Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2018 -

Puterea Pruncului

Splendoarea Crăciunului nu reușește să elimine prezența răului. Dimpotrivă, lumina Crăciunului evidențiază și mai bine răul din jur: sărăcia, nedreptatea, boala, singurătatea. Partea frumoasă a Crăciunului este că, în fața acestor rele, simțim și mai puternic imboldul Duhului de a lua atitudine. Acum spiritul Crăciunului ne împinge, ne constrânge să facem ceva. Și care este prima reacție ce ne trece prin minte în fața răului? De cele mai multe ori, forța!

Când răul ni se înfățișează, primul gând - exprimat sau nu! - este: "Dacă aș putea (adică dacă aș avea forța necesară!), aș distruge ticăloșii... aș lupta cu teroriștii... Dacă aș putea, aș consolida străzile și casele... Aș construi spitale, orfelinate... Aș educa, învăța... Aș..." Prin forță (fizică, politică, financiară, culturală) am vrea să scăpăm lumea de oamenii răi și de situațiile care ne smulg lacrimi și ne amărăsc tocmai Crăciunul. Însă nu avem acea forță pe care o visăm ca soluție pentru problemele noastre și ale omenirii. Noi nu suntem atotputernici! Însă știm pe cineva care este: Dumnezeu!

Dar ce face Dumnezeu în fața răului? Cum reacționează? La ce forță recurge? Cum intervine el în viața omului suferind? Se face prunc! Ia chipul slujitorului suferind (Is 53)!

Forța lui Dumnezeu este slujirea. Se face prunc și vine în mijlocul celor suferinzi ca să-i slujească! Vine în mijlocul nostru și ne spune că soluția pentru o lume mai bună nu este forța, ci slujirea, oferirea propriei vieți. Ni se descoperă plin de milostivire și iertare (Lc 10,29-37; 15,11-32; In 8,1-11).

Slujirea în Cristos și prin Cristos este mai puternică decât moartea, decât suferința. Nu există rău pe care slujirea - devenită prin întruparea, viața, moartea și învierea lui Cristos sinonim cu iubirea celuilalt până la disprețul de sine! - să nu-l poată vindeca sau distruge! Slujirea lui Cristos a vindecat cel mai mare rău: moartea veșnică, oferindu-ne fericirea veșnică, nemurirea (In 3,16; 10,10; Mc 10,41-45; In 15,12-17).

Lumea devine mai bună nu prin forță, ci prin slujire. Doar slujirea, în Duh și adevăr, poate schimba fața pământului și să redea omenirii o nouă strălucire (In 4,23; 2Tim 1,10; Ps 104,30; Ap 21,5). Acolo unde domnește slujirea, acolo Crăciunul și oamenii au cu adevărat farmec și strălucire. Acolo e iubire! Acolo e Dumnezeu, pruncul divin, slujitorul tuturor!

Crăciun fericit, plin de forța vindecătoare a slujirii!

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat