Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Mulțumim Diecezei de Iași...

Monseniorului Paul Simeon Ahouanan, păstorul Arhiepiscopiei de Bouake și, în consecință, păstorul parohiei și misiunii românești din Djebonoua, Coasta de Fildeș, îi aparțin cuvintele de mulțumire îndreptate Diecezei de Iași, la 13 ianuarie, cu o zi înainte de sfințirea casei misiunii românești din Djebonoua.

La întâlnirea cu episcopul Paul Simeon Ahouanan au participat pr. Gabriel Cimpoeșu, misionar de 13 ani în Coasta de Fildeș, pr. Alexandru Percu, misionar de doi ani în Coasta de Fildeș, Ciprian Dumea, reporter TVR pentru "Universul Credinței", și subsemnatul. În cuvintele sale am putut să citim recunoștința și bucuria faptului că România, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan de Iași, întinde o mână de ajutor acestei țări atât de încercate de revolte și război. PS Paul Simeon a vorbit despre activitatea atât de rodnică a preoților misionari, arătând faptul că, prin implicarea lor, fac cinste Diecezei de Iași și angajamentului misionar pe care orice Biserică locală trebuie să și-l asume.

Ziua de duminică, 14 ianuarie, a fost deschisă prin celebrarea Liturghiei de către episcopul locului, aceasta având o dublă semnificație: încheierea vizitei sale pastorale în misiunea din Djebonoua, dar și sfințirea casei parohiale, ridicată prin implicarea preoților misionari, cu sprijinul substanțial al Diecezei de Iași și colaborarea a încă trei asociații din Germania.

Evanghelia duminicală amintea de întâlnirea lui Isus cu ucenicii lui Ioan Botezătorul. În dialogul pe care l-au purtat, o întrebare avea să se ridice: "Învățătorule, unde locuiești?" Răspunsul la această întrebare a răsunat parcă mai puternic în biserica din Djebonoua. Dornici să-l cunoască pe Isus, ucenicii îl întreabă: "Unde locuiești?"; iar el răspunde, deschizând poarta locuinței sale: "Veniți și vedeți". Oricine vrea să-l descopere pe Dumnezeu venit între noi trebuie să facă două lucruri: să pornească la drum, să iasă din casa proprie, să se apropie, să intre în casa celuilalt și să locuiască acolo.

Orice misionar, după ce a ieșit din casa proprie, după ce a pornit la drum și a căutat să-l întâlnească pe aproapele, trebuie să intre în casa lui și să rămână acolo. Casa din Djebonoua încununează o așteptare de mai bine de 12 ani ca misionarii noștri să poată spune, așa cum spunea pr. Gabriel după celebrare: "În sfârșit, suntem și noi acasă". Aș adăuga faptul că, dacă locuința cuiva reprezintă locul intimității și retragerii sale, precum și locul concret în care poate fi găsit, atunci casa misiunii reprezintă locuința misionarilor în mijlocul celor pe care i-au întâlnit. Preotul care are o casă în mijlocul comunității intră în viața de zi cu zi a celor pe care-i păstorește și ia parte la necazurile și bucuriile lor.

"Veniți și vedeți" sunt cuvintele pe care misionarii noștri și le pot însuși, arătând locul pe care și l-au ocupat în mijlocul oamenilor pe care-i păstoresc. Isus nu face descrieri, nu se oprește pentru a face discursuri, el pornește de la datul concret: Eu sunt în mijlocul vostru: veniți și vedeți.

Ziua de 14 ianuarie va rămâne ca una importantă pentru noi în cadrul colaborării misionare dintre Bisericile locale de Iași și cea de Bouake; este ziua în care misionarii noștri au ridicat o casă în mijlocul oamenilor pe care-i păstoresc. Cuvintele PS Paul Simeon Ahouanan vin să recunoască și să confirme implicarea deosebită a Diecezei de Iași și a preoților misionari în opera universală de evanghelizare. În final, episcopul ne-a rugat să transmitem mai departe toată recunoștința și mulțumirea sa față de preoții, persoanele consacrate și laicii care au susținut activitatea misionară, dar mai ales episcopilor noștri Petru Gherghel și Aurel Percă.

Pr. Florin Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat