Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (III)

Linia conducerii diecezei

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim care a fost linia conducerii Diecezei de Iași.

După moartea episcopului Nicolae-Iosif Camilli (30 decembrie 1915), Sfântul Scaun l-a numit administrator apostolic pe pr. Ulderic Cipolloni la 30 ianuarie 1916 (până la această dată, din anul 1913, vicar general al arhiepiscopului Camilli). În această calitate va conduce dieceza până la 22 aprilie 1920.

În ziua de 16 august 1916, a doua zi după intrarea României în război, administratorul apostolic scrie o circulară prin care îi invită pe preoți la rugăciune pentru apărarea țării și pentru binecuvântarea celor care au plecat în război pentru întregirea patriei: "A sunat și ceasul României ca să intre și ea în războiul mondial pentru a-și realiza aspirațiunile sale. Nu încape îndoială că momentele, în care trecem, sunt momente grele pentru țară și pentru noi. De aceea noi, miniștrii altarului, avem cea mai sfântă datorie de a ne ruga fierbinte, pentru ca Dumnezeul armatelor să apere țara de orice rău, să binecuvânteze pe voinicii săi războinici, cari pleacă la luptă pentru mărirea patriei, și să conducă armatele române la victorie și astfel România să devină o unealtă fericită a unei grabnice păci, pe care o dorește toată lumea".

De asemenea, le cere preoților să-i îmbărbăteze pe cei care pleacă la război și să-i mângâie pe cei care rămân: "Pentru acei cari pleacă fiți, vă rog, îngerul de îmbărbătare; dați-le sfaturile cele părintești și îndemnați-i să-și facă datoria cu sfințenie și fără șovăire către patria lor. Acelora cari rămân și care sunt partea cea mai slabă, să le fiți îngerul de mângâiere, îndemnându-i la supunere voinței dumnezeiești și la rugăciune pentru cei plecați, pentru ca milostivul Dumnezeu să-i țină sub părinteasca sa pază și să-i readucă teferi și acoperiți de glorie în sânul familiilor lor".

Administratorul apostolic cerea rugăciuni speciale la finalul fiecărei Liturghii, pe tot timpul cât va ține războiul, iar în zilele de duminică și sărbătoare, în toate parohiile, să se expună solemn preasfântul sacrament timp de trei ore înainte de vecernie. Erau chemați într-un mod deosebit la această adorație copiii, "căci ei, prin nevinovăția lor și prin rugăciunile lor cele simple, vor mișca, cu siguranță, inima cea blândă a lui Isus". În filiale, dascălii erau invitați în toate duminicile și sărbătorile să recite Rozariul și să cânte Litania lauretană. Pentru ziua de 8 septembrie se cerea Împărtășanie generală a adulților și a copiilor. În restul timpului, credincioșii erau îndemnați să se împărtășească des.

O a doua circulară, pr. Cipolloni a trimis-o parohilor la 25 august 1916, cerându-le să adune pomană în bani și în pânză pentru răniții din război, prin Crucea Roșie: "Ei (răniții) și-au făcut datoria către patrie, și de aceea trebuie să facem și noi pe a noastră, venind într-ajutorul lor. Câți răniți vor fi și din parohia Cucerniciei Voastre cari între dureri se gândesc la Cucernicia Voastră, la sfaturile cele părintești ce le-ați dat la plecarea lor pe câmpul de luptă, și nici nu se îndoesc că le veți veni într-ajutor!".

Ambele scrisori fac referire la faptul că războiul se poartă pentru întregirea țării: "Tinerii noștri, floarea și mândria țării, se luptă vitejește pe câmpul de onoare și dau patriei-mume alte ținuturi, alte orașe și alți fii, care împreună vor forma Marea Familie Românească!".

Cele două circulare au făcut o bună impresie, iar autoritățile au cerut să fie tipărite în ziarele vremii.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat