Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Numirea fericitului Anton Durcovici ca episcop de Iași

Moartea subită a episcopului Mihai Robu la Beiuș, la 27 septembrie 1944, a marcat începutul unei perioade dificile în căutarea unui păstor al Diecezei de Iași. Și dacă Sfântul Scaun a ajuns repede la alegerea și numirea unui nou episcop, nu la fel a făcut statul român, trecut pe drumul "construirii" socialismului sub baionetele Armatei Roșii.

Problema numirii unui episcop de Iași a reprezentat subiectul unei corespondențe dintre Nunțiatura Apostolică din București și Sfântul Scaun. Unul dintre numele vehiculate era acela al pr. Ioan Duma, OFMConv. Alături de Ioan Duma, nunțiul îl indica și pe Mons. Anton Durcovici, "prelat foarte demn, cu calități pastorale excelente..., merituos, pios, erudit, stimat de cler și de popor". Mai mult, Andrea Cassulo îl considera pe Anton Durcovici "primul dintre toți" candidații. Totuși, existau, după părerea lui, două obstacole în numirea lui Durcovici ca episcop de Iași: vârsta înaintată și etnia austriacă.

La 25 octombrie 1945, cardinalul Tardini îi scria nunțiului Cassulo că "Sanctitatea Sa... a luat decizia de a-l promova la scaunul episcopal de Iași pe Rev. Mons. Anton Durcovici". Nunțiul urma să-l întrebe pe candidat dacă acceptă numirea, iar apoi să facă demersurile necesare pe lângă guvernul țării.

La 26 iulie 1946, Victor Brabețianu, secretar general al Ministerului Regal al Afacerilor Externe, într-o discuție cu Mons. Guido del Mestri, auditor al Nunțiaturii, îi spunea acestuia că viitorul episcop de Iași trebuie să fie român nu doar prin cetățenie, ci și prin origine, fapt care însemna refuzul acceptării lui Durcovici ca episcop de Iași.

În fața refuzului autorităților române de a recunoaște numirea lui Anton Durcovici ca episcop de Iași, la 25 noiembrie 1946, acesta, împreună cu arhiepiscopul Alexandru Th. Cisar, au prezentat papei Pius al XII-lea o soluție pentru ieșirea din impas, și anume numirea ca episcop de Iași a parohului de Galați, Ioan Duma. În opinia celor doi prelați, Ioan Duma era persoana cea mai potrivită pentru primirea acestei misiuni, datorită calităților sale preoțești, având și agrementul autorităților române, întrucât "s-a născut în România, e român și cetățean român, are nume tipic român", calități care îi lipseau Mons. Anton Durcovici pentru a fi recunoscut de către noile autorități statale de la București. Ținând cont de calitățile sale personale ca om și ca preot, dar și de a fi român prin origine și prin cetățenie, cei doi prelați afirmau "în fața Domnului că Rev. pr. Ioan Duma este o persoană foarte demnă și numirea sa ca episcop al Diecezei sufragane de Iași... nu va întâmpina nicio dificultate".

Zadarnică a fost însă intervenția ÎPS Alexandru Th. Cisar și a Mons. Anton Durcovici pe lângă Sfântul Scaun în favoarea numirii ca episcop de Iași a pr. Ioan Duma. Pius al XII-lea a insistat în continuare asupra numirii Mons. Anton Durcovici, acordul autorităților române fiind dat la începutul lunii aprilie 1948. Însă scurtă i-a fost păstorirea, căci la puțin peste un an de la consacrarea episcopală și luarea în posesie a diecezei a fost arestat și închis.

Pr. Petru Ciobanu

* * *

În aula "Fericitul Anton Durcovici" de la catedrala din Iași, în prezența PS Petru Gherghel și a PS Aurel Percă, la 10 decembrie, între orele 16.00 și 18.00, va avea loc simpozionul "Catolicii din România și Marea Unire", dedicat fericitului episcop martir. Vor conferenția pr. Isidor Iacovici, despre devotamentul fericitului Anton față de Fecioara Maria, și dr. Anton Coșa, despre recunoștința față de eroii catolici. Vor fi prezentate cărțile: Monumentele eroilor catolici din Dieceza de Iași din Războiul Întregirii Neamului (pr. Cornel Cadar); Prin jertfă către Marea Unire (dr. Anton Coșa); Scrieri spirituale spaniole. Tălmăciri din Tereza de Avila, Juan de Avila și Luis de Granada (pr. Alois Bulai și Amelia Sandu Andrieș) și Adu-ți aminte, Marie, și de România (pr. Ștefan Lupu). Simpozionul se va încheia cu vizionarea unui film documentar despre devoțiunea fericitului Anton față de Maica Domnului (dr. Dănuț Doboș).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat