Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cineva te cheamă. Privirea înălțată

Dragă tânără, dragă tânăr,

În scrisoarea precedentă, care, de fapt, era prima scrisoare, am încercat să îți prezint motivele pentru care am decis să mă adresez ție. Îți spuneam că doresc să îți amintesc că Cineva te cheamă și că vei putea fi fericit cu adevărat doar dacă vei răspunde chemării sale. Ai înțeles că este vorba despre Dumnezeu, cel care are un plan cu fiecare dintre noi. Sper să nu te fi speriat cuvintele precum "chemare", "vocație", "plan" etc. De fapt, recunosc că mai mult mă tem ca nu cumva tu să fi rămas neatins de aceste lucruri, să le fi tratat cu indiferență, ca și cum nu te-ar privi, considerându-le "chestii" de preoți, de Biserică. Sper să nu fie cazul tău! E adevărat că nu prea auzi de aceste cuvinte decât prin biserici, sacristii sau săli de cateheze. În multe alte locuri se vorbește de fericire, de realizare personală, de succes, de faimă..., însă în alți termeni. Mulți consideră că ceva serios în viață se bazează pe "a avea". Astfel, poți fi fericit dacă ai bani, dacă ai influență, dacă ai cunoștințe, dacă ai mulți admiratori, dacă ai parte de multă distracție..., dacă ai posibilitatea să nu îți refuzi nimic. Înțeleg foarte bine că îți este atât de greu să te gândești la viața și fericirea ta în termeni precum "urmarea voinței lui Dumnezeu", "slujire", "dăruire", "consacrare", în condițiile în care (aproape) toată lumea vorbește despre total altceva și trăiește într-un fel atât de diferit!

Îți cer să te gândești dacă fericirea pe care o vezi afișată în jurul tău, pe rețelele de socializare, la televiziuni, este adevărată. Oare nu cumva de multe ori nu este decât de suprafață? Oare nu este tocmai semnul că se caută ceva mai profund, ceva ce este adevărat, și la care încă nu s-a ajuns? Nu putem să ascundem faptul că ne apasă o atmosferă atât de grea de incertitudine, de neîncredere, de pesimism și, uneori, chiar de teamă. Cum poate să răsune, într-o astfel de nebuloasă, vestea bună că, pe fiecare dintre noi, Dumnezeu ne cheamă să fim fericiți, să fim plini de bucurie, să fim împliniți? Fericirea este ca floarea de colț: o găsești la înălțimi și între pietre!

Doresc să te întreb direct: Tu ești fericit? Te rog să îmi scuzi îndrăzneala, însă mă tem ca nu cumva și tu să fii copleșit de această atmosferă strivitoare și să fii măcinat de tristețea care devorează entuziasmul. Nu aș vrea ca tu să ajungi fără vlagă, să fii dominat de mediocritate și să te mulțumești cu puținul sau chiar cu nimicul! Nu aș vrea ca tu, asemenea multor tineri (din păcate), să te amăgești că fericirea se aseamănă cu o canapea. Această imagine a folosit-o de mai multe ori papa Francisc pentru a spune că acela care confundă fericirea cu confortul, letargia, indiferența, se amăgește foarte tare. Dimpotrivă, fericirea înseamnă a avea un ideal, a porni mereu la drum pentru a-l atinge, a înfrunta dificultăți, a ținti tot mai sus, a cuceri noi piscuri. Dacă nu îți înalți privirea, vei crede că ești în punctul cel mai înalt! Însă, dacă ochii sunt ațintiți asupra lui Dumnezeu, îți poți da seama că el te cheamă la lucruri mărețe care dau sens vieții tale și o fac să fie împlinită! Să știi că, în ciuda aparențelor, sunt mulți tineri plini de credință, care văd viața în felul acesta. Dacă te hotărăști și tu să faci ceva serios cu viața ta, să știi că nu ești singur!

Așadar, rămâne întrebarea cea mai serioasă, la care nu poți să nu dai un răspuns: Ești fericit?

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat