Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

(continuare din numărul trecut)

Traducere de Mons. Mihai Robu

Istorioară morală de Iosif Spillmann

În ziua precedentă, îndată ce misionarii aflară cele petrecute cu Ștefan, părintele Cabrai strânse pe confrații săi ca să se sfătuiască ce era de făcut. Era primul caz de prigonire religioasă fățișă în regatul Bungo și ei hotărâră să facă tot posibilul ca din această scânteie să nu se iște un incendiu mare, care să amenințe tânăra comunitate creștină. De aceea, misionarii trimiseră un curier special la prințul Sebastian, care de când se botezase trăia departe de curte, pe o moșie ce i-o dăduse regele.

- Nu cred că Sivan își va călca cuvântul ce i l-a dat lui Francisc Xaveriu și va lăsa să se execute sentința de moarte - spuse părintele Cabrai. Dar ne putem aștepta la orice din partea lui Ioscimon și a mamei sale, care e stăpânită de o ură diabolică împotriva creștinilor. Să sperăm că până la sosirea regelui, prințul Sebastian îl va putea ține în frâu pe nedemnul său frate. Eu însumi îi voi ieși regelui în întâmpinare pe drumul pe care se va întoarce mâine seară și-i voi aminti făgăduința dată.

Așa s-a decis. Unul dintre acei alergători sprinteni, care până și azi slujesc în Japonia drept curieri, îi duse prințului Sebastian o scrisoare din partea părintelul Cabrai, și a doua zi la amiază prințul sosi pe un cal în spume la casa misionarilor, însoțit de numai doi servitori. Aproape în același timp veni de la palat nepotul paznicului închisorii cu rugămintea din partea lui Ștefan de a i se aduce pâinea vieții. Același băiat mai spuse că Ioscimon poruncise să se ridice o cruce pe malul mării.

- El a băut mult rachiu și e supărat - adăugă băiatul.

- Deci n-aveți timp de pierdut - spuse părintele Cabrai către prinț. Va fi bine să mergem imediat la palat! Prin mijlocirea dv. voi putea pătrunde în închisoare, unde am încercat să intru aseară și azi-dimineață, dar în zadar. După aceea veți face tot posibilul ca să împiedicați crima. Eu am să iau cu mine sfântul Viatic pentru curajosul Ștefan.

Părintele Cabrai merse îndată în capelă, se rugă puțin, deschise tabernacolul și puse o ostie în pixida aurită, ce-o ascunse apoi sub haină. Merseră apoi amândoi tăcuți la castel, adorând în gând pe omul-Dumnezeu ascuns sub chipul pâinii. Santinela de la poarta întâi nu voia cu niciun preț să-l lase pe misionar să intre, pentru că se dăduse poruncă aspră în această privință; însă prințul luă asupră-și răspunderea, și astfel urcară ei treptele cele înalte și se duseră de-a dreptul la închisoarea ce se afla într-un colț din curtea arcașilor. Nici bătrânul paznic nu îndrăzni să se opună când prințul îi spuse să deschidă ușa închisorii.

Intrând în încăperea cea întunecoasă, ei îl găsiră pe paj foarte slăbit. Zăcuse ore întregi însetat și flămând, cu buzele arse de friguri, așteptând venirea preotului și rugându-se. Cuvântul cel dintâi pe care-l spuse cu vocea răgușită a fost:

- Părinte, îmi aduci pâinea vieții?

Și când misionarul îi spuse că da, băiatul făcu o sforțare supraomenească, se ridică de pe grămada de paie, unde zăcea cu membrele zdrobite, și se aruncă în genunchi înaintea Mântuitorului său, pe care îl purta preotul.

- Sunt încă nemâncat și nebăut - spuse el - n-am luat nicio picătură de apă ca să-l pot primi pe stăpânul meu. Acum voi muri bucuros.

La un semn al preotului, prințul se retrase, iar Ștefan se spovedi. Aceasta nu dură mult. După aceea primi cu adâncă evlavie trupul Domnului; prințul Sebastian se așezase în genunchi lângă patul de paie și recită "Confiteor" - "Mărturisesc". După sfânta ceremonie, amândoi rămaseră câtva timp la Ștefan, care plin de bucurie îi oferea lui Dumnezeu viața sa. Lacrimi de înduioșare se prelingeau pe obrazul prințului și al preotului. Părintele Cabrai observă apoi că e timpul să plece. Atât el cât și prințul îl rugară pe băiat să se roage pentru ei, dacă Dumnezeu va primi într-adevăr jertfa ce i-o făcuse.

- Mă voi ruga pentru toți - spuse băiatul - și pentru rege, și pentru nobilul Sikatora, și chiar pentru Ioscimon și mama lui, ca Dumnezeu să aibă milă de ei. Însă și voi să vă rugați pentru mine. Părinte, binecuvântează-mă! Iar dacă nu voi fi ucis, nu uitați ce v-am spus deunăzi.

- Te primesc chiar azi în Societatea lui Isus - răspunse părintele Cabrai cu sufletul mișcat.

Apoi părăsiră închisoarea. Misionarul se grăbi cu un alt tovarăș să iasă înaintea regelui. Prințul Sebastian vorbi mai întâi cu bătrânul paznic ca să ia pe cel închis în casa sa și să cheme un medic care să-l îngrijească. Paznicul își scutură capul cărunt și mai întâi nici nu voia s-audă; spunea că nu s-a văzut nicicând în Japonia să se facă atâtea ritualuri cu un osândit la moarte, și că la ce ar folosi priceperea medicului, când Radiku pregătește crucea pentru micul încăpățânat care s-a opus reginei. Până la urmă, în schimbul unui bacșiș și a făgăduinței că prințul ia asupră-și toată răspunderea față de Ioscimon, paznicul se înduplecă să-i dea pajului cel puțin o cameră mai luminoasă, un pat mai moale și mâncare mai gustoasă. După aceea, prințul îl chemă, prin nepotul paznicului, pe Radiku. Acesta veni după o oarecare șovăială; fața lui supărată arătă însă că nu va asculta de dojenile prințului Sebastian. El răspunse afirmativ la întrebarea dacă Ioscimon îi dăduse ordinul să-l execute pe paj. (va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat