Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa, în Chile și Peru

Papa Francisc a făcut o vizită apostolică în Chile și Peru, în perioada 15-21 ianuarie, fiind a 22-a și cea mai lungă călătorie apostolică a Sanctității Sale în afara Italiei și a șasea în America Latină. În timpul călătoriei din Chile (15-18 ianuarie), papa Francisc a vizitat capitala, Santiago, precum și orașele Temuco și Iquique, iar în Peru (18-21 ianuarie) s-a oprit în Lima, capitala țării, precum și în Puerto Maldonado și Trujillo.

"Vă dau pacea mea", pentru Chile, și "Uniți de speranță", pentru Peru, sunt motourile alese ca fir roșu ce unește cele două etape ale călătoriei, în pragul vizitei sale, papa Francisc spunând că dorește să ducă un mesaj de pace și de speranță în ambele țări, care se luptă cu succes cu "o cultură a rebutării", prin grija față de săraci și nevoiași. În mesajul video difuzat la 9 ianuarie, pontiful le spunea locuitorilor acestor țări: "Doresc să vă întâlnesc, să vă privesc în ochi, să văd fețele voastre și să pot experimenta împreună cu voi apropierea lui Dumnezeu, duioșia sa și milostivirea care ne îmbrățișează și ne mângâie".

Din program: după ce a ajuns în seara de 15 ianuarie în Santiago de Chile, următoarea zi a cuprins întâlnirea papei cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic, dar și vizita de curtoazie a președintelui, urmată de sfânta Liturghie în Parcul O'Higgins, iar după-amiază a vizitat penitenciarul feminin din Santiago, s-a întâlnit cu clerul, cu persoanele consacrate și seminariștii în catedrală. La 17 ianuarie, papa s-a întâlnit cu tinerii la sanctuarul din Maipú. La 18 ianuarie a celebrat Liturghia în Iquique, iar după-amiază a plecat spre Lima, în Peru, următoarea zi întâlnind autoritățile și popoarele din Amazon. La 20 ianuarie, papa a celebrat Liturghia în Huanchaco, întâlnind preoții, persoanele consacrate și seminariștii diecezelor din nordul Perului. Întors în Lima, în ultima zi a călătoriei sale, papa s-a rugat în fața relicvelor sfinților peruviani din catedrală, după care a celebrat Angelus și Liturghia la Baza Aeriană "Las Palmas", seara întorcându-se spre Roma.

Printre momentele-cheie ale călătoriei, un loc important l-a ocupat întâlnirile cu populațiile mapuche chiliene și în mod special "Liturghia pentru progresul popoarelor", pe care papa a celebrat-o în Temuco, la 17 ianuarie. Localitatea a fost aleasă și pentru faptul că se află în zona care, în mod tradițional, este considerată a fi cea mai săracă, reprezentând 23% din populație. La această Liturghie, pe lângă cei 300 de preoți, a fost prezentă și o delegație formată din 23 de reprezentanți indigeni mapuche, una dintre rugăciunile credincioșilor fiind pentru acest popor care luptă în Chile și Argentina pentru păstrarea propriei identități: "Dumnezeule atotputernic și veșnic, te rugăm pentru popoarele noastre indigene și în mod special pentru poporul nostru mapuche, pentru ca, fidel culturii și tradițiilor sale, să contribuie cu înțelepciunea sa ancestrală la adevărata dezvoltare a regiunii noastre". În Peru, una dintre principalele întâlniri a fost la 19 ianuarie, în Puerto Maldonado, unde, întâlnind pentru prima dată comunitățile amazoniene, papa a primit expresii de afecțiune de la liderii popoarelor indigene, cărora le-a adresat un mesaj de încurajare, solidaritate și speranță.

Deși călătoria nu a fost ușoară, fiind anticipată de atacuri împotriva bisericilor și de mesaje împotriva acestei vizite, papa a dorit să fie în această călătorie un "pelerin al bucuriei și al speranței", purtând popoarelor speranța creștină bazată pe evanghelie.

* * *

Chile
Suprafața: 756.102 km2
Populația: 17.110.000
Capitala: Santiago de Chile
Ziua națională: 18 septembrie
Confesiuni: 58% romano-catolici; 14% protestanți; 24% fără religie (atei, gnostici etc.); 4%alte religii

Peru
Suprafața: 1.285.216 km2
Populația: 29.907.003
Capitala: Lima
Ziua națională: 28 iulie
Confesiuni: 81,3% romano-catolici; 12,5% protestanți; 3,3% alte religii; 2,9% religii nespecificate sau atei

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat