Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* A. Grigore (Pașcani). "Sunt căsătorită de 30 de ani cu soțul meu și nu avem copii. Aș dori să știu cine va moșteni bunurile dobândite de fiecare dintre noi, în caz de deces".

Potrivit art. 970 Cod civil, "soțul supraviețuitor îl moștenește pe soțul decedat dacă, la data deschiderii succesiunii, nu există o hotărâre de divorț definitivă". Dreptul soțului supraviețuitor este, conform art. 972 Cod civil, de: a) un sfert de moștenire, dacă vine în concurs cu descendenții defunctului (copiii defunctului și urmașii lor); b) o treime din moștenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenții privilegiați (tatăl și mama defunctului), cât și cu colateralii privilegiați ai defunctului (frații și surorile defunctului, precum și descendenții acestora până la gradul al patrulea inclusiv); o jumătate din moștenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenții privilegiați, fie numai cu colateralii privilegiați ai defunctului; trei sferturi din moștenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenții ordinari (rudele în linie dreaptă ascendentă), fie cu colateralii ordinari ai defunctului (rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepția colateralilor privilegiați).

Întrucât din cuprinsul scrisorii dv. reiese că din căsătorie nu au rezultat copii, în caz de deces, bunurile dobândite vor fi moștenite de părinții în viață ai defunctului (în cazul în care aceștia trăiesc) și de frații și surorile decedatului (ai dv. sau ai soțului). Dar, pentru a clarifica din timpul vieții problema bunurilor rămase la moartea dv., puteți dispune de drepturile dv. printr-un testament încheiat la Notariat, prin care să testați fie în favoarea soțului, fie în favoarea altei persoane.

* T. Hriscu (Iași). "În anul 1991, în baza legii 18/1991, am formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafața de teren cuvenită părinților mei. Deși au trecut atâția ani de la formularea cererii, abia în acest an a fost întocmit procesul verbal de punere în posesie, dar numai pe numele fraților mei, întrucât membrii comisiei locale consideră că eu nu sunt moștenitorul părinților mei, deoarece am renunțat la moștenire în anul 1985".

Este greșit să se susțină că ați renunțat la moștenire, întrucât la momentul eliberării certificatului de moștenitor, în anul 1985, terenurile pentru care ați formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate erau scoase din circuitul civil și nu se putea solicita împărțirea acestora. Se știe că aceste terenuri ce au făcut obiectul legii nr. 18/1991 erau în administrarea CAP-urilor și nu a oamenilor și nu se puteau încheia acte de proprietate cu privire la aceste terenuri. Odată cu apariția legii 18/1991, persoanele îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate au fost repuse în drepturile lor. Astfel, potrivit art. 13 din legea 18/1991, "calitatea de moștenitor se stabilește pe baza certificatului de moștenitor sau a hotărârii judecătorești definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moștenirii. Moștenitorii care nu-și pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiți repuși de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparținut autorului lor. Ei sunt considerați că au acceptat moștenirea prin cererea pe care o fac comisiei! Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafața determinată pe numele tuturor moștenitorilor, urmând ca ei să procedeze potrivit dreptului comun".

Având în vedere că, în baza legii 18/1991, ați formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafețele de teren cuvenite părinților dv. (altele decât cele menționate în certificatul de moștenitor), titlul de proprietate trebuie să fie eliberat și pe numele dv., nu doar pe al fraților.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat