Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Violența simțurilor

"Sfânta Maria Goretti, icoană a virtuții curăției, care a rezistat în fața violenței simțurilor", a fost un exemplu fascinant pentru fericita Veronica Antal, ne-a amintit Eminența Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu la sfânta Liturghie în cadrul căreia a fost beatificată tânăra martiră și fecioară din Dieceza de Iași (22 septembrie, la Nisiporești).

Toți suntem chemați să urmăm exemplul sfinților și să rezistăm în fața violenței simțurilor. Astăzi suntem asaltați și provocați la fiecare pas. Inima noastră ajunge atât de ușor să tânjească doar spre ceea ce este la modă și, mai ales, spre ceea ce poate fi atins, văzut, auzit, mirosit, gustat. Orice reper metafizic, tot ceea ce nu putem percepe cu propriile simțuri, depășind cadrul realității fizice și imediate, tinde să fie exclus din viața noastră.

Și nu doar că simțim presiunea exterioară a violenței simțurilor, ci noi înșine devenim deseori instrumente prin care îi asaltăm și îi provocăm pe cei din jur prin comportamentul nostru: fie prin modul în care ne îmbrăcăm și mâncăm, fie prin modul în care vorbim și atingem.

Dacă într-adevăr vrem să facem față violenței simțurilor și să nu devenim noi înșine piatră de poticnire pentru aproapele nostru (cf. Lc 17,1-3; Mc 9,42-50), să luăm aminte la învățătura și chemarea apostolului: "Umblați în Duh și nu împliniți poftele trupului! Căci trupul dorește împotriva Duhului, iar Duhul, împotriva trupului: acestea se împotrivesc unul altuia așa încât nu puteți face tot ceea ce voiți... De altfel, faptele trupului sunt cunoscute. Acestea sunt: desfrânarea, necurăția, nerușinarea, idolatria, vrăjitoria, dușmăniile, cearta, gelozia, mâniile, ambițiile, discordiile, dezbinările, invidiile, bețiile, orgiile și cele asemănătoare acestora.... Cei care practică astfel de fapte nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu" (Gal 5,16-21; Rom 1,18-32).

Să ne cercetăm inima pentru a vedea cât de pregătiți suntem pentru a ne împotrivi violenței simțurilor. Mai mult, să ne cercetăm comportamentul pentru a vedea dacă nu cumva noi înșine încurajăm "violența simțurilor".

Dacă suntem de partea lui Cristos, atunci viața noastră oglindește roadele Duhului: "Iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, bunăvoința, fidelitatea, blândețea, cumpătarea... Căci cei care sunt ai lui Cristos Isus și-au răstignit trupul împreună cu patimile și poftele" (Gal 5,22-24).

Putem face mai mult pentru a promova pacea simțurilor și pentru a combate păcatul și violența simțurilor. Încă nu ne-am împotrivit până la sânge (cf. Evr 12,4)!

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat