Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Voluntariat și practică
În urma participării Episcopiei de Iași la "Târgul de oferte de practică, voluntariat și internship în domeniul asistenței sociale", organizat de Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași la 9 martie, după prezentarea de către Ramona Ciobanu a serviciilor oferite de Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" din cadrul episcopiei și după consultarea informațiilor, zece studenți de la specializarea asistență socială, din cadrul Facultății de Filozofie și Științe Social-Politice a Universității ieșene, s-au înscris pentru a face voluntariat și practică în cadrul acțiunilor acestui centru.

Olimpiada de religie
Aproximativ 400 de elevi romano-catolici din Dieceza de Iași, clasele V-XII, au participat sâmbătă, 3 martie, la etapa județeană a olimpiadei de religie. Dintre aceștia, 35 s-au calificat la etapa națională a olimpiadei de religie (clasele VII-XII), ce se va desfășura la București (2-4 aprilie). Lor li se vor adăuga 16 elevi de la cele patru licee teologice din Dieceza de Iași (Bacău, Iași, Onești, Roman).

"Nevoia de Dumnezeu"
Profesorii de religie din zonele Bacău și Vrancea au participat la o zi de reculegere, sâmbătă, 10 martie, cu tema "Nevoia de Dumnezeu". Programul s-a desfășurat la mănăstirea surorilor oblate asumpționiste "Sfânta Monica", din Izvoare, Bacău. Meditațiile au fost ținute de pr. Virgil Blaj, OFMConv., secretar al Provinciei Franciscane.

Formare
Prima zi de formare la nivel zonal pentru lectorii și animatorii cântului liturgic, dintr-o serie de nouă întâlniri, a avut loc sâmbătă, 10 martie, la Săbăoani. PS Petru Gherghel, în salutul adresat celor 170 de participanți, a subliniat că pentru a cunoaște persoana lui Cristos avem nevoie să înțelegem ceea ce el săvârșește în acțiunile liturgice. De formarea lectorilor, prin două conferințe și un atelier practic de pregătire a proclamării cuvântului, s-au ocupat pr. Daniel Iacobuț și pr. Eduard Patrașcu, iar de formarea animatorilor muzicali, prin două conferințe și un atelier de pregătire și interpretare a cântărilor liturgice, s-au ocupat pr. Ciprian Antălucă și pr. Eduard Soare. Următoarea zi de formare va fi la 14 aprilie la Iași.

"Pelerinul milostivirii"
Fundația "Anton Durcovici" a organizat conferința "Fericitul Anton Durcovici, pelerinul milostivirii lui Dumnezeu - între Austria, Italia și România", joi, 15 martie, la Muzeul de Istorie din Roman. Au ținut prelegeri pr. prof. dr. Fabian Doboș și ing. Eduard Lisacoschi.

Zile de reculegere
Două zile de reculegere pentru persoanele care lucrează în structurile socio-caritative din dieceză, personalul medical, dar și voluntari, s-au desfășurat în luna martie, prima la Iași, 17 martie, la Seminarul "Don Orione", meditațiile fiind propuse de pr. Eduard-Emilian Păduraru, iar a doua la Valea Mare (BC), 24 martie, găzduită de Asociația Kolping România și parohia locală. "Un bun prilej de redescoperire a misiunii fiecăruia dintre noi, a acelora care își desfășoară activitatea în chiar «inima Bisericii» - locul unde Dumnezeu, prin Biserică, își revarsă harul carității în lume", au fost cuvintele pr. Egidiu Condac, responsabil al recent-înființatei Secțiuni pentru Activități Social-Caritative din cadrul Curiei Diecezei de Iași.

Devenind liberi
Pentru a-i ajuta pe adolescenți să se pregătească mai intens pentru celebrarea sărbătorilor pascale, frații și surorile Operei "Don Calabria" au organizat sâmbătă, 17 martie, o zi de reculegere cu tema "Liberi nu se naște, se devine", la Institutul "Don Calabria" din Răcăciuni, pentru 80 de tineri din Nicolae Bălcescu, Somușca, Cleja, Valea Mică, Dumbrăveni, Fundu Răcăciuni, Ciucani, Adjud, Ploscuțeni, Arini, Vladnic, Horgești și din localitatea gazdă.

Comemorare
S-au împlinit, la 14 martie, zece ani de la moartea fondatoarei Mișcării Focolarelor, Chiara Lubich. La București, evenimentul a fost marcat cu o zi înainte, prin Liturghia celebrată de ÎPS Ioan Robu în catedrala "Sfântul Iosif". La Iași, în catedrală, PS Aurel Percă a celebrat o Liturghie, sâmbătă, 17 martie, împreună cu câțiva preoți implicați în mișcare, după care tot în catedrală a fost făcută prezentarea Mișcării Focolarelor în ultimii zece ani, prin mărturii, documentare video și prezentarea cărții "Zarul iubirii", culegere de mărturii. Au fost participanți din Cluj, Valea Mare, Săbăoani, Piatra Neamț, Roman, Iași, Gioseni, Bijghir etc.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna martie, se numără: "Zilele familiei" la Padova (IT) (2-4 martie), Vizantea (11-13 martie), Montelabbate și Apsalla (IT) (18-25 martie), Nicorești (26 martie - 1 aprilie); întâlnire cu tinerii din Iași despre "Munca, iubirea din sudoarea frunții" (7 martie); Marșul pentru Viață (24 martie); întâlnire cu persoanele văduve la Traian (10 martie).

Pelerinaje noi
Oferta actualizată a Oficiului pentru Pelerinaje al Episcopiei de Iași include mai multe pelerinaje noi, pe lângă cele prezentate în numărul trecut al revistei: Franța (4-12 mai), Medjugorje cu aniversarea aparițiilor (20-27 iunie) și festivalul (30 iulie - 7 august), Israel (17 iulie - 24 iulie și 19-29 august), India (4-16 septembrie), Italia (18-27 septembrie), Spania - Fatima - Lourdes (3-17 octombrie), Polonia (19-27 octombrie), Turcia - Grecia (29 octombrie - 8 noiembrie), Argentina - Brazilia (13-26 noiembrie) și Mexic (9-17 decembrie). Informații suplimentare sunt disponibile online la www.ercis.ro/pelerinaje sau pr. Cristian Diac, responsabil al oficiului, tel. 0740/218261.

Pe scurt
- 24 februarie: Sesiune a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, la Izvoare (BC)
- 3 martie: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, tema fiind "În lume, aspirând la sfințenie și perfecțiune"
- 3 martie: Reuniune de dialog, împărtășire și vizionare de film cu tineri din parohiile Nisiporești și Buruienești, la inițiativa unor frați studenți ai Institutului Teologic Franciscan din Roman
- 4 martie: Alegerea doamnei Mariana Dimișcă "Mama Anului Scout 2018", în cadrul spectacolului organizat de cercetașii din Pildești
- 9 martie: Episcopul Petru Gherghel, alături de voluntarii prezenți la Campania "40 de zile pentru viață" în centrul orașului Iași
- 9 martie: Cadou spiritual oferit mamelor prin recitarea meditațiilor la Calea crucii în catedrala din Iași, de către copii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași
- 10 martie: Vizita unui grup de tineri din Iugani la beneficiarii Căminului de bolnavi și bătrâni "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Butea
- 10 martie: Zi de reculegere pentru cercetașii din Pildești, Hălăucești și Sagna, la casa Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din Hălăucești, îndrumați de pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv.
- 11 martie: Vizită pastorală a episcopului Aurel Percă în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Târgu Frumos
- 11 martie: Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași, în Duminica Bibliei
- 17 martie: A doua întâlnire de pregătire a animatorilor pentru activitatea intitulată "Vara împreună", la sediul Iosefinilor lui Murialdo din Roman
- 17 martie: Zi de reculegere și împărtășire fraternă pentru frații capucini la Onești
- 24 martie: Calea crucii pe Dealul Ciciola, ajunsă la a XXII-a ediție, organizată de Asociația Kolping Moldova în colaborare cu Parohia Valea Mare
- 24 martie: Curs de formare pentru asistenții spirituali și un curs de formare pentru tineri și voluntari din Asociația Kolping, la Faraoani
- 4-6 aprilie: Exerciții spirituale pentru tineri, cu tema "La drum cu Isus", organizate la Barticești de Familia Iubirii Milostive.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat