Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* Veronica M. Giurgi (Tămășeni). 1) "Bunicii mei au cumpărat împreună cu mai multe persoane în anul 1921 o suprafață de 34 ha de pământ cu un act de veșnică vânzare. Acest act mai este valabil?"

Prin decretul nr. 115/1959, proprietarii de terenuri au fost expropriați, iar terenurile au trecut în mod forțat în proprietatea statului, realizându-se întovărășirea. După Revoluție, în baza legii 18/1991 și prin alte legi care au completat sau modificat legea fondului funciar, persoanele îndreptățite au putut formula o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafețele de teren pe care le-au deținut anterior colectivizării. Cu actul pe care l-ați anexat scrisorii adresată redacției puteați solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de teren ce a fost proprietatea bunicilor dv., iar în baza documentației urma să vi se elibereze un nou titlu de proprietate. Cererea de reconstituire a dreptului de proprietate trebuia depusă în termenele prevăzute de lege, la acest moment, în cazul în care nu ați făcut-o, fiind tardivă.

2) "Primăria Tămășeni în colaborare cu SC Agrocom a obligat cetățenii să semneze contracte de arendă fără titlu de proprietate și fără să cunoaștem amplasamentul. Este legal?"

În baza legii 18/1991, pentru eliberarea titlului de proprietate trebuie întocmită o documentație, iar conform art. 27 al. 1 din această lege, "punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate celor îndreptățiți nu pot avea loc decât numai după ce s-au făcut măsurători, stabilirea vecinătăților pe temeiul schiței, amplasamentului stabilit și întocmirea documentelor constatatoare prealabile. În toate cazurile în care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu ocazia măsurătorilor, comisia ia act de recunoașterea reciprocă a limitelor proprietății de către vecini și le consemnează în documentele constatatoare". Articolul 2 din legea 16/1994 prevede că "arendarea se face prin contract scris între proprietari, uzufructuar (cel care folosește terenul) sau alt deținător legal de bunuri agricole pe de o parte și arendaș pe de altă parte", iar acest contract trebuie să cuprindă, potrivit art. 5 din aceeași lege, "obiectul contractului, complet și determinat; obiectul contractului trebuie să cuprindă descrierea amănunțită a tuturor bunurilor agricole, inventarul acestora și planul de situație al terenurilor". Având în vedere dispozițiile legale arătate mai sus, considerăm că este necesar la întocmirea contractului de arendă titlul de proprietate, iar la eliberarea actului de proprietate este necesară întocmirea procesului-verbal de punere în posesie la teren și nu în birou, pentru ca proprietarii să cunoască limitele proprietății lor. În cazul în care proprietarii semnează procesul-verbal de punere în posesie pe un alt amplasament, înseamnă că ei sunt de acord cu punerea în posesie pe acel amplasament, iar acesta nu mai poate fi modificat ulterior.

* Ardei I. (jud. Bacău). "Aș dori să știu ce drepturi am asupra unui teren pe care îl lucrează sora mea, dar pentru care eu am acte de proprietate?"

În situația în care doar dv. aveți acte de proprietate pentru suprafața de teren pe care o lucrează sora, atunci sunteți singurul proprietar, iar sora îl lucrează fără niciun drept. Potrivit art. 563 Cod civil, "proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o altă persoană care îl deține fără drept. El are, de asemenea, dreptul la despăgubiri, dacă este cazul". Despăgubirile pot fi solicitate pentru lipsa de folosință a terenului pentru ultimii trei ani. Acțiunea în revendicare poate fi promovată oricând împotriva posesorului fără acte de proprietate, dreptul la acțiune fiind imprescriptibil. În cazul în care pe titlul de proprietate este trecută și sora sau actul de proprietate a fost eliberat pe numele autorilor dv. (părinți), atunci trebuie să faceți partajarea succesorală și ieșirea din indiviziune cu privire la suprafața de teren din litigiu.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat