Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Laghet

În sud-estul Franței, între Monaco și Nice, se poate vedea, printre pădurile verzi ale unor coline abrupte, turnul semeț al sanctuarului Laghet. Încă din secolul al XV-lea exista aici o capelă folosită mai mult pentru adăpostul păstorilor și chiar al turmelor, pe care preotul Jacques Fighiera a restaurat-o în anul 1625.

La câțiva ani după aceea, mai exact în anul 1652, în această capelă trei persoane greu încercate beneficiază de primele haruri din partea "Fecioarei din vale". Au loc multe minuni: vindecări, îndepărtarea diavolilor din cei posedați, eliberarea miraculoasă a prizonierilor, chiar dacă nu s-a arătat sfânta Fecioară. Mărturia celor vindecați se răspândește cu repeziciune. Imediat după primele miracole s-au stabilit aici călugării carmeliți de la Torino, pentru a primi pelerinii.

Preotul Fighiera deținea o frumoasă statuie a Maicii Domnului, sculptată de un artist parizian, Pierre Moise, în lemn de scoruș și pictată policrom de un artist din Nice. El s-a gândit să ofere sanctuarului statuia, iar la 24 iunie 1652, într-o procesiune solemnă, statuia este adusă în sanctuar și depusă deasupra altarului, unde poate fi văzută și azi.

Miracolele erau din ce în ce mai numeroase. În consecință, la 20 decembrie 1653 se dă verdictul autenticității miracolelor. În anul 1654 începe edificarea unui nou și mare sanctuar, operă ce va fi inaugurată la 21 noiembrie 1656. În anul 1674, episcopul Henri Provana încredințează sanctuarul călugărilor carmeliți desculți, pentru a asigura o prezență de rugăciune și de primire a pelerinilor. Ei vor rămâne până în anul 1903, când în Franța se dă o lege de expulzare e călugărilor. Să amintim totuși că în anul 1792 (în perioada Revoluției Franceze) trupele revoluționare au trecut podul la Var și au pătruns în Comitatul Nice. Nobilii catolici au fugit, iar carmeliții s-au refugiat la Torino. Statuia a fost ascunsă de către un intendent al mănăstirii, Denis Lanteri. Sanctuarul a fost devastat, iar multe ex-voto-uri arse. Abia în anul 1797 biserica a fost redeschisă, iar carmeliții au revenit în anul 1815.

Una dintre cele mai răsunătoare minuni de la Laghet a fost vindecarea sfântului Francisc Maria de Camporosso, "părintele cel sfânt" al orașului Genova. Fiind în copilărie foarte bolnav, Francisc s-a vindecat la Laghet.

Statuia Mariei, numită și "Fecioara Minunilor", o reprezintă pe Maria îmbrăcată cu o haină roșie, purtând o mantie albastră peste umeri, cu pruncul pe brațul drept, iar în mâna stângă ținând un sceptru. La 19 aprilie 1900, cardinalul de Bordeaux,Victor Lécot, a încoronat solemn statuia, coroanele de atunci putându-se vedea și astăzi.

În anul 1903 mănăstirea este vândută la licitație de către statul francez, dar cumpărată de către Dieceza de Nice, iar episcopul Henri-Louis Chapon o redă cultului și se reiau pelerinajele. Capela se află în centrul edificiului, iar în jur, pe un coridor generos, sunt înșiruite statui ale multor sfinți, mai ales francezi, și sunt aprinse aici mereu mii și mii de lumânări.

În anul 1952, celebrările celui de-al treilea centenar au fost prezidate de Mons. Angelo Roncalli (viitorul papă Ioan al XXIII-lea). În anul 1978, episcopul Jean-Julien Mouisset cheamă în serviciul sanctuarului surorile benedictine de Sacré Coeur de Montmartre, care zilnic cântă Liturgia orelor.

Ca o curiozitate, aici pot fi admirate mai mult de 4.000 de ex-voto-uri, multe dintre ele fiind adevărate opere de artă.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat