Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (X)

Exemple de dăruire - pr. Arthur Dennetiere

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim informații despre pr. Arthur Dennetiere.

Numele celor doi seminariști despre care s-a scris în numărul trecut al revistei sunt trecute pe monumentul eroilor catolici din cimitirul "Eternitatea": primul, soldat; al doilea, sergent. Cei doi seminariști au fost înmormântați în parcela catolică, "în apropierea mormântului pr. francez Arthur Dennetiere", dar nu mai știe nimeni unde anume.

Cine a fost pr. Arthur Dennetiere? Cum a ajuns în Iași? Ce se știe despre mormântul lui?

Din registrul parohial rezultă că pr. Arthur Dennetiere a murit la 2 martie 1917, în vârstă de 37 de ani, după ce contractase boala de la bolnavii pe care-i îngrijea; a fost înmormântat la 5 martie. Arhiepiscopul Raymund Netzhammer, în jurnalul său, oferă date asemănătoare cu privire la moartea preotului lazarist, "un om scump lui": a căzut victimă tifosului exantematic la Iași". Același arhiepiscop arată, la 24 septembrie 1916, că pr. Dennetiere era la București duhovnic al Surorilor de Caritate, le celebra Liturghia și locuia într-o casă din apropierea sanatoriului de care se îngrijeau surorile conduse de sr. Pucci; duminica celebra la Cioplea, de unde parohul fusese arestat; a primit misiunea de a merge la Leordeni, Câmpulung și Pitești pentru a vedea ce s-a întâmplat după arestarea preoților din acele parohii, îndeosebi trebuia să salveze sfânta Împărtășanie din recipiente. La 25 noiembrie 1916 îi comunică arhiepiscopului, căruia îi cere binecuvântarea, că trebuie să le însoțească pe maicile vincențiene și personalul spitalului care trebuiau să părăsească Bucureștiul.

"Calendarul catolic pe anul 1919" precizează că pr. Arthur Dennetiere din Congregația Misiunilor, născut în Franța în anul 1878, a murit la Galata la 3 martie 1917. Venise în Moldova ca duhovnic al Surorilor de Caritate și a fost răpus de tifosul exantematic al Spitalului mobil Galata, unde fusese detașat".

Din două surse oferite de George Samoilă (Cartea de aur a preoților și a congregațiilor 1914-1922 și Le Figaro) rezultă că pr. Dennetiere, născut la Douai (Nord), la 4 august 1878, a fost trimis în misiune la Constantinopol. Decedat ca victimă a devotamentului său, în martie 1917, regina Maria a scris în Le Figaro cu privire la moartea sa următoarele rânduri: "Cucernicul preot Dennetiere [...] a rămas la patul bolnavilor până când, căzând el însuși, a murit de boala de care a încercat să se ferească. Am fost la el în ziua morții. Un preot român, prietenul său de nedespărțit, era lângă patul lui. Ei nu știau decât câteva cuvinte din limba celuilalt, dar pasiunea comună a jertfei și a devotamentului de a ajuta le era suficientă pentru a se înțelege. Părintele era nemișcat, ochii încremeniți, crucifixul pe pieptul său, fața pală și slăbită ca aceea a unui sfânt sau a unui martir. O măicuță se ruga în genunchi, nu plângea, dar a zâmbit și a spus: Și-a făcut datoria, va fi sigur cu Dumnezeu. Și, ca și cum ar fi răspuns la aceste cuvinte, ultimele raze de soare au intrat prin mica fereastră, așezându-se pe fruntea și pe mâinile muribundului ca o promisiune a luminii veșnice".

Într-un articol pe Facebook, cercetătorul George Samoilă a ajuns la concluzia că rămășițele pământești ale preotului au fost strămutate în anul 1920 în cavoul militar francez din cimitirul "Eternitatea" alături de alți eroi francezi care și-au pierdut viața în anii Marelui Război. În următorii ani, mulți dintre ei au fost repatriați în Franța. În anul 1957 în cavou mai erau 14, printre care și părintele lazarist. Fotografia cavoului este de pe site-ul Ambasadei Franței la București și a fost făcută în anul 1930.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat