Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Sfânta Scriptură

Ce putem afla din Sfânta Scriptură despre data sfârșitului lumii și despre modul în care se va sfârși lumea?

Pentru a răspunde la această întrebare, aș dori să pornesc de la un dialog pe care l-am avut prin anii '90 cu un domn care susținea sus și tare că sfârșitul lumii urma să aibă loc după vreo câțiva ani. Însă, ghinion, data a expirat de mult și nu s-a întâmplat nimic. "Profeția" nu i-a reușit. Există creștini care se lasă foarte ușor seduși de perspectiva venirii apropiate a Domnului. Imagini copleșitoare, precum fiara cu șapte capete și zece coarne (Ap 13,1-10), fumul (Ap 14,11), marea devenită sânge (Ap 16,3), soarele care-i arde pe oameni cu foc (Ap 16,8), întunericul care cuprinde totul (Ap 16,10), cutremurele (Ap 16,18) sau iezerul cu foc (Ap 20,14), toate acestea încing repede imaginația și simțirea multora. Aceste imagini sunt preluate, recompuse cu abilitate într-un scenariu terifiant și propuse pe piața religioasă de către vizionari obscuri drept revelații divine de dată recentă. Numărul celor grabnici să adere la aceste "profeții" este incredibil de mare.

Ceea ce mă uimește cel mai mult la acești oameni este siguranța de nezdruncinat pe care le-o inculcă acești "profeți" ai sfârșitului. Orice argumente ai încerca să le aduci pentru a le potoli entuziasmul apocaliptic, te vor privi mereu cu neîncredere. Te vor suspecta că ești infestat de raționalism, de pretenții științifice, de aroganță biblico-exegetică, de dispreț pentru "oamenii simpli" prin care Dumnezeu comunică omenirii și astăzi marile adevăruri despre lume și viață, inclusiv data precisă a sfârșitului lumii.

Și totuși, ce putem afla din Sfânta Scriptură despre sfârșitul lumii? În primul rând, este neadecvat să considerăm că sfârșitul lumii va consta într-un cataclism cosmic. Toate imaginile biblice care înfățișează catastrofe cosmice sunt în realitate un limbaj simbolic, prin care hagiograful arată că Dumnezeu este cel ce deține puterea și domnia asupra universului. Nu omul, nu forțele răului, ci Dumnezeu! În al doilea rând, trebuie să știm că nu putem stabili data sfârșitului lumii pe baza unor speculații numerice, precum cei o mie de ani de domnie din Ap 20. Cifrele din scrierile apocaliptice au o valoare simbolică și nu pot fi luate drept enigme matematice divine, a căror rezolvare conduce la aflarea calendarului sfârșitului lumii. Isus ne spune: Despre ziua și ceasul acela nu știe nimeni (Mt 24,36). În al treilea rând, Biblia ne pune în gardă în fața falșilor vizionari. Sfântul Paul este clar și limpede: Vă rugăm, fraților, să nu vă lăsați tulburați cu mintea sau înspăimântați nici de vreun duh, nici de vreun cuvânt, nici de vreo scrisoare ce pare a fi de la noi, cum că ziua Domnului ar fi aproape (2Tes 1,1-2). Când cineva vă anunță că ziua Domnului este aproape și vă comunică și data, invitați-l, în manieră educată, să plece la o plimbare prin aer liber. Sau să citească Biblia. În al patrulea rând, gândul venirii Domnului trebuie să ne preocupe pe toți. Trecerea mea prin lumea aceasta se va sfârși. Acel moment poate fi îndepărtat sau mult mai apropiat decât îmi imaginez acum. Important este ca eu să fiu gata să-l întâmpin pe Domnul în orice moment și ca el să mă găsească împlinind lucrarea sa. Eu trăiesc acum aici și lucrez pentru Domnul, dar inima mea îl cheamă în fiecare zi și-i spune: Marana tha! Vino, Doamne Isuse!

Pr. Iosif Antili



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat