Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Întâlnire de formare
"Alienarea omului față de om și față de Dumnezeu" a fost tema celei de-a șaptea ediții a programului de formare pentru studenți: "SSS - Săptămâna Socială pentru Studenți", desfășurată la hotelul "Voievod" (jud. Suceava), între 17 și 20 septembrie, cu 90 de participanți. Au fost conferințe despre conștientizarea și urmarea vocației sau alienarea omului biblic, despre formele (mal)adaptative ale înstrăinării de sine și ale înstrăinării de semeni, despre legătura omului cu Dumnezeu, despre trăirile interioare pe drumul spre pierderea de sine, fiindu-le prezentat tinerilor și exemplul de curăție al Veronicăi Antal. Coordonatorul programului este pr. Fabian Doboș.

Depuneri de voturi
Sâmbătă, 8 septembrie, frații Emanuel-Petrică Blaj (Sagna), Cristian-Petru Pal (Nisiporești) și Mihai Cherecheș (Butea) au depus voturile solemne de ascultare, castitate și sărăcie, intrând definitiv în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România, la Liturghia prezidată în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman de pr. Teofil Petrișor, OFMConv., ministru provincial. Duminică, 9 septembrie, în biserica din Bogdănești (BC), novicii Marian Maximilian Butăcel (Luizi-Călugăra), Narcis Gabriel Crăciun (Brusturoasa), Cezar Dămătăr (Târgu Frumos) și Răzvan Emanuel Petruț (Bălușești) au depus voturile temporare (pe un an) de ascultare, castitate și sărăcie în cadrul aceluiași ordin.

O nouă grădiniță
Luni, 10 septembrie, a fost deschis anul preșcolar la grădinița Fundației "Anton Durcovici" din Roman, la zece luni de la prezentarea oficială a fundației, 10 decembrie 2017, în prezența episcopului Petru Gherghel. Evenimentul a debutat printr-un moment de rugăciune și binecuvântare a copiilor și a continuat cu sfințirea grădiniței de către pr. Pavel Chelaru. Fundația "Anton Durcovici" (www.fundatiadurcovici.ro) urmărește renașterea școlii catolice în zona Romanului, organizarea activităților culturale și religioase de înalt nivel și implicarea în susținerea cazurilor sociale.

Cetățean de onoare
În cadrul manifestărilor culturale ale "Zilelor municipiului Moinești", sâmbătă, 8 septembrie, a avut loc ceremonia de dezvelire și sfințire a monumentului dedicat Centenarului Marii Uniri. Au fost prezenți slujitori ai altarelor, oameni de cultură, personalități politice, militari și veterani de război. În ziua următoare, după Liturghia pe care a prezidat-o, PS Petru Gherghel a primit din partea autorităților locale, reprezentate de primarul Valentin Vieru, titlul și diploma de "Cetățean de onoare al municipiului Moinești", pentru activitatea pastorală și pentru promovarea ecumenismului. În semn de prețuire, episcopul a oferit domnului primar "Crucea de merit Anton Durcovici".

Început de an școlar
Celebrări de deschidere a anului școlar 2018-2019, la 10 septembrie, au fost la următoarele instituții de învățământ: Colegiul Național Catolic din Bacău, cu Liturghia prezidată de PS Aurel Percă; Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman, cu Liturghia prezidată de pr. Teofil Petrișor, ministru provincial al OFMConv.; Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, cu Liturghia prezidată de pr. Daniel Cosmin Constantin, OFMCap., directorul liceului. În aceste instituții de învățământ studiază aproape 1.000 de elevi. La Iași, în catedrală, la 16 septembrie, Liturghia pentru elevii din clasele primare și gimnaziale și apoi cea pentru elevii din clasele de liceu au fost prezidate de pr. Paul Budău.

Centenarul la Răchiteni
Mai multe evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri s-au desfășurat duminică, 16 septembrie, în comunitatea din Răchiteni. ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au asistat la școala veche la dezvelirea unei plăci comemorative, au vizitat Muzeul Etnografic Răchiteni, apoi, în procesiune, au mers la monumentul construit lângă biserică în anul 1918, închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial și restaurat în acest an, unde a fost tăiată panglica tricoloră și a fost dezvelită placa de pe monument. Momentul central a fost Liturghia, prezidată de arhiepiscopul de București. Sărbătoarea s-a încheiat cu un praznic oferit în cinstea eroilor.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale din luna septembrie ale Oficiului pentru Pastorația Familiei se numără: curs pentru logodnici la Traian (1 și 8 septembrie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Dumbrăveni și Berindești (2 septembrie); întâlnire la Iași cu un grup de familii (15 septembrie); Zilele familiei la Ladispoli (IT) (21-23 septembrie) și Gheorghe Doja (27 septembrie - 1 octombrie).

Hirotonire de diaconi
Patru frați franciscani (Felix Marian Blaj, Alexandru Dânca, Gabriel-Mihai Jitaru și Ionuț Totu) vor fi hirotoniți diaconi în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, joi, 4 octombrie, în cadrul sfintei Liturghii, de la ora 10.30.

Misiuni populare
În Parohia "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului, între 20 și 23 septembrie, cu ocazia jubileului de 100 de ani de la primirea stigmatelor de către sfântul Padre Pio și la 50 de ani de la trecerea acestuia la cele veșnice, s-au ținut misiuni populare, cu tema "Padre Pio, un semn care vorbește și astăzi Bisericii, dar și lumii", predicator fiind pr. Lucian Păuleț. Primele două Liturghii au fost prezidate de PS Petru Gherghel și de PS Aurel Percă, iar Liturghia de încheiere a fost prezidată de Mons. Ionuț Strejac. Misiunile au inclus și un spectacol omagial, o celebrare penitențială și prezentarea unui film despre patronul comunității.

Pastorația penitenciarelor
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri în Dieceza de Iași, începând cu 1 septembrie: pr. Remus-Alin Toma - capelan pentru pastorația penitenciarelor în Bacău și pr. Paul-Valerian Țîmpu - capelan pentru pastorația penitenciarelor în Vaslui. La Iași, pr. Alois Farțadi este capelan pentru pastorația penitenciarelor de la 1 septembrie 2016.

Modificare
Având în vedere extinderea Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman și ținând cont de greutățile în ceea ce privește păstorirea adecvată a credincioșilor din localitățile Cordun și Simionești, județul Neamț, PS Petru Gherghel, prin decret episcopal, a hotărât despărțirea filialelor Cordun și Simionești de la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Roman și integrarea lor în cadrul Parohiei din Pildești, comuna Cordun, județul Neamț, începând cu 1 septembrie. La Cordun, la 2 septembrie, PS Aurel Percă, în prezența celor doi parohi, a celebrat o Liturghie în cadrul căreia au fost anunțați credincioșii despre modificarea celor două parohii.

Pe scurt
- 13-17 august: Curs de exerciții spirituale pentru tineri organizat de Conferința Superioarelor Majore din România, la Luncani, cu tema "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: Bucurați-vă!" (Fil 4,4)
- 17-19 august: Zile de reculegere la Viișoara, pentru Mișcarea "Familiile de Nazaret" din Parohia "Sfânta Tereza" din Iași, însoțiță de pr. paroh Petru Sescu
- 27-30 august: Zile de comuniune pentru 25 de angajați ai Centrului Diecezan Caritas Iași, în munții Harghitei
- 27-31 august: Cea de-a X-a Întâlnire Națională a Familiei Franciscane din România, la Popești-Leordeni, cu tema "10 ani de întâlnire, laudă și mulțumire"
- 27 august - 3 septembrie: Întâlnire de formare ca viitori lideri pentru 29 de cercetași din mai multe centre locale, pe traseul Mogoșești-Pildești
- 30 august - 2 septembrie: Campionat de fotbal "In memoriam Daniele" organizat de Iosefinii lui Murialdo" la Roman
- 5-8 septembrie: Triduum de rugăciune coordonat de Surorile "Maria Bambina" la Faraoani, culminând cu Liturghia și procesiunea cu reprezentarea artistică a Mariei Copilă, pe străzile comunei
- 8 septembrie: Hramul bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși-Corni, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă, predicator fiind pr. Iosif Bisoc, OFMConv.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat