Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vizita ad limina apostolorum

Conform Codului de drept canonic (can. 399), fiecare episcop diecezan trebuie să-i prezinte suveranului pontif un "raport despre starea diecezei care îi este încredințată, după forma și timpul stabilite de Scaunul Apostolic". Acest lucru are loc în cadrul acestei vizite. Cuvintele latine "ad limina apostolorum" înseamnă "la pragul apostolilor", fiind vorba de apostolii Petru și Paul, coloanele Bisericii, ale căror morminte se află spre venerare în cetatea Romei.

După Revoluția din 1989 astfel de vizite au mai avut loc în perioadele: 18-22 martie 1991; 2-8 decembrie 1996; 24 februarie - 2 martie 2003; 8-13 februarie 2010.

În perioada 5-11 noiembrie, episcopii romano-catolici și greco-catolici de pe teritoriul României vor întreprinde această "vizită" la Sfântul Părinte papa Francisc, prilej cu care ei își vor manifesta, în calitate de episcopi, comuniunea ierarhică cu capul Colegiului episcopal, pontiful roman, succesorul sfântului apostol Petru.

Vizita ad limina cuprinde trei momente principale: 1. pelerinajul la mormintele apostolilor Petru și Paul, unde are loc o celebrare liturgică, și, facultativ, la bazilicile "Sfânta Maria cea Mare" și "Sfântul Ioan din Lateran"; 2. întâlnirea episcopului (a episcopilor) cu papa; 3. vizita la diferitele congregații ale Curiei Romane, pentru a prezenta probleme, a cere informații și lămuriri pastorale și pentru a răspunde la eventualele întrebări (cf. Constituția apostolică Pastor Bonus, 31).

Celebrarea liturgică împreună cu episcopul Romei are menirea de a întări în episcopi conștiința apartenenței comune la aceeași credință, precum și responsabilitatea pastorală pe care o au în calitate de succesori ai apostolilor și garanți ai dreptei credințe creștine. Întâlnirea cu Sfântul Părinte, de această dată papa Francisc, este un moment semnificativ, succesorul lui Petru exercitându-și în acest fel misiunea de a-i întări pe frați (cf. Lc 22,32) în credință și speranță. Întâlnirile cu diferite congregații au ca finalitate schimbul de idei și analiza pe diferite tematici a vastei munci pastorale prezente în fiecare Biserică locală. Totodată, sunt abordate îndeaproape prioritățile specifice unei dieceze sau alteia, situațiile care cer atenție deosebită și urgentă, domeniile de evanghelizare care pretind actualizări adecvate timpului prezent. Vor fi prezentate diferite rapoarte din partea episcopilor. PS Petru Gherghel a redactat un raport cu precizări despre situația clerului din întreaga Dieceză de Iași.

Pe durata acestei vizite (o săptămână), episcopii vor avea posibilitatea de a participa la audiența papei din ziua de miercuri și de a experimenta în centrul creștinătății catolice caracterul universal al Bisericii, simțământul unității cu ceilalți episcopi, preoți și credincioși prezenți acolo din diferitele locuri ale lumii.

Dieceza de Iași are 206.675 de credincioși catolici. Preoții diecezani sunt în număr de 283, iar cei care aparțin ordinelor călugărești, 116. În seminariile majore sunt 120 de seminariști, iar în seminariile minore, 158. Călugări pe teritoriul diecezei sunt 38, iar călugărițe, 370. Numărul parohiilor existente ajunge la 157. Sunt 15 instituții catolice de educație și învățământ și 25 de instituții de binefacere social-caritativă.

Vorbind despre importanța acestor vizite, sfântul papă Ioan Paul al II-lea spunea că "ele constituie o ocazie privilegiată de comuniune pastorală: dialogul pastoral cu fiecare dintre voi (episcopii) îmi permite să particip la preocupările și speranțele care se trăiesc în Bisericile conduse de voi în atitudine de ascultare pentru sugestiile Duhului Sfânt".

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat