Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Proiecte noi
Centrul Diecezan Caritas Iași anunță derularea a două proiecte având cofinanțare europeană: ACTIV - Acțiuni Comunitare pentru Toți - Incluziune pentru Viitor, având ca obiectiv dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate, prin activități specifice reducerii riscului de sărăcie și excluziune socială, pentru 560 de persoane din comunitatea marginalizată din Stolniceni Prăjescu (IS), și proiectul A.C.C.E.S. - Antreprenoriat, Consiliere și Consultanță pentru o Economie Sustenabilă, având ca obiectiv creșterea gradului de ocupare pentru 120 de persoane din cele șase județe aferente regiunii NE, prin susținerea înființării a 60 de întreprinderi cu profil nonagricol în mediul urban și îmbunătățirea competențelor antreprenoriale pentru 360 de persoane. Joi, 15 februarie, la conferința de deschidere a proiectului A.C.C.E.S, la sediul Caritas, a participat și PS Aurel Percă.

"Mica Unire"
În discursul ținut la celebrarea Zilei Unirii Principatelor, la 24 ianuarie, în Piața Unirii din Iași, PS Petru Gherghel a subliniat dorința pentru unire a românilor, înfăptuită sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, când "românii au trăit una dintre perioadele cele mai pline de înnoiri din istoria modernă a României", apoi a amintit că "România s-a născut la Iași" și a vorbit despre nevoia de reînnoire a rugăciunii pentru unitatea tuturor românilor, dar și "pentru toate familiile țării noastre, pentru toți copiii și tinerii poporului nostru, de care depinde viitorul neamului nostru credincios", cerând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra României și a celor "care duc mai departe idealul sfânt al Unirii".

Exerciții spirituale
- În perioada 11-17 martie, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, vor fi exerciții spirituale pentru persoane consacrate. Predicator va fi pr. Leon Budău, OFMCap., cu tema: "Cristos m-a iubit și și-a dat viața pentru mine" (Gal 2,20).
- Exercițiile spirituale obligatorii pentru preoții diecezani, vor fi organizate la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian: 23-27 aprilie, 14-18 mai, 4-8 iunie, 16-20 iulie, 27-31 august, 3-7 septembrie, 8-12 octombrie și 22-26 octombrie) și la mănăstirea carmelită din Luncani: 9-13 aprilie, 21-25 mai, 11-15 iunie, 16-22 iunie - pentru candidații la preoție, 10-14 septembrie, 17-21 septembrie, 24-28 septembrie și 15-19 octombrie. Preoții pot participa și la exercițiile spirituale din perioada 10-14 septembrie, de la Ciofliceni, ținute în limba italiană de pr. Zdzislaw Kijas, OFMConv., relatorul cauzelor pentru fericitul Vladimir Ghika și fericitul Anton Durcovici. Înscrierea la cursuri se face on-line, pe www.ercis.ro.

"Missio canonica"
Conferirea "missio canonica" profesorilor de religie romano-catolică s-a desfășurat la Roman, la 26 ianuarie, la Bacău și Onești, la 27 ianuarie, iar pentru profesorii din zona Iași va fi la Solonețu Nou, la 28 aprilie.

După 10 ani
În ziua comemorării nașterii pentru cer a fericitului Ieremia, 5 martie, la Onești, în sanctuarul care îi poartă numele, se va celebra o Liturghie jubiliară la împlinirea a 10 ani de la repatrierea moaștelor fericitului Ieremia. Celebrant principal va fi pr. Benoni Solomon, OFMConv, parohul Parohiei Târgu Trotuș, care va oferi uleiul pentru lampa votivă din capela sanctuarului. În cadrul novenei de pregătire, între 2 și 4 martie, predicile vor fi ținute de fr. Flavian Gondoș, rectorul sanctuarului, cu tema: "Fericitul Ieremia în lumina Sinodului: Tinerii, credința și discernământul".

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna februarie, au fost: prezentarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Gheorghe Doja (4 februarie), Tețcani (18 februarie) și Traian (BC) (25 februarie); pregătirea comunității din Nisiporești în vederea Întâlnirii Diecezane a Familiilor și întâlnirea cu un grup de familii la Surorile "Compania Maicii Domnului", din aceeași comunitate (11 februarie); la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian: întâlnire cu "familia rănită" (6 februarie), întâlnire cu participanții de la cursul pentru logodnici din anul 2017 (17 februarie), curs de planificare familială (24-25 februarie).

Pelerinaje
Oficiul pentru Pelerinaje al Episcopiei de Iași propune trei pelerinaje: la Medjugorje (31 mai - 7 iunie), la Lourdes (16-30 august) - pentru care înscrierile se fac până la 5 aprilie -, și un pelerinaj în Polonia (11-19 septembrie), cu înscrieri până la 10 iulie. Dacă numărul de participanți până la data respectivă este redus, pelerinajul se anulează. Asistența spirituală la aceste pelerinaje este asigurată de pr. Cristian Diac, organizator, care poate oferi informații la numărul de tel. 0740/218261.

Modificare
Începând cu sâmbătă, 17 martie, emisiunea "Lumina creștinului" va fi transmisă la TVR Iași sâmbăta, la ora 11.00, apoi în două reluări: în ziua următoare, duminica, la ora 12.30, și în miercurea următoare, la ora 13.30. Emisiunea "Lumina creștinului" se transmite, începând cu 27 octombrie 2013, o dată la două săptămâni. Invitații încearcă să facă lumină în problemele și frământările actuale, amintindu-și mereu de Acela care a spus că este lumina lumii, iar cine îl urmează pe el nu va umbla în întuneric. TVR Iași are site-ul iasi.tvr.ro și pagina facebook.com/tvriasi, programele sale pot fi urmărite și prin internet, la adresele tvrplus.ro/live-tvr-iasi sau media.tvriasi.ro.

Numire
PS Petru Gherghel a semnat numirea pr. Marius Cojan ca director spiritual și profesor la Seminarul Teologic Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, începând cu 1 februarie.

Pe scurt
- 30 ianuarie: Sărbătoarea fondatoarei Congregatio Jesu, Mary Ward, prin Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, concelebrând alți nouă preoți, în comunitatea surorilor din Congregatio Jesu din Iași
- 3 februarie: Zi de formare pentru președinții parohiali din Acțiunea Catolică, tema fiind "Președintele Acțiunii Catolice, generozitate și consecvență", la Traian și Mărgineni
- 5-9 februarie: Campusul cu tema "Dumnezeu îmi colorează viața", pentru aproximativ 140 de copii, îndrumați de preoții vicari și de 40 de animatori, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău
- 9-11 februarie: Misiuni populare și întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului, la Luizi-Călugăra
- 10 februarie: Consiliu director al asociației Kolping Moldova, la Bacău, fiind prezenți membri ai asociațiilor din Bacău, Bârlad, Oituz și Ploscuțeni
- 18 februarie: Zi de formare pentru 100 de animatori ai sectorului copii din AC, cu tema "Descoperă și împărtășește comoara din tine!", la Roman și Bacău
- 23 februarie: Zi de post și rugăciune pentru pace, mai ales în Congo și în Sudan, la inițiativa Sfântului Părinte
- 25 februarie: Colecta destinată Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iași, în comunitățile Diecezei de Iași
- 29 martie: Liturghia sfințirii uleiurilor pentru catehumeni, pentru bolnavi și sfânta Crismă, în catedrala din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat