Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Bisericile sunt locuri de întâlnire și comuniune

Interviu cu pr. misionar Ioan Blaj

Părintele Ioan Blaj, misionar al Diecezei de Iași în Ecuador, a venit în România pentru câteva zile. Având în vedere faptul că a trecut ceva timp de la ultimul interviu, ne-am gândit că ar fi interesant să mai aflăm câteva noutăți despre misiunea "Santa Lucia" din Ecuador.

- Părinte, în vară se împlinesc nouă ani de activitate în Ecuador, ce lucruri s-au schimbat?

Îmi aduc aminte de primele zile petrecute în Ecuador, atunci când împreună cu PS Aurel am vizitat puțin țara. Dacă atunci erau numai drumuri dezastruoase, pline de gropi și pericole, acum infrastructura a fost îmbunătățită și se ajunge mult mai repede dintr-o zonă în alta. Apoi, dacă la început cei mai mulți trăiau în case de bambus, actualmente a crescut numărul celor care și-au ridicat case din cărămidă, chiar dacă nu sunt toate tencuite și finalizate. Așadar, o evoluție există și poate fi observată chiar și în sistemul școlar. Profesorii, care la început mergeau prin sate pentru a-i educa pe copii, acum sunt reuniți în cadrul școlilor zonale. La fel s-a întâmplat și în domeniul medical, pentru că au fost construite centre medicale zonale. Din păcate, lipsa locurilor de muncă și veniturile foarte mici rămân cele mai mari probleme, pentru că în zona noastră multă lume se bazează pe cultivarea orezului, iar dacă orezul nu este plătit, nu au cu ce trăi.

- Cum vă privesc oamenii și care este raportul pe care-l aveți cu ei după nouă ani?

Relația cu oamenii a fost și este foarte bună. Dacă la început ei încercau să se apropie, dar eu nu cunoșteam nici oamenii și nici limba, deci nu puteam să fac prea mult, acum - cunoscând limba, obișnuindu-mă cu tradițiile și modul lor de viață - relația a devenit mai caldă și prietenoasă, așa încât am ajuns să îi cunosc și să mă implic și mai mult. Încerc să-i ajut în toate problemele lor, atât cât îmi stă în putere, pentru că nu pot eu să le rezolv pe toate... Oamenii sunt tot timpul aproape de mine, pentru că au nevoie de preot și îl caută.

- Ce v-a marcat cel mai mult în tot acest timp?

Am simțit faptul că sunt preot și am simțit încrederea pe care o au oamenii în Biserică. Ei vin cu toată deschiderea la preot, cer să fie ajutați, sfătuiți, împăcați și orientați. Rar merg oamenii la psiholog, iar acum, când drogurile fac tot mai multe victime în rândul tinerilor, mulți vin și apelează la ajutorul și sfatul preotului. Chiar zilele trecute am citit că în aeroportul din Guayaquil au capturat o tonă de droguri. Sunt probleme foarte mari, însă tinerii au încredere în preot, se deschid și de aceea încerc să-i reabilitez.

- Care sunt bucuriile și realizările care v-au dat puterea și curajul de a merge mai departe?

O mare bucurie este realizarea unui număr foarte mare de capele. Nu știu cum gândesc alții, dar pentru mine este o mare bucurie pentru că ne dă o identitate. Mă bucură faptul că oamenii care înainte îmi spuneau că nu se cunosc și sunt separați, acum se cunosc, sunt uniți, se vizitează și organizează zile de sărbătoare împreună. Bisericile noastre sunt locuri de întâlnire și comuniune.

- Ce ați învățat de la acești oameni?

Am învățat să fiu mai deschis, să îmi trăiesc ziua pe care mi-o dăruiește Dumnezeu așa cum este ea, să mă bucur de fiecare moment al vieții mele, să nu judec pe alții, să încerc să-i înțeleg și, pe măsură ce-i înțeleg, să-i iubesc mai mult.

- Ce sfat ați da unui preot misionar care pornește către Ecuador?

Să-i iubească și să-i accepte pe localnici așa cum sunt.

- Ce le transmiteți cititorilor?

Vă îmbrățișez, vă iubesc și vă aștept în Ecuador! Vă mulțumesc mult pentru sprijinul acordat, atât prin rugăciune cât și prin oferta personală. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat