Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cineva te cheamă. Căutarea comorii

Dragă tânără, dragă tânăr,

De ceva ani scriu câteva rânduri în această revistă cu speranța că tot ceea ce vine din inimă va ajunge la o altă inimă. Am sperat mereu să fie de folos aceste cuvinte în special tinerilor, deoarece scriu pentru pagina dedicată lor. Mi-am făcut planuri și pentru anul acesta, întrebându-mă: "Ce voi scrie? Despre ce să le vorbesc? Ce ar fi mai potrivit?" Astfel mi-a venit ideea de a mă adresa ție nu sub forma unui articol structurat și aranjat după normele jurnalismului, ci scriindu-ți în fiecare lună o scrisoare. Fără îndoială ți se pare curios lucrul acesta! În era internetului și a rețelelor de socializare, cine mai scrie o scrisoare? Știu că folosești Facebook, Whatsapp, Instagram și alte platforme de comunicare on-line. Le folosesc și eu, convins fiind că au partea lor bună sau, mai bine spus, că pot fi bune dacă sunt folosite bine și devin rele dacă sunt folosite rău. Cu toate acestea, mi se pare că scrisoarea salvează intervalul important dintre propunere și răspuns, dintre cuvântul gândit și cuvântul rostit (chiar și în scris). Știi bine cât de ușor, uneori chiar mecanic și de cele mai multe ori sub impulsul emoției, dai un like, fără să reflectezi dacă tot ceea ce ai văzut îți aduce ceva bun. Lucrurile importante ale vieții au nevoie de timp, de un timp real, nu virtual. Un timp pentru a gândi, pentru a asculta ce spune cu adevărat inima, pentru a decide, pentru a împărtăși. Tocmai pentru a salva acest timp am decis să îți scriu o scrisoare, în speranța că nu va dispărea rapid de pe news feed-ul preocupărilor tale.

Dar de ce îți scriu? Sper că știi că, în luna octombrie din anul 2016, papa Francisc a anunțat că următoarea temă a Sinodului Episcopilor va fi "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Astfel, în luna octombrie a acestui an, la Roma, împreună cu Sfântul Părinte se vor reuni mai mulți episcopi, dar și mulți tineri, pentru a se întreba ce trebuie să facă Biserica pentru a-i însoți pe tineri ca să recunoască și să accepte chemarea la plinătatea vieții și a iubirii și pentru a le cere tinerilor să o ajute în identificarea celor mai eficiente modalități de a transmite vestea cea bună în zilele noastre. Mai mult ca oricând, în aceste timpuri, tinerii sunt în centrul atenției Bisericii și se desfășoară multe inițiative cu ei și pentru ei. În Dieceza de Iași, anul 2018 a fost instituit ca Anul Tinerilor.

Îți vei spune că ai înțeles acum de ce îți scriu. Dacă toată lumea (la nivel de Biserică) vorbește despre tineri, era de așteptat să fac și eu lucrul acesta. Îți mărturisesc că m-a încercat această ispită, însă am scăpat de ea atunci când m-am gândit mai atent la motivele pentru care papa Francisc dorește ca Biserica să fie mai atentă la viața tinerilor. Iar motivul este următorul: pentru ca tinerii să aibă o viață împlinită, pentru ca ei să fie cu adevărat fericiți! Dar această fericire nu se poate atinge decât răspunzând la chemarea lui Dumnezeu, cel care dorește ca toți oamenii să fie fericiți. Aceasta este o mare comoară, pe care sunt sigur că o cauți.

Așadar, prin această scrisoare și prin acelea care vor urma, doresc să îți amintesc că Cineva te cheamă și că vei putea fi fericit cu adevărat doar dacă vei răspunde chemării sale. Nu e vorba despre predici plictisitoare, argumente banale sau "chestii" de preoți, ci e vorba despre viața și fericirea ta, despre împlinirea ta!

Sper să nu îți fi pierdut deja interesul!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat