Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Veronica Antal în curând va fi beatificată

În timpul audienței la Sfântul Părinte, făcută de card. Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, în ziua de 26 ianuarie, printr-un decret oficial, papa Francisc a recunoscut "martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular", autorizând congregația să promulge decretul referitor la martiriu. Astfel, Veronica Antal va fi ridicată în curând la cinstea altarelor, fiind înscrisă în rândul fericiților Bisericii Catolice.

Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal a trăit în feciorie până la sfârșitul vieții, când, pe lângă cununa fecioriei, Dumnezeu i-a hărăzit și cununa martiriului. Viața și martiriul ei reprezintă o mărturie autentică de credință, o credință vie, dinamică și responsabilă.

Procesul de canonizare al Veronicăi Antal a început cu faza diecezană, la 25 noiembrie 2003, prin Liturghia solemnă prezidată de PS Petru Gherghel în Parohia Nisiporești, cei numiți în comisia tribunalului constituit în acest sens depunând jurământul de credință.

Fiind terțiară franciscană, Provincia "Sfântul Iosif" din România a Fraților Minori Conventuali s-a ocupat de acest caz, iar sesiunea de închidere a procesului informativ diecezan asupra vieții, virtuților, faimei de sfințenie și a martiriului slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal a avut loc la 11 noiembrie 2006, la sediul Episcopiei de Iași. PS Petru Gherghel mulțumea atunci comisiei care s-a ocupat de acest caz și l-a numit curier pentru a duce actele la Congregația pentru Cauzele Sfinților pe pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., care a devenit ulterior vicepostulator al cauzei. Congregația pentru Cauzele Sfinților a continuat analizarea actelor procesului, ultima fază fiind recunoașterea vieții virtuoase și a martiriului acestei slujitoare a lui Dumnezeu din partea Scaunului Apostolic, la 26 ianuarie 2018.

Veronica Antal va fi cel de-al șaselea român, dintre care prima femeie care va fi declarată fericită de Biserica Catolică.

Păstorul diecezei spunea într-o scrisoare pastorală că "jertfa vieții slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal nu poate fi ascunsă, mai ales în timpul și societatea în care trăim, când tinerii și tinerele nu mai sunt ajutați să prețuiască darul curăției, când totul devine relativ în viața credincioșilor, când valorile tind să fie înlocuite cu pseudovalori".

* * *

Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal s-a născut la Nisiporești în ziua de 7 decembrie 1935, din părinții Iova și Gheorghe, fiind botezată în biserica parohială din Hălăucești a doua zi, 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Deoarece părinții ei erau ocupați cu muncile câmpului, copila a fost crescută mai mult de bunica sa, Zarafina, care a căutat să inspire Veronicăi dragostea față de Biserică și față de Cristos, conducându-i primii pași pe calea credinței.

La 16-17 ani dorea să intre în mănăstire, dar nu a fost posibil pentru că statul desființase aproape toate mănăstirile catolice din România. A luat decizia să trăiască acasă ca măicuță. A făcut vot de feciorie și s-a înscris în Ordinul al Treilea Franciscan (Terțiar) și în Armata Maicii Domnului. Participa zilnic la Liturghie, având o evlavie deosebită față de sfânta Fecioară Maria. În ziua de 24 august 1958, întorcându-se de la sfânta Liturghie din Parohia Hălăucești, unde fusese administrat și sacramentul sfântului Mir, Veronica a fost atacată de un tânăr care voia să-i păteze viața feciorelnică închinată lui Dumnezeu, fiind ucisă cu 42 de lovituri de cuțit. Imediat după moartea ei, credincioșii din Nisiporești și împrejurimi vorbeau despre ea ca fiind o sfântă, iar în fiecare an, la 24 august, pe locul martiriului ei se celebrează o sfântă Liturghie unde participă foarte mulți credincioși.

Pr. Damian-Gheorghe Patrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat