Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Curajul - miza reușitei în viață!

Iarna, dincolo de anotimpul frigului și al zăpezii, chiar dacă mai puțină în ultimul timp, îmi amintește de prima mea întâlnire cu soția, de fapt, cu viitoarea mea soție.

Mergeam către școală și înaintea mea, la vreo două sute de metri, se afla o fată. Mergea agale, fără să dea semne că se grăbește, ceea ce m-a determinat și pe mine să micșorez pașii, tocmai pentru a nu o pune în situația de a se jena de prezența mea. La rândul meu, m-aș fi simțit stânjenit, pentru că sigur nu aș fi știut ce să-i spun, cum s-o salut și dacă s-o salut, mai ales că era mai mică decât mine.

Era frig, iar gerul făcea ca zăpada să scârțâie sub picioarele noastre. La un moment dat, tocmai din cauza acestui scârțâit sau poate chiar deranjat de acesta, dintr-o curte a ieșit un câine și, fără să latre prea mult, a sărit pe fata dinaintea mea. Ea s-a speriat, a început să strige și să se apere cu ghiozdanul pe care îl avea pe spate. Acela a fost momentul în care am intrat eu în scenă!

Fără să stau prea mult pe gânduri și fără să mă gândesc că m-ar fi putut mușca, am alergat cât am putut de repede spre fată, strigând în același timp către câine. Acesta o apucase între timp de palton și o trăgea către el. De frică sau poate într-un moment de maxim curaj, nu știu cum mi-am scos ghiozdanul din spate și am început să lovesc în câine până când acesta s-a desprins și a fugit lătrând.

Fata era foarte speriată și a început să plângă. Am asigurat-o că nu mai trebuie să se teamă și am mers împreună către școală. Pe atunci aveam vreo 14 ani.

Timpul a trecut, iar pe acea fată aveam să o întâlnesc de mai multe ori, dar niciodată în contextul în care o văzusem pentru prima dată. Am început să mergem mai des împreună către școală și chiar ne ajutam la teme. Terminarea școlii însă avea să ne despartă pentru un timp, eu mergând la facultate într-o localitate, iar ea, după ce absolvise la rândul ei școala generală, urmând o facultate dar în cu totul altă localitate și mult mai departe decât mine.

Îmi amintesc și astăzi cum, în prima ei vacanță de Crăciun, ca studentă, venind acasă, ne-am reîntâlnit în curtea bisericii. Venise ca și mine la Liturghie! Trebuie să mărturisesc, indiferent de cum voi fi înțeles, că a fost prima Liturghie la care nu m-am gândit la nimic altceva decât la ea. Cu toate încercările mele de a trăi momentul, de a fi atent la cuvintele și gesturile preotului, ea "era în mine" și asta mă făcea să cred că Dumnezeu are cu noi un plan.

Evident că după Liturghie am așteptat-o, am intrat în vorbă cu ea, m-am arătat foarte interesat de ceea ce studia și, pentru că aveam deja ceva experiență ca student, i-am dat câteva sfaturi utile cu privire la sesiunea de examene, de care de altfel a și ținut cont, iar la final, terminând totul cu bine, nu a rezistat să nu mă sune, vorbindu-mi de succes. A fost pentru a doua oară când am asigurat-o că îi voi sta alături, dacă și când va considera potrivit!

Dacă astăzi este soția mea și dacă avem împreună 24 de ani de căsătorie, o casă și patru copii, înseamnă că în acea dimineață geroasă de iarnă, când am apărat-o de acel câine rău, și mai ales acele sfaturi utile pe care i le-am dat pentru examen au avut și mai au încă ecou în sufletul ei. Pot spune, fără să greșesc, că reîntâlnirea din curtea bisericii și acea Liturghie la care m-am gândit aproape numai la ea au fost sămânța pe care Dumnezeu a pus-o la baza viitoarei mele familii. Și pentru asta îi mulțumesc! (Cristian)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat