Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Pentru vocații
Mesajul papei Francisc pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații 2018 (a LV-a) are tema "A asculta, a discerne, a trăi chemarea Domnului". Potrivit tradiției, Biserica Catolică marchează Ziua Vocațiilor în cea de-a patra duminică a timpului pascal, numită Duminica Bunului Păstor (22 aprilie). "Nu suntem cufundați în întâmplare, nici târâți de o serie de evenimente dezordonate, ci, dimpotrivă, viața și prezența noastră în lume sunt rodul unei vocații divine", precizează papa în textul mesajului.

"Via crucis" la Colosseum
În acest an, meditațiile pentru cele 14 stațiuni ale Căii sfintei cruci din Vinerea Sfântă, prezidată de suveranul pontif la Colosseum, au fost scrise de un grup de tineri de la liceul clasic "Pilo Albertelli" din Roma, coordonați de profesorul Andrea Monda. Mesajul care reiese din meditațiile lor este dorința de a fi însoțiți pe calea vieții, fără a fi judecați sau compătimiți.

Pregătire
Întreaga Biserică este pe drumul de pregătire pentru Sinodul Episcopilor cu tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional", care se va desfășura în Aula Sinodală de la Vatican în perioada 3-28 octombrie. În dorința de a-i asculta mai mult pe tineri, s-a decis convocarea la Roma a unei reuniuni presinodale, de la 19 la 24 martie. La această întâlnire au participat peste 300 de tineri. România a fost reprezentată de două tinere: Ana Maria Oros (Eparhia de Oradea) și Celina-Eugenia Dumitru (Dieceza de Iași).

Alături de migranți
Comisia Catolică Internațională pentru Migranți (ICMC) s-a reunit la Roma, între 6 și 8 martie. Din România a participat pr. Florin Petru Sescu, ca delegat al PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România. Comisia sprijină familiile de migranți și copiii lor în căutarea unei vieți mai sigure și mai demne. Participanții au fost primiți în audiență de papa Francisc la 8 martie.

Doliu în Germania
A murit duminică, 11 martie, la Mainz, la vârsta de 81 de ani, cardinalul german Karl Lehmann. Ca președinte al Conferinței Episcopilor din Germania (1987-2008), a condus cei peste 23 de milioane de catolici germani. Trupul cardinalului a fost înmormântat la 21 martie în cripta episcopală din catedrala din Mainz. La 28 aprilie 2004, a primit la Iași titlul de "Doctor Honoris Causa" din partea Universității "Alexandru Ioan Cuza", prilej cu care a făcut o scurtă vizită și la Episcopia din Iași, răspunzând invitației Preasfințitului Petru Gherghel.

Un nou diacon
Prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Arturo Aiello, episcop de Avellino, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Avellino (Campagna, Italia), în ziua de 9 februarie, a fost hirotonit diacon pentru Dieceza de Avellino tânărul Ovidiu Nițu, originar din Brașov, dar care a crescut în satul Călugăreni (BC).

Adunare generală
"«Lărgește locul cortului tău» (Is 54,2). Dezvoltările actuale în ceea ce privește imigrația și integrarea, atât în comunitățile religioase, cât și în societatea civilă" a fost tema adunării generale a UCESM (Uniunea Conferințelor Superiorilor și Superioarelor Majore din Europa), în perioada 5-10 martie, la Ciofliceni. Au participat 74 de persoane consacrate. A fost ales noul președinte UCESM: pr. Zsolt Labancz OSCHP (piarist) din Ungaria, pentru o perioadă de doi ani. Printre invitați au fost ÎPS Miguel Maury Buendía și PS Florentin Crihălmeanu.

A plecat dintre noi
O parte din activitatea profesională a prof. univ. dr. Violeta Barbu, decedată la 5 martie, la vârsta de 60 de ani, s-a desfășurat în cadrul Bisericii Catolice. Licențiată în litere și doctor în filologie (1996) și în istorie (2008), a făcut parte din redacția revistei "Actualitatea creștină" (1997-2001), publicația Arhidiecezei de București, și a condus publicația între 1994 și 1998, fiind și o colaboratoare a Biroului de Presă al ARCB. A fost membră a redacției revistei catolice "Verbum" (1990-1998). La Iași a susținut conferințe, printre altele, la Institutul Teologic (2003, 2009, 2010, 2011) și la Episcopia din Iași (2004). ÎPS Ioan Robu a celebrat Liturghia de înmormântare, joi, 8 martie, în catedrala din București.

Pastorația tinerilor
La Ardud Vii, în Dieceza de Satu Mare, s-a desfășurat în perioada 5-7 martie întâlnirea de primăvară a Comisiei pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Discuțiile au fost moderate de părintele Felix Roca. S-a vorbit despre Sinodul tinerilor și Reuniunea presinodală din perioada 19-24 martie de la Roma, despre Ziua Mondială a Tineretului din Panama (22-27 ianuarie 2019) și despre Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Satu Mare din acest an. Următoarea întâlnire a acestei comisii va avea loc în perioada 3-5 septembrie, tot în Dieceza de Satu Mare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat