Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Pentru pace
"Politica bună este în slujba păcii", aceasta este tema Mesajului Sfântului Părinte pentru a 52-a Zi Mondială a Păcii care se celebrează la 1 ianuarie 2019. Responsabilitatea politică aparține fiecărui cetățean și îndeosebi celui care a primit mandatul de a ocroti și a guverna. Această misiune constă în salvgardarea dreptului și în încurajarea dialogului dintre actorii din societate, dintre generații și dintre culturi. Nu există pace fără încredere reciprocă. Și încrederea are ca primă condiție respectarea cuvântului dat.

Papa în Panama și Maroc
Cu ocazia următoarei Zile Mondiale a Tineretului, cu desfășurare în Panama, acceptând invitația guvernului și a episcopatului din Panama, papa Francisc va călători în această țară între 23 și 27 ianuarie 2019. Pentru papa Francisc, participarea la Ziua Mondială a Tineretului din Panama este a treia din cursul pontificatului său: prima a avut loc la Rio de Janeiro (Brazilia), în iulie 2013, a doua la Cracovia (Polonia), în iulie 2016. În Maroc, papa va merge în zilele de 30 și 31 martie 2019, vizitând orașele Casablanca și Rabat, unde din anul 1976 își are sediul nunțiatura apostolică.

Ieslea și bradul
Vor fi inaugurate vineri, 7 decembrie, în Piața "Sfântul Petru" ieslea adusă din Jesolo (Veneția) și bradul de Crăciun din Provincia de Pordenone. Ieslea va ocupa 25 m2 și va fi un basorelief de 16 m lungime, cinci înălțime și șase adâncime. Pomul de Crăciun va fi un brad roșu care provine din "Pădurea Cansiglio", înalt de circa 21 m, cu diametru de 50 cm și o circumferință maximă de 10 m la bază. Vor rămâne expuse până la încheierea timpului Crăciunului, care coincide cu sărbătoarea Botezul Domnului, 13 ianuarie 2019.

SRUC 2019
În fiecare an, între 18 și 25 ianuarie, se desfășoară Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, o inițiativă care își are originea într-o propunere ce datează din anul 1908. Tema pentru anul 2019 este "Dreptatea, numai dreptatea să o cauți" (Dt 16,18-20), iar proiectul textelor a fost pregătit de un grup de reprezentanți din diferite comunități creștine din Indonezia.

Simpozion
Simpozionul Național "Contribuțiile catolicilor la realizarea Marii Uniri" a fost organizat la 19 octombrie, la București, fiind implicat și Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei de Iași. Dr. Dănuț Doboș a prezentat filmul documentar "Arhidieceza Romano-Catolică de București în anii Primului Război Mondial". Au conferențiat pr. lect. dr. Fabian Doboș (Iași), pr. drd. Petru Ciobanu (Chișinău) și pr. dr. Ivan Radu (București). Au intervenit ÎPS dr. Ioan Robu și PS Mihai Frățilă. A fost prezent și ÎPS Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic.

Doctor în teologie
Pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă și-a susținut teza de doctorat în spiritualitate: "În slăbiciune se manifestă în mod deplin puterea lui Dumnezeu. Întâlnirea spirituală dintre apostolul Paul și cardinalul Carlo Maria Martini: o contribuție în spiritualitatea sacerdotală în lumina a 2Cor 12,1-10". La evenimentul desfășurat luni, 12 noiembrie, la Roma, în cadrul Universității Pontificale "Gregoriana", au luat parte și PS Petru Gherghel alături de PS Aurel Percă.

Coordonator FBC
Pr. Eduard Patrașcu, după cinci ani de colaborare cu Federația Biblică Catolică, în ultimii ani fiind și delegat din partea Conferinței Episcopilor din România, a fost numit coordonator al Federației Biblice Catolice, zona Europa Centrală, pentru un mandat de trei ani, de către Comitetul Executiv al FBC, reunit la Roma între 9 și 11 noiembrie.

Din studioul din Iași
Din 22 octombrie, la Radio Maria, în cadrul emisiunii "Agenda liturgică", de la ora 7.15, se pot asculta meditații la evanghelia zilei, realizate prin colaborarea unui grup de preoți din Dieceza de Iași. Totodată, se poate asculta istoria unui sfânt comemorat în ziua respectivă. Aceste materiale se găsesc și pe prima pagină a www.ercis.ro. De luni, 5 noiembrie, în grila Radio Maria a fost introdusă o nouă emisiune, cu titlul "Frumusețea credinței", realizată de pr. Adrian Blăjuță în studioul Radio Maria Iași, în direct, în fiecare luni, începând cu ora 15.30.

CRSM-CSMR
La Centrul "Manresa" din Cluj-Napoca, în perioada 22-26 octombrie, a avut loc Adunarea Generală și întâlnirea formativă a CRSM-CSMR, cu tema "Profeția". Au fost alese noile foruri de conducere: pentru CRSM - președinte: sr. Patricia Rediu CJ, vicepreședinte: sr. Teodorina Birtoc CMD, consiliere: sr. Viviana Radu SP, sr. Marcela Runcan OSBM, sr. Regina Horvat SCMP, fiind menținute în funcții secretara generală sr. Ildiko Homa SSS și econoama generală sr. Varvara Acatrinei CJ; la CSMR - președinte: fr. Lucian Dumea OFMCap., vicepreședinte: pr. Marius Taloș SJ, consilieri: pr. Mihai Augustin Folner OC și pr. Antonio Prestipino OCD.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat