. Petru Ciobanu, pr. Alois Moraru, Cătălin-George Fedor, pr. Emil Dumea), care au abordat o tematică specială, concentrată pe jubileul marelui eveniment național de la 1918.

Simpozionul a încurajat ample cercetări istorice privind istoria catolicilor din Moldova în vremea Marii Uniri de la 1918, cercetări materializate în pregătirea conferințelor simpozionului, precum și în finalizarea a două lucrări de referință: "Pro memoria: Dieceza Romano-Catolică de Iași în anii Primului Război Mondial", respectiv "Centenar: Dieceza Romano-Catolică de Iași în vremea Marii Uniri - album foto 1916-1918".

Un al treilea element al simpozionului a fost proiecția filmului documentar "Spre aducere aminte. Dieceza Romano-Catolică Iași în anii Primului Război Mondial", film realizat de Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" în colaborare cu Oficiul pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași.

La final, păstorul diecezei a oferit o diplomă și crucea "Anton Durcovici" celor care au fost implicați în eveniment și a comunicat hotărârea de a-i prețui pe eroi în dieceză în zilele de 27 iulie și 1 decembrie.

Istoria Diecezei de Iași în vremea Marii Uniri reprezintă un capitol important din istoria marelui act al reîntregirii țării acum un secol, iar participanții la simpozion au aflat în mod direct și prin intermediul mijloacelor științifice de comunicare contribuția catolicilor din Moldova la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Pr. Ștefan Lupu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat