Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

La bilanț
Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat la 14 decembrie 2017, în aula "Anton Durcovici" a catedralei din Iași, prezentarea realizărilor din anul 2017. Printre cei prezenți au fost PS Petru Gherghel și reprezentanți ai autorităților locale și ai instituțiilor publice din județele Bacău și Iași, colegi și alți colaboratori. "În anul 2017, activitatea centrului nostru a avut ca prim obiectiv îmbunătățirea calității serviciilor sociale existente, pentru a putea fi mai aproape de cei aflați în nevoi și de a răspunde cât mai repede și mai bine solicitărilor acestora", a subliniat pr. Egidiu Condac, director Caritas.

Concerte
Pentru al zecelea an consecutiv, sâmbătă, 16 decembrie 2017, în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Ladispoli (Italia), a fost prezentat un concert de colinde tradiționale românești. În Dieceza de Iași, au mai fost concerte: în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, duminică, 17 decembrie 2017, concertul corului preoților din zonele Bacău și Onești; în biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, duminică, 17 decembrie 2017, concertul susținut de tinerii din cele patru parohii din Săbăoani, însoțiți de preoții vicari și de instrumentiști; 19 decembrie 2017, în capela Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif" din Iași - concert al corului tinerilor și surorilor de la Casa Providenței.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna ianuarie, se numără: prezentarea exortației apostolice "Amoris laetitia" la Nisiporești și întâlnirea cu un grup de familii la surorile "Compania Maicii Domnului" (7 ianuarie); prezentarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc", la Lilieci (14 ianuarie); curs pentru logodnici la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (20 ianuarie); participarea la Roma, la inaugurarea catedrei "Gaudium et Spes", la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Științe despre Căsătorie și Familie, din cadrul Universității Pontificale din Lateran; "Un weekend cu familiile, în familie", la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (27-28 ianuarie).

ZSS 2018
Cea de-a șasea ediție a programului de formare pentru mediul universitar "ZSS 2018" - Ziua Socială pentru Studenți va avea loc sâmbătă, 24 februarie, fiind organizată de Episcopia de Iași prin Oficiul pentru Pastorație Universitară, Facultățile de Teologie Romano-Catolică din București și Iași, Seminarul "Sfântul Iosif" și Asociația Studenților Catolici Iași. Tema va fi "Sărăcia, undeva între binecuvântare și blestem". Evenimentul se va desfășura la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași. Persoană de contact: pr. Fabian Doboș, capelan universitar (tel. 0756/833383; fabiandobos@gmail.com).

Alături de familii
În sărbătoarea "Sfânta Familie", din ziua de 31 decembrie 2017, în biserica "Sfântul Mihail" din Săbăoani, PS Aurel Percă a prezidat Liturghia în cadrul căreia 19 familii au celebrat împlinirea a 50 de ani de căsătorie, iar o familie a sărbătorit 60 de ani de căsătorie. În Parohia Slănic Moldova și filiala Cerdac, în zilele de 31 decembrie 2017 și 1 ianuarie 2018, PS Aurel Percă a prezidat rugăciunea de sfârșit de an 2017 și început de an 2018. Tot episcopul Aurel a prezidat două Liturghii, în sărbătoarea Epifaniei Domnului din 6 ianuarie, în biserica din filiala Iazul Vechi și în biserica din Săveni.

Activități la Cordun
Misionarii Verbiți de la mănăstirea "Ss. Ciril și Metodiu" din Cordun (NT) propun pentru anul 2018 mai multe activități: "Să citim împreună Evanghelia după Marcu. Introducere" (18 februarie, 4 martie, 22 aprilie și 27 mai), pentru persoane consacrate și laici, responsabil: pr. Gheorghe Iordache, SVD; zile de reculegere pentru persoane consacrate (11 martie, 15 aprilie, 13 mai, 10 iunie, 16 septembrie, 14 octombrie, 11 noiembrie), pentru persoane consacrate, responsabili: pr. Gheorghe Iordache, SVD, și pr. Claudiu Eva, SVD; exerciții spirituale pentru persoane consacrate (9-14 aprilie, relator: pr. Claudiu Eva, SVD, sau 9-14 iulie, relator: pr. Gheorghe Iordache, SVD). Informații la tel. 0743/737015, 0745/116386 sau prin e-mail: manastire.ciril.metodiu.2008@gmail.com.

Reorganizare - decanate
Pentru a facilita comunicarea cu centrul decanal, după ce i-a ascultat pe cei în drept, PS Petru Gherghel a hotărât trecerea parohiilor Slănic Moldova și Cireșoaia de la Decanatul de Moinești la Decanatul de Trotuș, începând cu 2 ianuarie. Decanatul de Trotuș (decan: pr. Toma Rediu) va avea 17 parohii. Decanatul de Moinești (decan: pr. Augustin Benchea) rămâne cu 11 parohii.

Numiri în Dieceza de Iași
Pentru o mai bună coordonare și promovare a activităților social-caritative la nivel diecezan, PS Petru Gherghel a decretat ca începând cu 10 ianuarie să se înființeze Secțiunea pentru Activități Socio-Caritative a Episcopiei de Iași, care are în componență: Centrul Diecezan Caritas, Oficiul pentru Îngrijirea Bolnavilor, Oficiul pentru Pastorația Deținuților, Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" și Centrul Caritativ "Sfântul Vincențiu de Paul". După ce a consultat pe cei în drept, păstorul diecezei a semnat următoarele numiri, începând cu datele notate între paranteze: pr. Egidiu Condac - vicar episcopal al Secțiunii pentru Activități Social-Caritative (10 ianuarie); pr. Cristian Diac - responsabil al Oficiului pentru Pelerinaje (9 ianuarie); pr. Claudiu Bereș - administrator parohial al Parohiei "Sfântul Mihail" Sarata (1 decembrie 2017).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat