Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Mărturisitori ai credinței creștine (X)

Cred într-una, sfântă, catolică și apostolică Biserică.

Cuvântul apostol, de origine greacă (apostolos), înseamnă "trimis". Biserica creștină și l-a însușit, dându-i caracterul sacru, acela al apostolicității, împreună cu celelalte note caracteristice ale unității, sfințeniei și catolicității.

Isus Cristos, Cuvântul veșnic, Fiul în Treimea cea de o ființă și nedespărțită, este trimisul Tatălui în lume pentru a o elibera din robia păcatului. În activitatea sa evanghelizatoare și de mântuire, el a ținut să aibă martori apropiați, continui, dintre oameni. De aceea, "i-a chemat pe cei pe care i-a voit el, iar ei au venit la el. A constituit doisprezece pe care i-a numit și apostoli, ca să fie cu el, să-i trimită să predice și să aibă puterea să alunge diavolii" (Mc 3,13-15). Le-a dat instrucțiuni amănunțite cum să se comporte, i-a prevenit că nu toți îi vor primi cu flori și cu ovații, după cum și el, maestrul și învățătorul lor, a întâmpinat multe și mari împotriviri.

Același evanghelist Marcu menționează: "Ei au plecat și au predicat ca oamenii să se convertească. Și alungau mulți diavoli, ungeau cu untdelemn mulți bolnavi și-i vindecau" (6,12-13). Înainte de a se înălța la cer, Isus se arată celor 11 ucenici, în Galileea, pe muntele pe care li-l hotărâse, și le-a spus: "Mi s-a dat toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,19-20). Această trimitere este mereu actuală prin succesiunea apostolică, legitimă, a episcopilor și a colaboratorilor lor, preoți și diaconi. Chemarea la apostolat, în diferite feluri, este proprie oricărui membru al trupului tainic al lui Cristos, Biserica, pentru împlinirea rugăciunii către Tatăl: Vie împărăția ta!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat