Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Comemorarea pr. Anton Trifaș

În urmă cu 50 de ani, mai exact la 29 februarie 1968, trecea la cele veșnice preotul Anton Trifaș, rector la Seminarul diecezan din Iași în perioadele 1946-1948 și 1956-1967. Evenimentul a fost comemorat în satul natal al pr. Anton Trifaș, Horlești, printr-o celebrare liturgică prezidată de PS Petru Gherghel, cu participarea Mons. Benone Farcaș - rectorul Seminarului major diecezan -, a corpului profesoral, precum și a comunității seminariale. După sfânta Liturghie a fost vizitat și binecuvântat mormântul din cimitirul satului.

Pr. Anton Trifaș s-a născut la 21 octombrie 1906. A studiat în seminariile din Iași, București și Genova. A fost sfințit preot la 21 mai 1932 la Genova. Odată reîntors în țară, a activat în parohiile Iași, Grozești (actualmente Oituz), Dărmănești și Rădăuți. A fost numit rector la 20 august 1946.

În urma denunțării de la 24 august 1948, că a sustras de la inventariere "una mașină de stropit via, două găleți roșii, una găleată de zinc albă și două bucăți de lanț în lungime de 6-7 metri", încălcând prevederile care vizau confiscarea și naționalizarea bunurilor școlilor confesionale, precum și a învinuirii de "delict de găzduire a unui prizonier de război", pr. Anton Trifaș este condamnat la 15 decembrie 1949 la un an de închisoare corecțională, pe care l-a executat în penitenciarul de la Galata și în renumita închisoare de la Aiud. După eliberare și-a reînceput activitatea sacerdotală la Iași și Oituz.

La 3 octombrie 1956 își va relua funcția de rector al seminarului. Acest lucru era din nou posibil în urma deschiderii la Iași a secției române a Institutului Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar Alba-Iulia și a retrocedării clădirii de pe Copou, care până atunci fusese naționalizată. Va conduce seminarul în această calitate până în anul 1967. În timpul cât a fost rector, a fost propus și aprobat un nou Regulament al institutului, s-a dedicat trup și suflet activității de formare a viitorilor preoți, demonstrând un spirit foarte pragmatic în domeniul organizatoric. Aceasta s-a verificat mai ales în restaurarea clădirii institutului, pe care l-a dotat cu cele necesare pentru studiu, cazare și masă. A fost supranumit de seminariști doctor practicus (doctor practic). La 29 februarie 1968, după o viață întrețesută cu muncă și suferințe, își încheie drumul pe acest pământ, cu nădejdea răsplății din partea celui pe care l-a slujit, marele preot, Isus Cristos.

Pr. Petru Clementin Stoica



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat