Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Mărturisitori ai credinței creștine (II)

Cred în iertarea păcatelor

Înclinația spre rău (păcat) este o constantă a naturii umane decăzute, ca urmare a neascultării primilor părinți. Errare, humanum est (A greși este omenește). Buna-cuviință ne îndeamnă să cerem iertare celor cărora le greșim. Greșim unii față de alții, însă îngrijorarea cea mare este că înainte de toate greșim față de Dumnezeu, creatorul și părintele nostru, care ne vrea buni, sfinți, asemenea lui. Ca Părinte nemărginit de bun, el este mereu dispus să ne ierte: "Fărădelegile noastre ne-au copleșit, însă tu ierți nelegiuirile noastre" (Ps 65,4).

Temeiul iertării este nemărginita iubire milostivă, dumnezeiască, arătată în Isus Cristos, "care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire s-a coborât din cer", adică pentru cei bolnavi și păcătoși. Sfintele evanghelii confirmă acest adevăr. Episodul din evanghelia a IV-a (In 8,1-11) privitor la femeia prinsă în adulter este cât se poate de grăitor. Pentru un asemenea păcat, legea lui Moise prevedea uciderea cu pietre. Fariseii și cărturarii care o aduc pe femeie în fața lui Isus, cu gând viclean, "ca să aibă de ce să-l acuze", primesc răspunsul devenit clasic: "Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea!" (v. 7b). Ce a urmat? Acuzatorii se retrag "unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni" (v. 9). Micul dialog conclusiv e vrednic de luat în seamă: "«Femeie, unde sunt ei (acuzatorii)? Nu te-a condamnat nimeni? - Nimeni, Doamne. - Nici eu nu te condamn. Mergi, de acum să nu mai păcătuiești!»" (v. 10-11).

Pentru ca marele dar al iertării să fie mereu la îndemâna oamenilor care îl vor cere, asemenea vameșului: "Dumnezeule, îndură-te de mine păcătosul!" (Lc 18,13c) sau ca tâlharul răstignit la dreapta lui Isus: "Isuse, amintește-ți de mine când vei veni în împărăția ta!" (Lc 23,42), îndată după înviere, Isus apare ucenicilor săi și, salutându-i prin cuvintele: "Pace vouă!", suflă asupra lor, zicându-le: "Primiți pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute" (In 20,22b-23).

Pentru a beneficia cu adevărat de acest mare dar și pentru a avea parte de pacea și bucuria pascală, ne vom strădui să trăim în lumina îndemnului stăruitor al Postului Mare: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15b).

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat