Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Practică și voluntariat
La Târgul de practică, voluntariat și internship organizat joi, 15 noiembrie, de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, a fost reprezentat și Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" al Episcopiei de Iași. Ramona Ciobanu, coordonatorul centrului, a prezentat importanța implicării voluntarilor, necesitatea activității practice și de internship a studenților și a anunțat organizarea de către Episcopia de Iași, în ziua de 7 decembrie, a Conferinței Regionale "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat". Toate cele 10 locuri pentru practică și voluntariat la acest centru au fost ocupate.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale din luna noiembrie ale Oficiului pentru Pastorația Familiei se numără: curs de metode naturale de planificare familială împreună cu asociația "Familia și Viața" la Traian (10 noiembrie; prezentarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc", la Siret (11 noiembrie) și Sărata Băi (25 noiembrie); întâlnire cu grupul Samuel, la Roman (18 noiembrie); întâlnire cu un grup de familii la Iași (24 noiembrie); Zilele familiei la Lleida, Spania (30 noiembrie - 2 decembrie).

Profesiune
În Ziua Mondială a Misiunilor, duminică, 21 octombrie, în cadrul Liturghiei de la ora 10.00, în biserica "Fericitul Ieremia" din Roman, fr. Petru Țurcanu din Săbăoani a depus voturile pe viață în Congregația "Sfântul Iosif". Fr. Petru activează în comunitatea iosefină din Roman și se ocupă în mod special cu pastorația tineretului și a vocațiilor. În acest an îl așteaptă treapta diaconatului și la anul, hirotonirea ca preot.

Grup Samuel la Iași
Surorile Providenței din Iași vor găzdui la 9 decembrie prima întâlnire a Grupului Samuel din Iași. Sunt invitați în grup tineri și tinere cu vârste între 18 și 30 de ani, care doresc să redescopere frumusețea credinței în Cristos, sunt în căutarea unei vieți spirituale mai intense, sunt la începutul drumului de logodnă, trăiesc diferite forme de slujire în asociații, grupuri, evaluează posibilitatea voluntariatului sau a implicării în societate și sunt în căutarea voinței lui Dumnezeu. Pentru înscrieri: sr. Monica Bogdănel (0745/925247; bogdanelmonica@gmail.com), sr. Melania Farcaș (0736/635539; soramelania@gmail.com), pr. Iulian Butnaru (0728/563080; iulianb7@yahoo.it) sau pr. Iosif Iacob (0744/135894; iosifiac@yahoo.com).

Broșură pentru Advent
Oficiul pentru Pastorația Tineretului a realizat broșura Cerul meu din noaptea de Crăciun, cu 56 de pagini color, format A5, cu texte pentru fiecare zi din timpul Adventului ce cuprind o reflecție la evanghelia zilei, referințe din viața sfântului zilei, îndemn la rugăciune, o misiune de îndeplinit pe parcursul zilei și o "evaluare" a drumului parcurs. Detalii despre cumpărarea broșurii, al cărei preț este de 10 lei, se pot obține de la Raluca Cocuț (tel. 0769/742227, e-mail: raluca.cocut@hotmail.com).

Concerte de colinde
Corul "Juvenes Ecclesiae" va susține al 22-lea concert de colinde, în catedrala din Iași, duminică, 9 decembrie, la ora 19.00, însoțit de corul de copii "Îngerașii" ca invitat și de orchestra "Tineri interpreți ieșeni". Continuând tradiția concertelor începută acum 35 de ani, corul Institutului Teologic din Iași va susține un concert în capela seminarului sâmbătă, 15 decembrie, pe care îl va relua duminică, 16 decembrie, în catedrală.

Daruri de Crăciun
Un cadou deosebit de Crăciun poate fi unul dintre calendarele romano-catolice realizate la Editura "Presa Bună", precum cel mare, format 35x50 cm, 3 lei, sau Calendarul "Cinci pâini de orz" 2019, 744 de pagini, la 2,5 lei. Ambele pot fi comandate de la Librăria "Presa Bună" (www.ercis.ro/libraria), de unde poate fi procurată și Agenda liturgică 2019, având 424 de pagini și prețul de 25 lei. Un alt cadou poate fi un abonament la una dintre publicațiile editurii: revistele "Lumina creștinului", "Isus, prietenul copiilor" și "De la răsărit până la apus" sau "Almanahul «Presa Bună» 2019".

Numiri în Dieceza de Iași
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri: începând cu 1 octombrie: pr. Lucian Păuleț - profesor și pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă - profesor și formator, ambii la Institutul Teologic din Iași; începând cu 1 noiembrie: pr. Cazimir Cimpoeșu - paroh la Ciucani; pr. Silviu-Cristian Salca - vicar la Piatra Neamț "Sfântul Iosif Muncitorul". Luarea în posesie canonică a Parohiei Ciucani a fost la 1 noiembrie. Părintele Maricel Moraru, paroh la Ciucani până la 31 octombrie, a primit permisiunea de a-și continua slujirea pastorală în Eparhia Greco-Catolică de Oradea. Începând cu 2 decembrie: pr. Lucian Păuleț - responsabil cu pastorația studenților străini; în acest sens, în catedrala din Iași în fiecare duminică la ora 12.30 se va celebra sfânta Liturghie în limba engleză.

Pe scurt
- 21 octombrie: Liturghie în memoria eroilor din Tămășeni, urmată de o celebrare la monumentul din localitate
- 26-28 octombrie: Întâlnirea simpatizanților și voluntarilor din Asociația Kolping Moldova, la Oituz
- 27 octombrie: Comemorarea sfântului Alois Guanella, fondatorul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", Liturghia din capela congregației din Iași fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 4 noiembrie: Investirea a 46 de ministranți la Hălăucești, în cadrul Liturghiei prezidate de părintele paroh Ion Ciuraru, OFMConv.
- 10 noiembrie: Cerc pedagogic pentru profesorii de religie din zona Iași, la Iugani, cu tema "Provocările noii programe școlare la disciplina religie cult romano-catolic pentru clasa a VI-a"
- 11 noiembrie: Acțiunea de sensibilizare "Un milion de stele" organizată de Centrul Diecezan Caritas la catedrala din Iași și în alte 12 comunități, fiind colectate fonduri pentru susținerea beneficiarilor programului de îngrijire la domiciliu
- 13-23 noiembrie: Pelerinaj în Țara Sfântă al PS Aurel Percă și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și un grup de preoți din Dieceza de Iași
- 14-18 noiembrie: Editura "Sapientia" și Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București la ediția cu numărul 25 a Târgului Internațional "Gaudeamus", organizat de Radio România
- 15 noiembrie: Debutul întâlnirilor lunare ale membrilor Fundației "Anton Durcovici", la Roman, în biserica "Sfânta Tereza"
- 16-18 noiembrie: Curs de formare organizat la Traian și Luncani de Acțiunea Catolică pentru membrii comitetului director parohial
- 17 noiembrie: Pelerinajul a 70 de cercetași, de la Hălăucești la Nisiporești, pe urmele fericitei Veronica Antal
- 17 noiembrie: Prima întâlnire de pregătire a animatorilor pentru activități precum "Vara împreună 2019", la sediul Iosefinilor lui Murialdo din Roman
- 17 noiembrie: Adeziunea a 31 de tineri în cadrul Asociației Studenților Catolici din Iași (ASCI), la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în catedrală
- 18 noiembrie: Ceremonia de "admissio" - admiterea în rândul candidaților la ordinele sacre, cu primirea reverendei, pentru 5 studenți ai anului III de la Seminarul din Iași, Liturghia fiind prezidată de Mons. Benone Farcaș
- 8 decembrie: Hirotoniri întru diaconat, în catedrala din Iași
- 9 decembrie: Depunerea adeziunii în Acțiunea Catolică
- 22 decembrie: Ceremonia distribuirii "Luminii păcii de la Betleem" în catedrala din Iași
- 28 decembrie 2018 - 1 ianuarie 2019: A 41-a Întâlnire Europeană a Tineretului, organizată de comunitatea din Taizé la Madrid.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat