Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Pius-Petru Iancu, Oficiul pentru Vocații

Orice vocație se naște dintr-o întâlnire cu Isus Cristos

- Care este rolul Oficiului pentru Vocații?

Înainte de toate, cred că trebuie să distrugem un mit: rolul Oficiului pentru Vocații nu este acela de a pune în aplicare intuiții luminoase sau speciale, prin care să se reumple seminariile și mănăstirile. Această viziune este departe de orice realitate; este doar un miraj care s-ar putea transforma într-un coșmar. Rolul acestui oficiu este acela de a construi cu răbdare mozaicul vocațional în teritoriul diecezei, pentru ca pastorația vocațională să nu fie un fel de timbru pus în colțul oricărui angajament pastoral, ci "coloana vertebrală" care traversează întreaga misiune a Bisericii. Iar aceasta, nu cu declarații solemne, ci cu o atitudine de observare atentă a realității, cu relații întrețesute cu înțelepciune, cu o formare atentă și continuă, atât la nivel personal, cât și comunitar, cu câteva inițiative realiste și posibil de pus în practică, în ciuda vremurilor sumbre.

- Care sunt activitățile pe care le-ați făcut până acum?

Oficiul pentru Vocații are misiunea de a propune și semnala drumuri care, printre adolescenții și tinerii de astăzi, par uitate: vocația la preoție sau la viața consacrată, și aceasta am încercat să facem. Cât privește activitățile, am început să fim o prezență concretă în dieceză, prin vizitele pe care le facem împreună cu seminariștii în diferite comunități. Le vorbim credincioșilor despre rolul seminarului, despre frumusețea vieții trăite cu Domnul, lansând și provocări pentru cei care nu au curajul să răspundă încă pozitiv chemării Mântuitorului. De asemenea, este al doilea an în care îndrăznim să propunem părinților parohi și vicari cateheze care privesc discernământul vocațional.

- Ce-și propune Oficiul pentru Vocații în timpul următor?

În viitorul apropiat dorim să propunem tinerilor și adolescenților experiența concretă a vieții de seminar. La Seminarul minor din Bacău se vor organiza campusuri vocaționale destinate adolescenților, în special celor din clasele a VII-a și a VIII-a, iar la Seminarul major din Iași vor fi organizate Zilele seminarului. În perioada 11-13 mai vom deschide porțile Seminarului major tinerilor care doresc să facă o experiență a vieții de seminar sau care pur și simplu doresc câteva zile de rugăciune, comuniune și bucurie. Însă nu trebuie să uităm că toate proiectele noastre vor rămâne sterile dacă nu le încredințăm în rugăciune Stăpânului secerișului. De aceea, prima și principala datorie a noastră este de a continua să înălțăm rugi pentru ca Tatăl ceresc să trimită lucrători vrednici în secerișul său.

- Cum se naște o vocație?

Nu există decât un singur răspuns: dintr-o întâlnire. Orice vocație se naște dintr-o adevărată și puternică experiență a relației cu Isus Cristos, care poate fi trăită în multe moduri, la fel de multe ca și istoriile de viață ale oamenilor care există pe pământ. Vocația are legătură cu stratul cel mai profund al persoanei umane. Deseori dificultatea de a recunoaște vocația coincide cu dificultatea de a ne cunoaște în profunzime și de a ști să ne eliberăm de o serie de condiționări. Dar cred că harul lui Dumnezeu poate să fie un înțelept demolator al acestor condiționări umane, mai ales când începe să lucreze în mod efectiv în om.

- Ce se poate face pentru promovarea vocațiilor la preoție?

Înainte de toate, trebuie să fim conștienți că fiecare creștin este și animator vocațional, adică are misiunea de a-i ajuta pe cei care se întreabă asupra vocației lor. Deci cu toții avem un rol activ în această misiune a Bisericii. Concret, pe lângă rugăciunea care este necesară și cerută de însuși Cristos, putem să promovăm vocația la viața de preoție creând un climat de credință și de deschidere față de Dumnezeu în familiile noastre, sfătuindu-i pe cei care sunt în dubiu și nu sunt încă deciși pe ce drum să pornească, ajutându-i pe tineri să descopere sensul vieții, susținându-i, chiar și material, pe tinerii care aleg să pornească pe drumul spre preoție.

- Ce vrea să spună tema Sinodului Episcopilor (octombrie 2018): "Tinerii, credința și discernământul vocațional"?

Papa Francisc a dorit în mod explicit ca reflecția sinodală asupra universului de astăzi al tinerilor să ia în considerare discernământul vocațional. Aceasta, pentru că problema vocațională începe să preocupe și să tulbure tot mai mulți credincioși. Bineînțeles, problema vocațională nu privește doar vocațiile așa-numite speciale, la viața de preoție și de călugărie, ci cuprinde și vocația la viața de familie, o vocație care trebuie și ea descoperită sau redescoperită de tinerii de azi. Și cred că reflecția sinodală vrea să accentueze și dimensiunea universală a vocației, care este adresată oricărui tânăr, pentru ca fiecare să descopere că este prețios în ochii Domnului, că are un loc special în lume, o misiune în care nimeni nu ne poate înlocui.

- Care ar putea fi motivele pentru care un tânăr astăzi ar putea să aleagă viața de mănăstire sau de preoție?

Motivele pot fi multe și diferite. Enumăr doar câteva: pentru că Domnul cheamă și astăzi, cheamă chiar și la acest tip de consacrare totală; pentru că a răspunde acestei chemări înseamnă un mod excepțional de a da sens vieții și de a ieși din cenușiul unei existențe dezordonate și mediocre, a celui care se gândește doar la sine; pentru că o astfel de alegere înseamnă a trăi în iubire, iar a face lucrurile din iubire dăruiește o bucurie deosebită și un sens de plinătate a vieții; pentru că este o viață liberă și eliberatoare, gratuită și plină de mulțumire; pentru că înseamnă o viață oferită pentru ceea ce este adevărat, frumos și bun, nu pentru ceea ce ne face comozi pentru alții și nu pentru sine, pentru Dumnezeu, și nu pentru confortul nostru; pentru că dăruiește ca moștenire o grămadă de libertate: libertatea de a paria pe Dumnezeu, de pune în joc pentru el tot trupul și libertatea, afectivitatea și sexualitatea, autonomia și setea de a avea...; pentru că Dumnezeu este comoara care ne va răsplăti însutit.

- Cum se poate trăi mai bine Ziua Vocațiilor?

Conștientizând propria vocație și înțelegând frumusețea și necesitatea unor astfel de vocații "speciale", de totală consacrare lui Dumnezeu, pentru Biserica și societatea de astăzi; rugându-ne pentru vocații și răspunzând inițiativelor propuse la nivel diecezan sau parohial.

- Ce v-a ajutat pe dv. în descifrarea chemării de a fi preot?

Cea mai importantă a fost mărturia de credință a familiei și a comunității parohiale, ea fiind însoțită de diferite semne pe care Dumnezeu mi le-a trimis și pe care le-am înțeles datorită persoanelor minunate pe care Dumnezeu mi le-a scos în cale pe drumul de formare.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat