Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de biserici

Satu Nou (BC)

În prezența unui mare număr de preoți și credincioși, PS Petru Gherghel a celebrat duminică, 21 octombrie, în comunitatea parohială Satu Nou - Bacău, sfânta Liturghie în cadrul căreia a consacrat altarul și a sfințit biserica cu hramul "Sfântul Mihail". La eveniment au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Aurel Percă, un număr mare de preoți și credincioși.

Biserica veche a satului a fost construită în anul 1890, dar din vestigiile din lemn și lut nu mai poate fi văzut nimic astăzi. După Primul Război Mondial, credincioșii au ridicat o biserică din cărămidă, însă nici despre ea nu sunt prea multe date. Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a afectat turnul bisericii, iar cel din 4 martie 1977 a deteriorat considerabil biserica.

În toamna anului 1998, preotul paroh Serafim Romila împreună cu credincioșii a solicitat un proiect de biserică nouă. În primăvara anului 2002 s-a obținut autorizația de demolare a vechii biserici și de construire a celei noi într-un stil gotic modern. Dimensiunile bisericii sunt proporționale cu numărul credincioșilor: 40 m lungime, 20 m lățime și 55 m înălțime.

Lucrările au necesitat 16 ani de muncă și efort din partea credincioșilor, timp în care "au fost cutremure și furtuni create de Cel Rău, dar care au fost învinse prin sfântul arhanghel Mihail, patronul comunității. Ceea ce se vede astăzi este zidirea lui Dumnezeu prin mâinile nevrednice și umile ale credincioșilor" (pr. Serafim Romila). La 29 septembrie 2014 a fost inaugurată biserica nouă în prezența PS Aurel Percă. Începând cu 1 octombrie 2014, lucrările au fost preluate și finalizate de preotul paroh Costel Țăranu.

Caraclău

PS Aurel Percă a sfințit sâmbătă, 13 octombrie, biserica cu hramul "Sfânta Treime" a comunității din Caraclău, filială a Parohiei Târgu Trotuș. Au participat peste 20 de preoți, credincioși catolici și ortodocși, din localitate și din Târgu Trotuș. Biserica, ridicată în anul 1994, a fost renovată și înfrumusețată în ultimii doi ani, cu ajutorul generos al multor binefăcători, prin grija pr. paroh Benoni Solomon, OFMConv. Ea are 11,40 m lungime, 6,30 m lățime și 12 m înălțime.

Ițcani

Biserica din Ițcani (filială a Parohiei Suceava), având hramul "Sfânta Elisabeta a Ungariei", a fost sfințită duminică, 28 octombrie, după ce între anii 2017 și 2018 a cunoscut importante lucrări de renovare. PS Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie de consacrare a altarului și dedicare a bisericii în prezența pr. paroh și decan Iosif Păuleț, a preoților din împrejurimi și a credincioșilor care alcătuiesc această comunitate. Biserica veche fusese zidită în anii 1902 și 1903. Actuala biserică are lungimea de 23 m, lățimea de 8 m, iar înălțimea de 9 m.

Pagină îngrijită de pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat