Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Duminica a IV-a din Postul Mare - Duminica Bibliei

Insistența cu care Sfântul Părinte papa Francisc se prezintă în intervențiile scrise sau orale prin referire primară și explicită la textele Sfintei Scripturi este evidentă și totodată, provocatoare. Suveran pontif îmbibă, modelează și orientează toată activitatea sa prin cuvinte luate din Biblie. Acest lucru, dincolo de orice altă motivație, vrea să traseze un stil de trăire a credinței pentru fiecare creștin. În realitate, stilul său pășește pe urmele lui Isus, care făcea referire, în predica sa, la cuvântul lui Dumnezeu: astfel, și cuvântul său căpăta aceeași autoritate.

Văzând această atitudine a papei Francisc, nu ne surprinde că el a dorit așa de mult ca toate comunitățile creștine să dedice o duminică specială celebrării cuvântului lui Dumnezeu, Duminica Bibliei. Este o ocazie fericită pentru fiecare creștin să-și amintească faptul că doar "cuvântul lui Dumnezeu este făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (cf. Ps 119,105) și că strigătul sincer al sfântului Petru - "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice" (In 6,68)" - reflectă de fapt trăirea interioară a oricărui om de bunăvoință care recunoaște că lumea în care trăim abundă de cuvinte, care însă de multe ori devin simplă vorbărie și nu au puterea de orientare, de înseninare și de pacificare a vieții, așa cum o are cuvântul lui Dumnezeu.

Ținând cont de acestea și de utilitatea de a evidenția și în Dieceza de Iași importanța citirii, a meditării și a trăirii cuvântului lui Dumnezeu, PS Petru Gherghel, prin scrisoarea trimisă la 1 ianuarie 2017, a dispus ca în Duminica a IV-a din Postul Mare - Duminica Bucuriei - în toate comunitățile catolice din dieceză să se celebreze Duminica Bibliei. Anul acesta va fi la 11 martie.

Îi invităm pe toți părinții parohi și vicari, și pe toate comunitățile călugărești, să celebreze această duminică dedicată Bibliei cu entuziasm și grijă pastorală, îndemnându-i pe credincioși să se raporteze cu mult curaj și în mod concret la cuvântul lui Dumnezeu. E frumos și util ca în respectiva duminică să se faciliteze întâlnirea cu Sfânta Scriptură prin prezentarea concretă în fața credincioșilor a Bibliei în traducerea catolică; apoi, la predică, la cateheză și/sau la un moment de rugăciune, să reînnoim împreună cu credincioșii și persoanele consacrate recunoștința față de Dumnezeu pentru darul cuvântului său din Biblie și să revigorăm raportarea noastră la el.

E potrivit în acest sens să ne amintim că această raportare concretă se realizează citind Sfânta Scriptură și confruntând viața noastră cu ea. De aceea, e foarte util să o avem în casele noastre și să facem din Biblie "obiectul" cel mai folosit, așa cum spunea și Sfântul Părinte Francisc, la 5 martie 2017: "Dacă ne-am raporta la Biblie cum ne raportăm la telefonul mobil, am învinge răul". Pentru Duminica Bibliei de anul acesta a fost ales ca moto pentru reflecție provocarea din Mc 4,24: "Fiți atenți ce ascultați!"

Se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul cuvântului său. Îl avem disponibil, putem și e bine să-l citim des. Există materiale care ne ajută să-l înțelegem, să-l personalizăm și să ne rugăm folosindu-ne de cuvântul lui Dumnezeu. Pe site-ul Oficiului pentru Pastorația Biblică, www.opbiasi.wordpress.com, există o secțiune cu diferite reflecții, precum și o propunere de cântece pentru Liturghia din Duminica Bibliei. De asemenea, site-ul oferă și multe alte materiale folositoare pentru studierea și meditarea Bibliei.

Vă dorim să vă bucurați cu adevărat de Duminica Bibliei!

Pr. Eduard Patrașcu, Oficiul pentru Pastorația Biblică



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat